Swedbank: Boligprisene i Oslo må ned 20 prosent

Oslo 20160709. Boligprospekter i vindu hos eiendomsmegler i Oslo lørdag. Boligmarked, boligmarkedet, boligpris, boligpriser, eiendomsmarked, eiendomsmegling, boligannonser. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Oslo 20160709. Boligprospekter i vindu hos eiendomsmegler i Oslo lørdag. Boligmarked, boligmarkedet, boligpris, boligpriser, eiendomsmarked, eiendomsmegling, boligannonser. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Swedbank mener bolignedturen vil bli lengre og dypere enn tidligere antatt. Banken mener boligprisene i Oslo må ned 20 prosent før det snur.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser ikke like lyst på det som de fleste andre, sier sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank til Dagens Næringsliv. Han mener boligbyggingen må ta slutt før prisene stabiliserer seg.

– Boligutbyggerne må kutte prisene med 20 prosent på nye boliger i Oslo før dette snur. Det kommer til å ta tid. Jeg håper jeg tar feil, og at vi får dette overstått, men jeg frykter de kommer til å trekke på dette kjempelenge, sier Børsum. Han viser til at byggetakten er den høyeste på 40 år.

Banken tror ikke markedet vil snu før i 2019. I tillegg mener de at lavere boliginvesteringer vil krympe veksten i norsk økonomi fra nåværende to prosent til rundt ett prosent. I tillegg vil arbeidsledigheten kunne øke.

Samfunnsøkonom Mari O. Mamre i analysebyrået Ny Analyse er ikke helt enig.

– Jeg tror Swedbank er litt for pessimistisk i sitt syn. Jeg tror vi kommer til å sitte igjen med et ganske svakt 2018 som helhet, men et dypt prisfall er et veldig pessimistisk scenario, sier Mamre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også administrerende direktør i Selvaag, Baard Schumann, er uenig i Swedbanks analyse.

– Det er riktig at det ligger større varelagre nå av boliger som ikke er solgt. Men det kommer til å stoppe opp, for det er ingen som kommer til å legge ut prosjekter nå, når det ikke selger.

Les også:

Høyere boligpriser i oktober enn forventet

Boligprisene ser rødt

Økonom tror ikke dette er starten på et krakk