Prissjokk på strøm etter uke med kuldegrader

<p>DYRERE STRØM. Høyspentmaster ved Hellerudsletta i Skjetten. Østlandet må betale 125 prosent mer for strømmen enn Midt-Norge denne uka. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX</p>
DYRERE STRØM. Høyspentmaster ved Hellerudsletta i Skjetten. Østlandet må betale 125 prosent mer for strømmen enn Midt-Norge denne uka. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Strømmen er mer enn dobbelt så dyr på Østlandet i disse dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vært svært kaldt på Østlandet den siste uken, til stor kontrast fra tidligere i vinter. Dette har påvirket strømprisen i særdeles stor grad.

Les også: Det er nesten umulig å finne frem til den billigste strømavtalen

– Betaler 125 prosent mer

Selv om strømmen handles på felles kraftmarked i hele Norden, har sprengkulden påvirket prisene ulikt over hele landet.

Midt-Norge har i lang tid slitt med dyrere strøm, mens det er Østlandet som er den uheldige taperen nå. Østlendingene må nemlig betale 125 prosent mer for strømmen.

Stina Johansen på kraftbørsen Nord Pool sier prisforskjellen har en sammenheng med at Østlandet får lavere temperaturer.

Hun sier det er viktig å presisere at strømprisen regnes ut fra tilbud og forespørsler, som i alle andre markeder.

Det er spesielt nedbør og temperatur som påvirker strømprisene her til lands.

– At prisene stiger henger sammen med en økning på forbrukssiden. Rundt 2/3 av strømforbruket i norske husholdninger går med til oppvarming, så etterspørselen øker med kaldt vær. Det er meldt kaldt vær på Østlandet – og vi ser også at prisene på Østlandet følger prisene i Sverige hvor det også er kaldt, sier Johansen til Nettavisen, som først omtalte saken.

Les også: Strømprisen steg hele 27 prosent i oktober

– Feil på én av strømlinjene

Statnett forklarer de store forskjellene med store kuldegrader på Østlandet og at det ikke er ubegrenset overføringskapasitet mellom regionene.

– Selv i en normalsituasjon er det begrenset med overføringskapasitet mellom regionene, og i tillegg har vi nå feil på én av linjene mellom øst og vest som reduserer kapasiteten ytterligere, sier kommunikasjonssjef Henrik Glette til Nettavisen.

Han forteller at prisene naturligvis ville vært like i hele landet om det hadde vært helt ubegrenset med kapasitet.

Les også:

Finn riktig leverandør med strømkalkulator

Forbrukerrådet frykter økte strømpriser

Store forskjeller på strømpriser i hytteområder

Personvernpolicy