Meny

– Betryggende for norske pensjonssparere

<p>2016 ble et godt år for ansatte i privat sektor når det gjelder avkastning på pensjonsmidlene. Illustrasjonsfoto:</p>
2016 ble et godt år for ansatte i privat sektor når det gjelder avkastning på pensjonsmidlene. Illustrasjonsfoto: Foto: Berit Roald / NTB scanpix

2016 ble et godt år for 1,2 millioner norske arbeidstakere med innskuddspensjon. Holder renten seg lav, kan det imidlertid lønne seg å ta større risiko med pensjonssparingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdt å vite om pensjon:

  • Obligatorisk tjenestepensjon (OTP): Alle bedrifter er siden 2006 pålagt å ha en tjenestepensjon for sine ansatte. Innskudd på minst 2 % av lønn mellom 1 og 12 G. Tjenestepensjon: Pensjonsordning som finansieres av arbeidsgiver, eller arbeidsgiver og arbeidstaker i felleskap.
  • Ytelsespensjon: Tjenestepensjon som garanterer en gitt ytelse i tillegg til det man måtte få fra folketrygden. I privat sektor gjelder ingen garanti om totalnivået. (For offentlig ansatte gjelder egne regler som blant annet inneholder en garanti om totalytelse (bruttogaranti)).
  • Innskuddspensjon: Tjenestepensjon hvor det skytes inn et beløp (et innskudd) tilsvarende en viss prosent av lønn. Hvor mye man får i årlig pensjon er avhengig av hva som er skutt inn, hvordan avkastningen har vært og hvor mange år pensjonen fordeles over (som hovedregel minst 10 år).

Noen gode råd:

  • Gå inn på www.nav.no og logg deg inn på Din Pensjon. Bruk gjerne pensjonskalkulatoren til Nav for å for oversikt.
  • Gå inn på www.norskpensjon.no og logg deg inn på Min pensjon. Der finner du informasjon om rettigheter fra private tjenestepensjonsordninger (pensjonsordninger gjennom arbeidsforhold) samt prognose over årlig pensjon fra disse.

I fjor ga innskuddspensjon i privat sektor med en balansert profil en avkastning på mellom 5 og 9 prosent, avhengig av selskap.

Det viser tall som Storebrand har hentet inn fra Nordea, DNB, Danica og egne nettsider på nyttårsaften.

– Dette er godt over lønns- og prisvekst, og det er betryggende for pensjonssparere, sier pensjonsøkonom i Storebrand Knut Dyre Haug til ABC Nyheter.

Han forklarer at en avkastning på mellom 5 og 9 prosent er rett i overkant av hva man kan forvente på lang sikt om man har innskuddspensjon på arbeidsplassen.

– En portefølje med lik andel aksjer og renter har en forventet årlig avkastning på rundt 5 prosent, ifølge Finans Norges bransjestandard, forklarer Haug.

Alexandra Plahte mener det er lurt å velge riktig
risikoprofil. Foto: Espen Selmer Torgersen
Alexandra Plahte mener det er lurt å velge riktig risikoprofil. Foto: Espen Selmer Torgersen

– Fullt akseptabelt

I en innskuddsordning er bedriftens innbetaling til pensjonsordningen fastsatt som en prosentsats av den ansattes lønn.

En balansert profil har som regel halvparten rentebærende papirer og halvparten aksjer, og er den mest vanlige vanlige risikoprofilen i Norge.

Alexandra Plahte, leder for pensjon i Gabler, Steenberg og Plahte, mener 2016 var et bra år for innskuddsordningene:

– En avkastning på 5 til 9 prosent må sies å være fullt ut akseptabelt, tatt dagens lave rentenivå i betraktning, sier Plahte til ABC Nyheter og legger til:

– Det er unektelig aksjeavkastningen som har vært viktigst for resultatene, særlig fra norske aksjer og delvis avkastning fra kredittrisiko.

Les også: Halve pensjonen kan forsvinne om du velger feil

Bekymret for rentenivå

I et romjulsintervju med ABC Nyheter uttrykte sentralbanksjef Øystein Olsen bekymring på vegne av private pensjonssparere. Han viste til at når renten er lav, er også avkastning på sparing lav.

– Pensjon i ulike former er en veldig viktig form for sparing. Om det lave rentenivået vedvarer over tid, vil det kunne innebære at de som sparer til pensjon, spesielt de som sparer i private pensjonsordninger som er avhengig av avkastning, vil kunne oppleve at denne avkastningen vil kunne bli ganske lav, sa Olsen.

Bakgrunn: – Det vi trenger minst er negative overraskelser

Haug i Storebrand er enig med Olsen i at vedvarende lave renter trolig vil medføre lavere avkastning på pensjonssparing på lang sikt.

– Det er imidlertid viktig å huske på at pensjonssparing ikke handler om absolutt avkastning, men om realavkastning, altså avkastning minus inflasjon. Det er realavkastningen som måler kjøpekraften, sier han og legger til:

– Med så lave renter som vi har nå, kan du ikke forvente å få realavkastning på rentedelen av sparingen din. På aksjedelen kan du forvente den samme realavkastningen som før.

Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand. Foto: Storebrand
Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand. Foto: Storebrand

Haug viser til at lave renter innebærer at lån er lettere å betjene enn før:

– Et godt råd er derfor å bruke denne muligheten til å øke sparingen, eller øke avdragene på lånet. Da vil du også ha en buffer når rentene stiger igjen, for det vil de gjøre – før eller senere, sier han.

Les også: Offentlig tjenestepensjon er slett ikke så god som mange tror

– Må tåle høyere risiko

Pensjonsekspert i DNB Bengt Olav Lund mener det lave rentenivået først og fremst gjør det utfordrende å skape god avkastning på pensjonsprofiler med lav risikoprofil, altså de som har en lav aksjeandel.

– De siste årene har vi også sett eksempel på at aksjemarkedet kan være utfordrende. Over tid har imidlertid historien vist at aksjemarkedet gir bedre avkastning, og for å få god avkastning på pensjonskronene, med dagens lave rentenivå, er man nesten avhengig av å ha aksjer i sin pensjonssparing, sier han til ABC Nyheter.

Plahte deler også Olsen bekymringer. Hun påpeker overfor ABC Nyheter at med dagens lave rentenivå er forventet avkastning i de ulike spareprofilene relativt lav.

– Selvsagt påvirker det utsiktene til en god fremtidig pensjon fra innskuddsordningene. Særlig gjelder dette investeringsprofilene med lav aksjeandel. For de fleste er pensjon langsiktig sparing. Og med lang sparehorisont kan mange tåle å ta høyere risiko enn det de faktisk gjør. De aller fleste med innskuddsordninger kan selv velge mellom ulike risikoprofiler, sier hun.

Bengt Olav Lund i
DNB. Foto: DNB
Bengt Olav Lund i DNB. Foto: DNB

Les også: Det finnes en viss rød tråd i «pensjonsgalskapen»

Viktig med et bevisst forhold til pensjon

Plahte oppfordrer til å ha et bevisst forhold til hvilken risikoprofil man velger, altså hvilken fordeling av aksjer og rentebærende papirer man velger. Det er Lund i DNB enig i:

– Få et bevisst forhold til pensjonen din nå! Det er kun du som kan sørge for at dine penger blir forvaltet på best mulig måte. Ta den risikoen du føler deg komfortabel med. Husk også at det er automatisk nedvekting de siste årene av sparingen, slik at du ikke skal være så utsatt for svingninger, sier han.

Haug i Storebrand forteller at på 1, 3, 5 og 10 års horisont har pensjonsporteføljene med høy aksjeandel gitt bedre avkastning enn de med lav aksjeandel.

– Unge bør ha høy aksjeandel i pensjonssparingen sin. Det gjør man ved å velge en offensiv profil. Flere selskaper tilbyr også en spareløsning hvor aksjeandelen er høy for unge, og trappes gradvis ned med kundens alder – da slipper kunden å velge mer enn en gang.

Les også:

