Løkke foreslår høyere pensjonsalder i Danmark

Statsminister Lars Løkke Rasmussen presenterer forslaget tirsdag.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen presenterer forslaget tirsdag. Foto: Simon Læssøe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen i Danmark foreslår å heve pensjonsalderen, som i dag er på 67 år, med seks måneder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) presenterte forslaget tirsdag, som et av hovedpunktene i regjeringens 2025-plan. Den har fått navnet «Helhedsplan – for et stærkere Danmark».

Forslaget er et svar på flere sentrale utfordringer som den danske regjeringen mener landets økonomi står overfor. Etter 2020 kommer antall pensjonister til å øke så mye at det blir færre yrkesaktive igjen enn i dag. Dette underskuddet vil påvirke 30-årsperioden fram til 2050. Utfordringen er blitt kalt «hengekøye-problemet», etter utformingen på grafen som viser den økonomiske utviklingen fra 2020 og de neste 30 årene.

Les også: Fra 1. september øker minstepensjonen

I tillegg blir det innført en ny fleksibel ordning for utslitte eldre yrkesaktive. Regjeringen foreslår også skattekutt på 4,5 milliarder kroner i form av et nytt jobbfradrag som skal være til særlig hjelp for folk med lav inntekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidstakere med inntekt på over 300.000 kroner skal få et ekstra jobbfradrag som utløses hvis de sparer mer til egen alderdom.

– I dag er det rundt 750.000 voksne dansker som ikke, eller ikke i tilstrekkelig omfang, sparer til sin egen alderdom, skriver regjeringen i forslaget.

Stemmer: Pensjonsvalg på feil grunnlag kan koste dyrt