Meny

Sjekk fastrentefellen i disse bankene

Flere banker har den senere tiden begynt å gjøre det vanskeligere å tre ut av fastrenteavtaler. Bildet viser hovedkontoret til Storebrand på Lysaker. FOTO: Storebrand

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom du vil binde renten på boliglånet ditt, må du være klar over at enkelte banker i praksis fratar deg retten til å innløse lånet før tiden om rentene har steget. Flere banker betaler nemlig ikke ut rentegevinst om du avslutter fastrentelånet før tiden.

ABC Nyheter i samarbeid med Pengenytt: Med historisk lave renter, er det naturlig for mange å vurdere fastrente på hele eller deler av sitt boliglån. I skrivende stund kan du for eksempel å binde renten i tre år til under to prosent, eller i ti år til under tre prosent.

I det du inngår en fastrenteavtale er intensjonen til de fleste å holde denne til forfall. Mye kan imidlertid skje før dette, og du kan få behov for å gå ut av fastrenteavtalen med banken. Det kan for eksempel være så enkelt som at du ønsker å bytte bankforbindelse.

Les også: Husbanken: – Flere kan ha krav på bostøtte

Over- og underkurs

Når en fastrenteavtale avsluttes før tiden, beregnes det en såkalt over- eller underkurs. Avhengig av hvordan rentenivået har utviklet seg i tiden etter avtaleinngåelse, skylder du enten banken en erstatning (overkurs) eller sitter igjen med en rentepremie (underkurs).

Les også: ABC Nyheter inngår samarbeid med Pengenytt

Overkurs tilsvarer omtrent det du sparer på å få deg et nytt lån med lavere rente i de årene som gjenstår av bindingstiden på ditt nåværende fastrentelån.

Underkurs tilsvarer motsatt den summen du vil tape på å ta opp nytt lån med høyere rente om du avslutter ditt nåværende fastrentelån.

Eksempel: Dersom overkursen/underkursen blir beregnet til 50.000 kroner, er det fordi du kan forvente å spare/tape nettopp 50.000 kroner i renteutgifter på å gå ut av avtalen.

Les også: 100.000 småbedrifter får enklere skatterapportering

Betaler ikke ut underkurs

Pengenytt har spurt seks av de største norske bankene på utlån hvordan de forholder seg til kunder som ønsker å avslutte sine fastrentelån.

Silje Arntsberg, kommunikasjonsrådgiver Danske Bank. Foto: Danske Bank.

– Dersom kunden ønsker å innfri fastrentelånsavtalen før tiden, er dette fullt mulig. I slike situasjoner blir over- og underkurs beregnet, men kunden får ikke utbetalt en eventuell underkurs i slike situasjoner, med mindre det er debitorskifte på grunn av samlivsbrudd eller dødsfall, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Arntsberg i Danske Bank.

Les også: – Bruk heller kredittkort til nettkjøpene

— Behovet for å innfri før tiden vurderes for de fleste kunder å være en unntakssituasjon, da vi normalt viderefører lånet til eventuell ny bolig midt i rentebindingsperioden, sier Arntsberg.

Samme praksis gjelder i Storebrand.

– Underkurs utbetales kun ved låntakers dødsfall eller samlivsbrudd, sier kommunikasjonssjef Bjørn Erik Sættem i Storebrand.

Han påpeker at det gjelder fastrentelån som inngås i dag, og at det kan være andre regler for låneavtaler inngått for flere år siden.

– Typisk for fastrentelån inngått tidligere er at underkursen utbetales uansett, sier Sættem.

Både Danske Bank og Storebrand hevder de informerer kundene godt om denne «nye» klausulen i forkant av avtaleinngåelsen.

– Det står i gjeldsbrevet til kunden og vi informerer også muntlig, sier Arntsberg.

Les også: Er ikke fastrentelån ulønnsomt, da?

Bjørn Erik Sættem, kommunikasjonssjef i Storebrand. Foto: Storebrand

To årsaker

Begge nevnte banker opplyser at de innførte denne begrensningen for å hindre at kundene spekulerte i fastrenteavtaler, samt at de ved dette grepet kan tilby kundene ekstra gode betingelser på fastrentelån.

– Denne begrensningen innførte vi for to år siden for å hindre spekulasjon i våre fastrentelånspriser, sier Arntsberg.

– Vi har en tradisjon for å ha gode priser på fastrentelån, og dette har ført til mange tilfeller hvor kunder nærmest har «tradet» fastrentelån og tatt ut til dels store beløp i underkurs etter svært kort tid. Dette er en posisjon vi ikke ønsker å være i, legger kommunikasjonsrådgiveren i Danske Bank til.

Les også: Sjekk om det lønner seg å starte fondssparing nå

Storebrand satser alt på å være billigst.

– Vi har valgt slike regler for å kunne gi en lavest mulig rente på fastrentelånene til våre kunder. Vi ønsker heller ikke at kunder spekulerer i å gå ut av fastrenteavtalen før tiden for å cashe ut en gevinst, opplyser Sættem.

Les også: Så mange sjekker aldri selvangivelsen

Kommunikasjons-rådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB. FOTO: DNB

Utbetaler underkurs etter karantenetider

Kunder i DNB og SpareBank 1 SR-Bank kan tre ut fastrentelån før tiden, dog med noen begrensninger.

Kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB viser til noen formuleringer på deres intranettside for hvordan praksis er i Norges største bank. Der står det blant annet følgende:

«Retten til eventuell rentegevinst (underkurs) inntrer bare når lånet har hatt fast rente i en uavbrutt periode på ett år før tidspunktet for beregning av rentegevinsten.»

SpareBank 1 SR-Bank har også karantenetid, men den avhenger av rentebindingstiden.

– Vi betaler ut underkurs, men lånene har en karantene for å få den utbetalt, opplyser også produktsjef finansiering Oddvar Rettedal i SpareBank 1 SR-Bank.

– Lån med tre års binding har en karantenetid på ett år, lån med fem års binding har en karantenetid på to år og at lån med ti års binding har en karantenetid på tre år, legger Rettedal til.

For begge bankene gjelder imidlertid ikke denne begrensningen ved salg av kundens pantsatte bolig, debitorskifte ved samlivsbrudd eller når lånetaker dør.

Les også: SSB spår fortsatt høy boligprisvekst de neste årene

Kommunikasjons-direktør Lars N. Sæthre i Handelsbanken. Foto: Handelsbanken

Betaler ut underkurs uten restriksjoner

Kommunikasjonsdirektør i Handelsbanken, Lars N. Sæthre, bekrefter ovenfor Pengenytt at kundene der når som helst kan tre ut av en fastrenteavtale og få utbetalt en eventuell underkurs.

Det samme gjelder i Nordea.

– Ja, vi tillater kunder å avbryte fastrenteavtaler før tiden. Alt avhengig av utviklingen i renten vil kunden eller banken måtte betale en overkurs ved tidlig innfrielse, sier pressesjef Christian Steffensen i Nordea.

Han presiserer at det ved avdragsutsettelse/avdragsfrihet gjelder særskilte kriterier.

Over- og underkurs beregnes etter bestemte regler

Bankene kan ikke selv skjønnsmessig beregne hvor mye overkurs eller underkurs på ditt lån er.

Reglene for fastsettelse av over- og underkurs er regulert i finansavtalelovens § 54.

Der står det også at bankene som unnlater å betale ut underkurs ikke gjør noe ulovlig, gitt at de informerer kunden i forkant:

«Dersom kredittgiveren etter avtalen kan kreve dekning av tap mv. som nevnt i første ledd, skal kredittkunden i tilsvarende utstrekning godskrives rentegevinst som kredittgiveren oppnår. Retten til godskriving av rentegevinst kan fravikes i avtalen selv om kredittkunden er forbruker. Forbrukeren må i så fall være gjort kjent med en slik fravikelse før avtalen ble inngått, jf. § 46 a første ledd bokstav s.»

