Åpen for alle - alltid

Flere får nei til boliglån

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjerpingen av kravene for boliglån har ført til flere avslag på lånesøknader. Handelsbanken-sjef Dag Tjernsmo mener effekten har vært større enn ventet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Dagens Næringsliv begynner kravene, som ble innført ved årsskiftet, å vises i bankenes resultater. Handelsbanken økte utlånene med bare 0,6 prosent i første kvartal.

– Summen av de nye kravene slår nok sterkere inn enn det man trodde da de ble innført. Vi må si nei til flere søknader, sier Tjernsmo.

Det er spesielt regelen om at man ikke kan låne mer enn fem ganger egen inntekt som fører til nye avslag.

– Et typisk eksempel er et nyutdannet par som kanskje har egenkapitalen som trengs, men som likevel ikke kan få lån fordi de tjener for lite, sier han.

Også en rekke andre banker har signalisert at de nye reglene for boliglån har ført til at flere får avslag på lånesøknadene.

Utviklingen gjenspeiles i Norges Banks utlånsundersøkelse for første kvartal. Den viser bankene strammet inn kredittpraksisen overfor husholdningene. Innstrammingen var som varslet i 4. kvartal og forklares med endringene i boliglånsforskriften.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten alle de ni bankene som er med i undersøkelsen begrunnet innstrammingene med dette, ifølge E24.

Husholdningenes og de ikke-finansielle foretakenes etterspørsel etter lån var uendret i 1. kvartal. Utlånsrentene og utlånsmarginene økte, både for husholdninger og ikke-finansielle foretak.

Forskriften, som trådte i kraft fra nyttår, innebærer at kundens samlede lån ikke skal overstige fem ganger brutto inntekt, mens kjøpere av sekundærbolig i Oslo må ha 40 prosent egenkapital for å få lån. I resten av landet blir kravet om 15 prosent videreført.