Vildes ekstreme sparetips

BRUKER LITE PENGER: Vilde Lytskjold Haukenes sparer enorme summer på såkalt "dumpster diving".
BRUKER LITE PENGER: Vilde Lytskjold Haukenes sparer enorme summer på såkalt "dumpster diving". Foto: Privat

Vilde Lytskjold Haukenes (23) bruker bare noen hundre kroner på mat i måneden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med samboeren hennes bruker Vilde Lytskjold Haukenes kun 300 kroner på mat i måneden, melder trd.by. For fem år siden startet hun med noe som kalles «dumpster diving». Dette handler om å nyttiggjøre seg av ting man finner i søppelcontainere, noe Haukenes ofte gjør sammen med vennene i kollektivet hennes.

Les også: Millioner av tonn mat går rett i søpla i EU

– Finner mye rart

– Man vet aldri hva man finner, sier Vilde Lytskjold Haukenes til ABC Nyheter.

I containere utenfor butikker klarer hun å oppdrive frukt, fisk, kjøtt og de fleste matvarene hun trenger.

– Tidvis finner man melpakker som kanskje har et bittelite hull i seg, eller en eggekartong med et egg som er knust. Man kan også finne for eksempel øl eller helt andre ting. Nylig var vi et sted der det hadde vært varetelling, og da fant vi mobilladere, lightere, sjampo, såpe og mye annet rart.

FINNER MYE: Haukenes finner mye mat som ikke er ødelagt i søppelcontainere. Foto: Privat
FINNER MYE: Haukenes finner mye mat som ikke er ødelagt i søppelcontainere. Foto: Privat


Les også: Norsk interesse for fransk matkasteforbud

Bruker sunn fornuft

Nordmenn kaster hvert år over 230.000 tonn mat som kunne ha vært spist, ifølge Matvett.no, som er næringslivets satsing for å redusere matsvinn i Norge.

Mange vegrer seg for å spise mat som er utgått på dato, men Haukenes forteller at man kan bruke sunn fornuft for å anslå hva som er trygt å spise.

– Når det gjelder varer merket med «siste forbruksdag» bør man tenke gjennom om de er trygge å spise, men dette finner man fort ut av ved å se, lukte eller smake på varen. Generelt tenker jeg at matvarer er merket med datoer som er satt langt innenfor sikkerhetsrammene, så man kan spise de noen dager etter. Man lukter det fort hvis varer som har ligget ute i varmen er ødelagt, poengterer hun.

Hun forteller videre at det er raskt gjort å finne frem til det man trenger.

– Det er egentlig ikke så veldig tidkrevende. Som oftest ligger varene lett tilgjengelig i containeren, så det er bare å ta med seg en sekk og fylle den opp.

Les også: Når bør du egentlig kaste brødet?

– Vær åpen

Haukenes påpeker at det er viktig å være åpen om hva man holder på med, og gjerne prate med butikksjefen om det.

– Man bør gjøre folk oppmerksomme på at man ikke leter gjennom søppel, men at man leter gjennom en stor kasse med mat. Vi blir alltid overrasket over hvor mye god mat vi finner. Man bør heller ikke tenke at man er kriminell og være redd for å bli oppdaget. Man må stå for det man mener og vite at man ikke gjør noe galt. Ta heller en prat om det og vær åpen, anbefaler hun.

Hun fortsetter med at det er enkelt å komme i gang for de som lar seg friste av et matbudsjett på et par hundre kroner i måneden.

– Man kan begynne å gå til butikkene etter stengetid og sjekke containeren. Så er det bare å ta en rask titt nedi og se hvordan det er. Etter hvert som man kommer inn i en rutine blir det enklere og enklere.

Les også: Listhaug: — EU-regler gjør at vi kaster 850 tonn egg i året

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus