Meny

Helbom i spådommer om boligprisvekst

Boligprisveksten i 2016 knuste alle spådommer. Eksperter forventer at prisene fortsetter å øke i 2017. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For et år siden spådde en rekke eksperter boligprisvekst for 2016 på rundt fem prosent. Det ble ikke helt slik.

Ved inngangen til 2016 var usikkerheten i norsk økonomi stor og en rekke eksperter trodde at boligprisveksten skulle bli lavere enn i 2015.

De ferskeste tilgjengelige tallene som inkluderer november 2016, viser at 12-månedersveksten for hele landet er på 11,6 prosent , skriver E24.

I Oslo var veksten i samme periode på hele 22 prosent.

Nettstedets sammenligning av fasit og spådommer viser at ekspertene bommet grovt. Dette forklarer ekspertene overfor E24 blant annet med at arbeidsledigheten ble lavere enn forventet, færre boliger på markedet kombinert med stor etterspørsel, kommunal bolighandel i Oslo i forbindelse med flyktningkrisen og mange investorer som har kjøpt sekundærbolig.

Les også:   – Spinnville priser på små leiligheter i Oslo

Spådde mellom 2 og 5 prosent prisvekst

Sjeføkonom i Samfunnsøkonomisk Analyse, Roger Bjørnstad, ventet ved inngangen til 2016 en prisvekst på 4,5 prosent.

Jan Ludvig Andreassen i Eika forventet 5 prosent prisvekst på landsbasis.

Da E24 snakket med Øystein Dørum i fjor, var han sjeføkonom i DNB Markets. Da anslo han en svak boligprisvekst for 2016 på et par prosent. Arbeidsgiveren DNB Markets spådde 2,2 prosent prisvekst.

Bransjeorganisasjonene Eiendom Norge spådde en prisvekst på 3-5 prosent for fjoråret.

Allerede i september ble det tydelig at boligprisveksten i 2016 knuste alle spådommer.

Les også:   Boligprisene kan falle med 25 prosent innen 2021

Prognose for 2017

Eiendom Norges prognose for det norske boligmarkedet i 2017 er en oppgang på 9-11 prosent. I Oslo forventer bransjeorganisasjonen en høyere prisvekst på 10-12 prosent.

– Vi forventer en sterk prisvekst de første månedene i 2017, mens markedet utover året vil følge en mer normal utvikling med utflating i prisutviklingen i sommermånedene og en mindre prisnedgang på slutten av året. Vi forventer også at de regionale forskjellene i prisutviklingen vil bli stadig mindre utover i 2017, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge i en pressemelding.

Les vårt intervju med sentralbanksjefen: Øystein Olsen: – Det vi trenger minst er negative overraskelser

– Stort prispress i Oslo

Huseiernes Landsforbund mener boligprisene kommer til å stige på 7-9 prosent på landsbasis i 2017. Størst prisøkning forventer forbundet i boligmarkedet i Oslo med en oppgang på 12-13 prosent.

Generalsekretær Peter Batta legger blant annet lave renter og at norsk økonomi har bedret seg raskere enn mange trodde, til grunn for spådommen.

– Lave renter og et stort underskudd på boliger i Oslo-området vil føre til stort prispress i boligmarkedet i Oslo. Dette styrkes også av stor etterspørsel etter sekundærboliger, sier Batta i en pressemelding.

Han mener prisveksten i Oslo må løses med å bygge mer og viser til at antall igangsatte boliger i Oslo-området er på vei opp.

Les også:   Er det tegn til boble i boligmarkedet?

Privatøkonomi
Populært