Investeringstopp advarer: Dette kan ende med forferdelse

– Gjeldsgraden kan umulig stige til evig tid, og boligprisene kan heller ikke løpe fra lønnsveksten i det lange løp, advarer Stig Roar Myrseth.
– Gjeldsgraden kan umulig stige til evig tid, og boligprisene kan heller ikke løpe fra lønnsveksten i det lange løp, advarer Stig Roar Myrseth. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er mulig det går bra, men historien viser dessverre at oddsene for at sterkt utagerende gjeldsfester som den norske ender godt, er heller dårlige, sier investeringsdirektør Stig Myrseth.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk økonomi har hatt en eventyrlig utvikling siden årtusenskiftet, spesielt sammenlignet med våre naboland. I den siste ukerapporten fra Dovre Forvaltning minner investeringsdirektør Stig Myrseth om at eventyret nå er inne i siste akt. Han tror ikke enden blir særlig god.

Etter sekelskiftet dro Norge nytte av en fantastisk bedring i bytteforholdet noe som gjorde oss alle rikere. Mens verdien av eksportvarer som olje og gass økte kraftig, falt prisen på importerte klær, elektronikk og så videre.

Les også: Stig Myrseth: Her kan du mangedoble pengene eller tape alt

Første trinn i raketten, råvarerallyet, tok norsk økonomi til nye høyder frem mot finanskrisen. Finanskrisen ble en kortvarig affære for oss, ettersom andre trinn fyrte opp nesten umiddelbart etter at første trinn var utbrent.

Myrseth forteller at drivstoffet i det andre trinnet var kraftig rentefall, sterk innvandring og finanspolitiske stimulanser. Å kjøpe eiendom med lånte penger ble en sikker vinneroppskrift.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da oljeprisen knakk i 2014, var rentevåpenet brukt opp, og norsk økonomi kunne fort styrtet mot bakken om ikke raketten hadde hatt en tredje trinn. I det tredje trinnet forteller investeringsdirektøren at den finanspolitiske turboen slo inn for fullt samtidig som minimerte renter fortsatte å fyre opp under boligmarkedet og låneetterspørselen.

Les også: De unge og de eldste har størst betalingsproblemer

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- I sum har denne tretrinnsraketten gitt den største og lengste festen siden Vikingtiden. Raketten er fortsatt stigende drevet av vedvarende opplåning i husholdningene, høy boligbygging og sterke internasjonale konjunkturer. Det høyt prisede norske boligmarkedet og en sterkt forgjeldet husholdningssektor er elefanten i rommet. Gjeldsgraden kan umulig stige til evig tid, og boligprisene kan heller ikke løpe fra lønnsveksten i det lange løp, understreker Myrseth.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når verden rammes av den neste krisen, er det, ifølge Myrseth, lett å forestille seg at vår ultralange fest ender med forferdelse. Han tror oppvasken kan bli lang, tung og kostbar.

Bolig- og gjeldsdynamikken kan fort gå i revers. Begynner husholdningene å prioritere gjeldsnedbetaling fremfor opplåning, vil det skape et sterkt press nedover i konjunkturene på et tidspunkt da ammunisjonen i stor grad er brukt opp i penge- og finanspolitikken. Investeringsdirektøren minner om at raketten ikke har noe fjerde trinn.

Les også: Husholdningenes gjeld fortsetter å stige

(Artikkelen er først publisert i Hegnar)