Sjekk fastrentefellen i disse bankene

Flere banker har den senere tiden begynt å gjøre det vanskeligere å tre ut av fastrenteavtaler. Bildet viser hovedkontoret til Storebrand på Lysaker. FOTO: Storebrand
Flere banker har den senere tiden begynt å gjøre det vanskeligere å tre ut av fastrenteavtaler. Bildet viser hovedkontoret til Storebrand på Lysaker. FOTO: Storebrand

Dersom du vil binde renten på boliglånet ditt, må du være klar over at enkelte banker i praksis fratar deg retten til å innløse lånet før tiden om rentene har steget. Flere banker betaler nemlig ikke ut rentegevinst om du avslutter fastrentelånet før tiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter i samarbeid med Pengenytt: Med historisk lave renter, er det naturlig for mange å vurdere fastrente på hele eller deler av sitt boliglån. I skrivende stund kan du for eksempel å binde renten i tre år til under to prosent, eller i ti år til under tre prosent.

I det du inngår en fastrenteavtale er intensjonen til de fleste å holde denne til forfall. Mye kan imidlertid skje før dette, og du kan få behov for å gå ut av fastrenteavtalen med banken. Det kan for eksempel være så enkelt som at du ønsker å bytte bankforbindelse.

Les også: Husbanken: – Flere kan ha krav på bostøtte

Over- og underkurs

Når en fastrenteavtale avsluttes før tiden, beregnes det en såkalt over- eller underkurs. Avhengig av hvordan rentenivået har utviklet seg i tiden etter avtaleinngåelse, skylder du enten banken en erstatning (overkurs) eller sitter igjen med en rentepremie (underkurs).

Les også: ABC Nyheter inngår samarbeid med Pengenytt

Overkurs tilsvarer omtrent det du sparer på å få deg et nytt lån med lavere rente i de årene som gjenstår av bindingstiden på ditt nåværende fastrentelån.

Underkurs tilsvarer motsatt den summen du vil tape på å ta opp nytt lån med høyere rente om du avslutter ditt nåværende fastrentelån.

Eksempel: Dersom overkursen/underkursen blir beregnet til 50.000 kroner, er det fordi du kan forvente å spare/tape nettopp 50.000 kroner i renteutgifter på å gå ut av avtalen.

Les også: 100.000 småbedrifter får enklere skatterapportering

Betaler ikke ut underkurs

Pengenytt har spurt seks av de største norske bankene på utlån hvordan de forholder seg til kunder som ønsker å avslutte sine fastrentelån.

Silje Arntsberg, kommunikasjonsrådgiver Danske Bank. Foto: Danske Bank.
Silje Arntsberg, kommunikasjonsrådgiver Danske Bank. Foto: Danske Bank.

– Dersom kunden ønsker å innfri fastrentelånsavtalen før tiden, er dette fullt mulig. I slike situasjoner blir over- og underkurs beregnet, men kunden får ikke utbetalt en eventuell underkurs i slike situasjoner, med mindre det er debitorskifte på grunn av samlivsbrudd eller dødsfall, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Arntsberg i Danske Bank.

Les også: – Bruk heller kredittkort til nettkjøpene

— Behovet for å innfri før tiden vurderes for de fleste kunder å være en unntakssituasjon, da vi normalt viderefører lånet til eventuell ny bolig midt i rentebindingsperioden, sier Arntsberg.

Samme praksis gjelder i Storebrand.

– Underkurs utbetales kun ved låntakers dødsfall eller samlivsbrudd, sier kommunikasjonssjef Bjørn Erik Sættem i Storebrand.

Han påpeker at det gjelder fastrentelån som inngås i dag, og at det kan være andre regler for låneavtaler inngått for flere år siden.

– Typisk for fastrentelån inngått tidligere er at underkursen utbetales uansett, sier Sættem.

Både Danske Bank og Storebrand hevder de informerer kundene godt om denne «nye» klausulen i forkant av avtaleinngåelsen.

– Det står i gjeldsbrevet til kunden og vi informerer også muntlig, sier Arntsberg.

Les også: Er ikke fastrentelån ulønnsomt, da?

Bjørn Erik Sættem, kommunikasjonssjef i Storebrand. Foto: Storebrand
Bjørn Erik Sættem, kommunikasjonssjef i Storebrand. Foto: Storebrand

To årsaker

Begge nevnte banker opplyser at de innførte denne begrensningen for å hindre at kundene spekulerte i fastrenteavtaler, samt at de ved dette grepet kan tilby kundene ekstra gode betingelser på fastrentelån.

– Denne begrensningen innførte vi for to år siden for å hindre spekulasjon i våre fastrentelånspriser, sier Arntsberg.

– Vi har en tradisjon for å ha gode priser på fastrentelån, og dette har ført til mange tilfeller hvor kunder nærmest har «tradet» fastrentelån og tatt ut til dels store beløp i underkurs etter svært kort tid. Dette er en posisjon vi ikke ønsker å være i, legger kommunikasjonsrådgiveren i Danske Bank til.

Les også: Sjekk om det lønner seg å starte fondssparing nå

Storebrand satser alt på å være billigst.

– Vi har valgt slike regler for å kunne gi en lavest mulig rente på fastrentelånene til våre kunder. Vi ønsker heller ikke at kunder spekulerer i å gå ut av fastrenteavtalen før tiden for å cashe ut en gevinst, opplyser Sættem.

Les også: Så mange sjekker aldri selvangivelsen

Kommunikasjons-rådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB. FOTO: DNB
Kommunikasjons-rådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB. FOTO: DNB

Utbetaler underkurs etter karantenetider

Kunder i DNB og SpareBank 1 SR-Bank kan tre ut fastrentelån før tiden, dog med noen begrensninger.

Kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB viser til noen formuleringer på deres intranettside for hvordan praksis er i Norges største bank. Der står det blant annet følgende:

«Retten til eventuell rentegevinst (underkurs) inntrer bare når lånet har hatt fast rente i en uavbrutt periode på ett år før tidspunktet for beregning av rentegevinsten.»

SpareBank 1 SR-Bank har også karantenetid, men den avhenger av rentebindingstiden.

– Vi betaler ut underkurs, men lånene har en karantene for å få den utbetalt, opplyser også produktsjef finansiering Oddvar Rettedal i SpareBank 1 SR-Bank.

– Lån med tre års binding har en karantenetid på ett år, lån med fem års binding har en karantenetid på to år og at lån med ti års binding har en karantenetid på tre år, legger Rettedal til.

For begge bankene gjelder imidlertid ikke denne begrensningen ved salg av kundens pantsatte bolig, debitorskifte ved samlivsbrudd eller når lånetaker dør.

Les også: SSB spår fortsatt høy boligprisvekst de neste årene

Kommunikasjons-direktør Lars N. Sæthre i Handelsbanken. Foto: Handelsbanken
Kommunikasjons-direktør Lars N. Sæthre i Handelsbanken. Foto: Handelsbanken

Betaler ut underkurs uten restriksjoner

Kommunikasjonsdirektør i Handelsbanken, Lars N. Sæthre, bekrefter ovenfor Pengenytt at kundene der når som helst kan tre ut av en fastrenteavtale og få utbetalt en eventuell underkurs.

Det samme gjelder i Nordea.

– Ja, vi tillater kunder å avbryte fastrenteavtaler før tiden. Alt avhengig av utviklingen i renten vil kunden eller banken måtte betale en overkurs ved tidlig innfrielse, sier pressesjef Christian Steffensen i Nordea.

Han presiserer at det ved avdragsutsettelse/avdragsfrihet gjelder særskilte kriterier.

Over- og underkurs beregnes etter bestemte regler

Bankene kan ikke selv skjønnsmessig beregne hvor mye overkurs eller underkurs på ditt lån er.

Reglene for fastsettelse av over- og underkurs er regulert i finansavtalelovens § 54.

Der står det også at bankene som unnlater å betale ut underkurs ikke gjør noe ulovlig, gitt at de informerer kunden i forkant:

«Dersom kredittgiveren etter avtalen kan kreve dekning av tap mv. som nevnt i første ledd, skal kredittkunden i tilsvarende utstrekning godskrives rentegevinst som kredittgiveren oppnår. Retten til godskriving av rentegevinst kan fravikes i avtalen selv om kredittkunden er forbruker. Forbrukeren må i så fall være gjort kjent med en slik fravikelse før avtalen ble inngått, jf. § 46 a første ledd bokstav s.»

