Staten pøser ut til norske pensjonister

<p>PENSJON: Den norske statsforvaltningen betaler stadig ut mer i alderspensjon.</p>
PENSJON: Den norske statsforvaltningen betaler stadig ut mer i alderspensjon. Foto: Colourbox

På åtte år har statens utgifter til alderspensjon nær doblet seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De store barnekullene fra etterkrigsårene har blitt pensjonister, og det speiles i summene staten betaler ut i alderspensjon, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som ble presentert fredag.

I 2014 fikk norske alderspensjonister utbetalt omlag 180 milliarder kroner. Det er 98 prosent mer enn i 2006, ifølge SSB. Andre utbetalinger fra staten økte til sammenligning med 40 prosent i den samme perioden.

I åtteårsperioden er det særlig fra 2010 at den voldsomme veksten i utbetalt alderspensjon skjedde.

De 180 milliardene som betales ut i alderspensjon, er den største utgiftsposten den statlige delen av NAV har. Totalt betales det ut rundt 420 milliarder kroner til enkeltpersoner, skriver SSB om de nye tallene.

SSB-forsker Bjørn Gran-Henriksen har tidligere uttalt at de store utbetalingene vil fortsette også i årene som kommer. Til Vårt Land sa han i 2013 at de store utbetalingene vil fortsette 20-30 år framover, ettersom flere og flere av fødselskullene fra 1945 og til begynnelsen av 70-årene trer over i pensjonistenes rekker.

«Ut fra forventet utvikling i befolkningens alderssammensetting vil statens utgifter til alderspensjoner fortsette å stige sterkt i årene som kommer», skriver SSB.

Statsforvaltningens totale utgifter i 2014 var 1136 milliarder kroner, og det er de statlige helseforetakene som koster mest å drive.

Personvernpolicy