Dette betyr de vanskelige pensjonsordene

Pensjonseksperter reagerer på Vedums «pensjonsran»-utspill

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:37 Skudd avfyrt i leilighet i Lyngdal05:37 Romfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30 Stoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30 Folk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08 Jernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00 Forskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30 Siste dag i retten for Ludvigsen04:25 Ap-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18 Amerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15 Mann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02 Mer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00 Russland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25 Kraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06 Fellesforbundet kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29 Frp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48 Sikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38 Sudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31 Sverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40 Georgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40 Irans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37 Ny nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23 Vindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56 Hetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09 Forsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06 Tarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28 Kvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15 Trikkefører angrepet av mann19:59 Rike amerikanere krever mer skatt19:52 Bonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34 Storbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21 Kveitekrig truer i Nordsjøen18:15 – Wow. Det var jo en grei kompliment18:07 Bitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31 Får ikke være pårørende til sin egen sønn17:21 – De nye reglene vil skape forskjeller17:12 Harnes frikjent for cannabisdyrking16:43 Sydney erklærer klimakrise16:20 Mann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18 Lommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06 Bompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39 Jemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30 Angivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20 Real Madrid avviste Ødegaard-salg15:19 To jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08 Thon er mektig lei av restriksjoner på biltrafikk14:50 Kypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07 Ber om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43 Benitez ferdig som Newcastle-manager13:40 Kvinne gjenglemt på fly13:39 Ett år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37 Ebola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo13:21 Dansk politiker tiltalt for grov barnemishandling13:01 EU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst12:44 Bilistene må betale 7,5 milliarder for bypakke12:42 Hurtigruteskip fikk motorstans12:39 OUS-direktør går av til tross for styrets tillit12:39 Svenskene stadig mer positive til OL12:07 Vestlig taushet etter Mursis død12:06 FN ber land hente hjem IS-krigernes kvinner og barn11:54 Forsvarsfolk fortviler over skjerpet skatt11:51 – Tilbydere av flyreiser bryter markedsføringsloven11:40 Drastisk økning i asylsøkere fra Venezuela til Europa11:34 Trusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06 Vil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05 Hunt kaller Johnson feig10:47 Tre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18 Nav-brukere stort sett fornøyde10:17 Kvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16 Gutt døde etter badeulykke09:58 – Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57 Taliban truer afghanske medier09:38 Ingrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37 Pompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32 Forsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12 Lege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10 Iran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56 Danske Bank sparker toppsjef08:43 Tung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42 Norge tredje dyrest i Europa08:19 Bruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18 Argentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40 Tillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39 Liverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00 Nordmenn kutter i feriebudsjettet06:53 Sverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45 Få amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36 Hjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13 24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12 Skjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00 Kjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00 – Utfordringene er store og det går for sakte05:50 Dette skjer i dag05:33 24 personer evakuert etter brann i flermannsbolig på Mysen05:30 Dette skjedde i natt05:12 Australia henter hjem åtte barn av IS-krigere fra Syria04:26 Minst fire døde da tog sporet av i Bangladesh04:17 Mexico har styrket grensekontrollen sørover04:12 – Folk flest ønsker ikke rushtidsavgift
Siste nytt
05:37NorgeSkudd avfyrt i leilighet i Lyngdal05:37VerdenRomfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30VerdenStoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30VerdenFolk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08NorgeJernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00VerdenForskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30NorgeSiste dag i retten for Ludvigsen04:25NorgeAp-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18VerdenAmerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15NorgeMann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02NorgeMer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00VerdenRussland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25VerdenKraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06NorgeFellesforbundet kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29NorgeFrp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48VerdenSikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38VerdenSudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31SportSverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40VerdenGeorgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40VerdenIrans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37NorgeNy nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23VerdenVindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56ReiseHetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09PolitikkForsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06NyheterTarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28NorgeKvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15NorgeTrikkefører angrepet av mann19:59PengerRike amerikanere krever mer skatt19:52NorgeBonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34VerdenStorbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21PengerKveitekrig truer i Nordsjøen18:15Sport– Wow. Det var jo en grei kompliment18:07SportBitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31Helse og livsstilFår ikke være pårørende til sin egen sønn17:21Motor– De nye reglene vil skape forskjeller17:12NorgeHarnes frikjent for cannabisdyrking16:43VerdenSydney erklærer klimakrise16:20VerdenMann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18PengerLommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06NorgeBompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39NorgeJemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30VerdenAngivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20SportReal Madrid avviste Ødegaard-salg15:19VerdenTo jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08MotorThon er mektig lei av restriksjoner på biltrafikk14:50VerdenKypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07NorgeBer om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43SportBenitez ferdig som Newcastle-manager13:40ReiseKvinne gjenglemt på fly13:39VerdenEtt år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37Helse og livsstilEbola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo13:21VerdenDansk politiker tiltalt for grov barnemishandling13:01Helse og livsstilEU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst12:44MotorBilistene må betale 7,5 milliarder for bypakke12:42NorgeHurtigruteskip fikk motorstans12:39NorgeOUS-direktør går av til tross for styrets tillit12:39SportSvenskene stadig mer positive til OL12:07VerdenVestlig taushet etter Mursis død12:06VerdenFN ber land hente hjem IS-krigernes kvinner og barn11:54PengerForsvarsfolk fortviler over skjerpet skatt11:51Penger– Tilbydere av flyreiser bryter markedsføringsloven11:40VerdenDrastisk økning i asylsøkere fra Venezuela til Europa11:34PolitikkTrusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06PengerVil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05PolitikkHunt kaller Johnson feig10:47NorgeTre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18PengerNav-brukere stort sett fornøyde10:17NorgeKvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16NorgeGutt døde etter badeulykke09:58Norge– Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57VerdenTaliban truer afghanske medier09:38SportIngrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37VerdenPompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32NorgeForsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12NorgeLege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10VerdenIran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56PengerDanske Bank sparker toppsjef08:43SportTung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42PengerNorge tredje dyrest i Europa08:19NorgeBruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18SportArgentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40NorgeTillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39SportLiverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00PengerNordmenn kutter i feriebudsjettet06:53SportSverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45VerdenFå amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36SportHjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13Verden24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12NorgeSkjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00SportKjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00Norge– Utfordringene er store og det går for sakte05:50NorgeDette skjer i dag05:33Norge24 personer evakuert etter brann i flermannsbolig på Mysen05:30NorgeDette skjedde i natt05:12VerdenAustralia henter hjem åtte barn av IS-krigere fra Syria04:26VerdenMinst fire døde da tog sporet av i Bangladesh04:17VerdenMexico har styrket grensekontrollen sørover04:12Motor– Folk flest ønsker ikke rushtidsavgift
Populært