Denne saken er opprinnelig publisert på Pengenytt.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:49 Elleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28 Kontroll på boligbrann i Askim03:18 Jøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43 Tungvektere forlater KrF02:33 Nye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07 30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:06 Full fyr i låve i Buskerud02:03 Mann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47 Seks døde da småfly styrtet i Texas01:34 Staten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28 Gavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21 Forlenget fengsling for Chelsea Manning01:00 Norske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig00:52 Vietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49 ESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38 Nord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11 Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44 Ti drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58 Algeries rikeste mann pågrepet22:56 Forskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18 Tyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02 VIF med sesongens første bortepoeng22:00 Sri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35 Evaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22 Anand stoppet Carlsens rekordjakt21:21 Preses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20 Leeds snublet og serverte Norwich21:00 Forskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område20:44 Taxisjåfør mistet jobben etter å ha nektet å kjøre blind med førerhund20:43 Islandsk trio sendte AaFK til topps20:08 RBK-krisen fortsetter, Horneland fortsatt uten seier etter 0-0 mot Strømsgodset20:07 Knudtzon-scoring mot gamle lagkamerater da Molde tok over tabelltoppen20:07 Poengdeling for Mjøndalen og Tromsø20:06 Bodø/Glimt fortsatt ubeseiret etter uavgjort mot Sarpsborg20:06 To stolpetreff da Kristiansund og Ranheim spilte uavgjort20:03 Historien om da lille Norge skulle begynne å produsere biler19:50 Hjemmeseier for Haugesund over Stabæk19:41 Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert19:37 Tredje mann pågrepet etter voldshendelse i Rogaland19:33 Trump hevder ingen trosser hans ordrer19:08 Nok en demokrat vil bli presidentkandidat19:03 Flere gressbranner i Oslo – politiet ber folk være varsomme18:37 Dansk pubkjede må betale 300.000 kroner i bot18:27 Solbakken og FCK tok nytt steg mot gull18:27 Opprykksjagende Norwich snublet igjen18:26 Rolig retur fra påskefjellet17:43 Røde Kors: Halvparten så mange skadd i påsken som i fjor17:42 Mann pågrepet etter å ha truet med kniv i Trondheim17:31 Trump saksøker komitéleder i Kongressen17:07 Sri Lanka jakter internasjonale terrorforbindelser17:05 Toppserien: Vålerenga gikk på sesongens første poengtap, LSK vant enkelt16:49 Oljeprisen stiger etter Trumps tiltak mot iransk oljeeksport16:28 Flere sommerdager i vente i Sør-Norge16:25 Fotgjenger påkjørt av motorsyklist i Bærum16:25 Togavsporing på Østfoldbanen15:45 Trump gir ikke lenger unntak fra Iran-sanksjoner15:44 Ektepar ble jaget opp i tre av illsint elg15:43 Rørt Sterling betaler begravelsen til 13-åring14:37 Stor snøskredfare flere steder i Troms14:10 UD: Ingen tegn til at nordmenn er rammet på Sri Lanka13:42 Pilot sier han var nær å kollidere med drone13:05 Det er ikke lov med bråk, larm og støy på helligdager12:37 Person omkom etter fall i Kjøsterudjuvet i Drammen11:42 Påsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20 Thorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21 – Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26 Solskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00 Nybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30 Minst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29 Norsk basehopper omkommet i Italia06:41 Huawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13 Nav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12 Egyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50 Dette skjer i dag05:43 Dette skjedde i natt05:28 Mann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26 WHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24 Tørreste april i Bergen på over 120 år03:34 Minst 17 døde i jordskred i Colombia03:13 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:47 Bjørn skutt i Meråker02:22 Tre klatrere funnet døde i Canada02:09 Tyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07 Stoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32 Klimademonstranter i London ønsker dialog01:17 Mann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38 E39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16 Terrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15 13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47 Tenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35 Elleve soldater drept i angrep i Mali23:12 UD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02 Mbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43 Mot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27 Oljelekkasje i Oslo22:14 Nadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10 Travel påske på sjøen22:09 IS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48 Britisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34 Bombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo
Siste nytt
03:49VerdenElleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28NorgeKontroll på boligbrann i Askim03:18VerdenJøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43NorgeTungvektere forlater KrF02:33VerdenNye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07Verden30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:06NorgeFull fyr i låve i Buskerud02:03NorgeMann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47VerdenSeks døde da småfly styrtet i Texas01:34NorgeStaten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28SportGavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21VerdenForlenget fengsling for Chelsea Manning01:00NorgeNorske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig00:52VerdenVietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49NorgeESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38VerdenNord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11VerdenSri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44VerdenTi drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58VerdenAlgeries rikeste mann pågrepet22:56NorgeForskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18PolitikkTyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02SportVIF med sesongens første bortepoeng22:00VerdenSri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35MotorEvaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22SportAnand stoppet Carlsens rekordjakt21:21PolitikkPreses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20SportLeeds snublet og serverte Norwich21:00VerdenForskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område20:44NorgeTaxisjåfør mistet jobben etter å ha nektet å kjøre blind med førerhund20:43SportIslandsk trio sendte AaFK til topps20:08SportRBK-krisen fortsetter, Horneland fortsatt uten seier etter 0-0 mot Strømsgodset20:07SportKnudtzon-scoring mot gamle lagkamerater da Molde tok over tabelltoppen20:07SportPoengdeling for Mjøndalen og Tromsø20:06SportBodø/Glimt fortsatt ubeseiret etter uavgjort mot Sarpsborg20:06SportTo stolpetreff da Kristiansund og Ranheim spilte uavgjort20:03MotorHistorien om da lille Norge skulle begynne å produsere biler19:50SportHjemmeseier for Haugesund over Stabæk19:41VerdenSri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert19:37NorgeTredje mann pågrepet etter voldshendelse i Rogaland19:33PolitikkTrump hevder ingen trosser hans ordrer19:08PolitikkNok en demokrat vil bli presidentkandidat19:03NorgeFlere gressbranner i Oslo – politiet ber folk være varsomme18:37NorgeDansk pubkjede må betale 300.000 kroner i bot18:27SportSolbakken og FCK tok nytt steg mot gull18:27SportOpprykksjagende Norwich snublet igjen18:26BilRolig retur fra påskefjellet17:43NorgeRøde Kors: Halvparten så mange skadd i påsken som i fjor17:42NorgeMann pågrepet etter å ha truet med kniv i Trondheim17:31PolitikkTrump saksøker komitéleder i Kongressen17:07VerdenSri Lanka jakter internasjonale terrorforbindelser17:05SportToppserien: Vålerenga gikk på sesongens første poengtap, LSK vant enkelt16:49MakroøkonomiOljeprisen stiger etter Trumps tiltak mot iransk oljeeksport16:28LivetFlere sommerdager i vente i Sør-Norge16:25NorgeFotgjenger påkjørt av motorsyklist i Bærum16:25NorgeTogavsporing på Østfoldbanen15:45PolitikkTrump gir ikke lenger unntak fra Iran-sanksjoner15:44NorgeEktepar ble jaget opp i tre av illsint elg15:43SportRørt Sterling betaler begravelsen til 13-åring14:37NorgeStor snøskredfare flere steder i Troms14:10NorgeUD: Ingen tegn til at nordmenn er rammet på Sri Lanka13:42NorgePilot sier han var nær å kollidere med drone13:05NorgeDet er ikke lov med bråk, larm og støy på helligdager12:37NorgePerson omkom etter fall i Kjøsterudjuvet i Drammen11:42MotorPåsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20PolitikkThorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21Politikk– Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26SportSolskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00NorgeNybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30VerdenMinst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29VerdenNorsk basehopper omkommet i Italia06:41VerdenHuawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13NorgeNav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12VerdenEgyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50NorgeDette skjer i dag05:43NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeMann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26VerdenWHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24NorgeTørreste april i Bergen på over 120 år03:34VerdenMinst 17 døde i jordskred i Colombia03:13VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:47NorgeBjørn skutt i Meråker02:22VerdenTre klatrere funnet døde i Canada02:09VerdenTyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07VerdenStoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32VerdenKlimademonstranter i London ønsker dialog01:17NorgeMann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38NorgeE39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16VerdenTerrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15Verden13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47VerdenTenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35VerdenElleve soldater drept i angrep i Mali23:12VerdenUD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02SportMbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43VerdenMot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27NorgeOljelekkasje i Oslo22:14SportNadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10NorgeTravel påske på sjøen22:09VerdenIS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48VerdenBritisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34VerdenBombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus