Jensen med gavepakke til pensjonistpar

Finansminister Siv Jensen og arbeidsminister Robert Eriksson lover mer penger til gifte og samboende pensjonister.
Finansminister Siv Jensen og arbeidsminister Robert Eriksson lover mer penger til gifte og samboende pensjonister. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gifte og samboende pensjonistpar vil i snitt få 8.000 kroner mer å rutte med før skatt når regjeringen nå delvis gjennomfører et av Fremskrittspartiets dyreste valgløfter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette har vært en veldig viktig sak for Frp. Vi har lenge kjempet for å redusere avkortingen for gifte og samboende pensjonister. Det er urimelig at pensjonister skal tape på å være gift, sier Frp-leder og finansminister Siv Jensen til NTB.

Fremskrittspartiet vil egentlig fjerne avkortingen i sin helhet, men måtte etter forhandlinger med Høyre nøye seg med et løfte om en reduksjon fra 15 til 10 prosent.

– Dette fikk vi gjennomslag for i Sundvolden-erklæringen, og nå blir det gjennomført, sier Jensen.

8.000 per par

Grunnpensjonen er differensiert etter sivilstand. Til nå har enslige pensjonister fått 100 prosent av grunnbeløpet i folketrygden, mens gifte og samboende kun har fått 85 prosent av grunnbeløpet.

Med virkning fra 1. september 2016 øker regjeringen nå grunnpensjonen for gifte og samboende pensjonister til 90 prosent av grunnbeløpet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge beregninger fra Finansdepartementet vil den enkelte pensjonist i gjennomsnitt få en økning i pensjonen på om lag 4.000 kroner per år, før skatt. Et par vil altså kunne få rundt 8.000 kr ekstra i året.

3 milliarder

Endringene som legges fram i statsbudsjettet for neste år vil komme 650.000 pensjonister til gode. Av disse er 140.000 uføretrygdet.

Kostnadene er beregnet til om lag 900 millioner kroner i merutgifter på 2016-budsjettet og om lag 2,7 milliarder kroner i helårseffekt i 2017.

– Dette er en sak veldig mange har kontaktet meg om for å få gjennomført. Derfor er jeg glad for å nå bekrefte at dette innføres neste år, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utålmodige

Pensjonistforbundet, Seniorsaken og Frps egen seniororganisasjon har lenge etterlyst valgløftet om å fjerne avkortingen. Allerede våren 2014 ble et purrebrev sendt Erikssons departement. Den gang var svaret at «en grundig vurdering av de økonomiske konsekvensene» var nødvendig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi hadde forventet at Frp hadde stått knallhardt på disse løftene. Som med arveavgiften er det bare å sette en strek over hele 15-prosenten, sa generalsekretær Harald Olimb Norman i Pensjonistforbundet til NTB den gang.

Han understreket at en reduksjon fra 15 til 10 prosent er bedre enn ingenting, men forventet til gjengjeld at løftet senest ble kvittert ut i forbindelse med statsbudsjettet for 2015. Regjeringen endte med å bruke enda ett år.