Denne saken er opprinnelig publisert på Pengenytt.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:05 Norske vogntogsjåfører involvert i flest dødsulykker00:02 Jeanine Añez er ny president i Bolivia00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01 Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00 Kardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34 Mann knivstukket i Akershus22:54 26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20 Ap og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01 Stavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26 Moms på elbil: Arbeiderpartiet får støtte fra uventet hold21:13 Uvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08 Faket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46 Devin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17 Palestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:26 Lyntog som myte og mysterium19:00 Minihjort sett for første gang på 30 år18:51 Bergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49 Bolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22 Politiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10 Slakter regjeringens spytthette-forslag: – Vil ramme kvinner18:01 Ap forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53 Kashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44 Stortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20 Flertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57 Monica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46 Russisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06 Enighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34 Lilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15 Lagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12 Riksrettsgranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00 Nå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47 Henning Solberg unngikk konkurs14:27 Skjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35 EU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24 Lungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07 Anti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05 Labour utsatt for stort dataangrep12:35 Anbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34 Skadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20 Langer ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18 Finland får besøk av Arctic Race of Norway12:12 Kraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12 Hockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53 Håvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42 Brann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41 Demonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31 Demonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30 Mann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22 Kran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17 Regjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16 51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03 Ap-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00 TV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54 Turistene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52 Erdogan anklager USA for avtalebrudd09:47 Rally Australia rammet av skogbrannene09:46 Fire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24 56.000 nye jobber det siste året09:22 Clinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22 Trump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30 Fjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23 Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20 Sveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18 Nedgang i antall sauebønder07:17 Kokevarsel på Askøy i Hordaland07:11 Arbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01 Israel likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44 Tønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34 Melodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18 Dette skjer i dag06:18 Norsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00 Besteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45 Elever streiker for streikerett05:43 Morales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35 Dette skjedde i natt05:35 Ny vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33 Nikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30 Millioner trues av flom og tørke i Afrika05:03 Leder for milits drept i israelsk luftangrep04:51 Sterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38 USA fordømmer volden i Hongkong03:55 Malis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20 Jimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19 Bønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10 Etterlyst vitne etter dødsulykke i Nannestad har meldt seg02:05 Væpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55 Karmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23 Morales får asyl i Mexico22:22 Solskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16 Merkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19 EU vil prioritere norske kabler: – Vi har ikke mer kraft å selge20:09 Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Melkekuttet: Denne familien får kjempesmell18:45 – Etter 300 likes kjenner selskapene deg like godt som kjæresten din18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister
Siste nytt
00:05NorgeNorske vogntogsjåfører involvert i flest dødsulykker00:02VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01NorgeSenterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00VerdenKardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34NorgeMann knivstukket i Akershus22:54Verden26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20PengerAp og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01NorgeStavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26MotorMoms på elbil: Arbeiderpartiet får støtte fra uventet hold21:13VerdenUvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08VerdenFaket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46VerdenDevin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17NorgePalestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:26StemmerLyntog som myte og mysterium19:00VerdenMinihjort sett for første gang på 30 år18:51NorgeBergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49VerdenBolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22NorgePolitiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10PolitikkSlakter regjeringens spytthette-forslag: – Vil ramme kvinner18:01PolitikkAp forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53SportKashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44NorgeStortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20NorgeFlertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57SportMonica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46SportRussisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06VerdenEnighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34PengerLilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15SportLagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12PolitikkRiksrettsgranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00VerdenNå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47PengerHenning Solberg unngikk konkurs14:27VerdenSkjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35VerdenEU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24Helse og livsstilLungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07NorgeAnti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05PolitikkLabour utsatt for stort dataangrep12:35NorgeAnbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34SportSkadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20SportLanger ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18SportFinland får besøk av Arctic Race of Norway12:12NorgeKraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12SportHockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53NorgeHåvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42VerdenBrann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41VerdenDemonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31NorgeDemonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30NorgeMann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22NorgeKran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17PolitikkRegjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16Verden51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03NorgeAp-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00KulturTV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54ReiseTuristene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52VerdenErdogan anklager USA for avtalebrudd09:47SportRally Australia rammet av skogbrannene09:46NorgeFire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24Norge56.000 nye jobber det siste året09:22PolitikkClinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22PengerTrump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30MotorFjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23VerdenKraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20SportSveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18NorgeNedgang i antall sauebønder07:17NorgeKokevarsel på Askøy i Hordaland07:11NorgeArbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01VerdenIsrael likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44SportTønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34KulturMelodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18NorgeDette skjer i dag06:18Helse og livsstilNorsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00PengerBesteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45VerdenElever streiker for streikerett05:43PolitikkMorales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35NorgeDette skjedde i natt05:35PengerNy vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33VerdenNikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30VerdenMillioner trues av flom og tørke i Afrika05:03VerdenLeder for milits drept i israelsk luftangrep04:51SportSterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38VerdenUSA fordømmer volden i Hongkong03:55VerdenMalis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20VerdenJimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19PengerBønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10NorgeEtterlyst vitne etter dødsulykke i Nannestad har meldt seg02:05VerdenVæpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55NorgeKarmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23VerdenMorales får asyl i Mexico22:22SportSolskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16VerdenMerkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19PengerEU vil prioritere norske kabler: – Vi har ikke mer kraft å selge20:09VerdenGutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivMelkekuttet: Denne familien får kjempesmell18:45Norge– Etter 300 likes kjenner selskapene deg like godt som kjæresten din18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus