SSB spår senere lysning for norsk økonomi

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidsledigheten er i ferd med å nå toppen og utsiktene ser lysere ut for norsk økonomi fra neste år, mener tallknuserne i Statistisk sentralbyrå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Situasjonen for norsk økonomi er alvorlig, men det er ingen krise, sa administrerende direktør Christine Meyer da hun torsdag presenterte Statistisk sentralbyrås (SSB) analyser av utsiktene for norsk økonomi.

Krisen i oljesektoren rammer hardt på Sør- og Vestlandet, men pilene kan være i ferd med å snu. Oljeprisen antas å ta seg gradvis opp til 50 dollar fatet i 2019, samtidig som nedgangen i oljeinvesteringene dempes noe framover. Ledigheten ventes å nå toppen i løpet av året med et årsgjennomsnitt på 4,7 prosent, ifølge SSB.

Les også: «Alle» er enige - det blir rentekutt i mars

Justering

Lysningen i norsk økonomi kommer likevel senere enn SSB anslo i desember. Da var spådommen at konjunkturoppgangen ville komme etter sommeren.

– Vi har skjøvet på dette anslaget med et halvt år. Det blir litt verre før det blir litt bedre, sier SSB-forsker Torbjørn Eika til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken til at SSB nå anslår at oppgangen først kommer i 2017, er dels at kronen ventes å styrke seg noe samtidig som anslagene for asylsøkere justeres ned. Færre asylsøkere reduserer isolert sett behovet for økt offentlig pengebruk, noe som bidrar til en svakere stimulering av økonomien.

Men anslagene er usikre, understreker Eika.

– Når vi lager disse prognosene, må vi bygge på noen forutsetninger. Innvandringen er blitt kraftig redusert. Den er lavere enn på samme tid i fjor, hvor den også var lav. Men fremdeles legger vi til grunn en langt høyere tilstrømming enn vanlig, året sett under ett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hva om det ble negativ rente?

Forsiktig oppgang

Hele prognoseperioden fra og med 2017 til og med 2019 vil være preget av en forsiktig konjunkturoppgang. Men arbeidstakerne kan ikke regne med fete lønnstillegg neste år, selv om utsiktene er bedre enn for i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil fremdeles være ganske dypt nede i en lavkonjunktur. Lysningen består i at ting går bedre, men det blir ikke noe fett, sier Eika.

Årsakene til at det vil snu for norsk økonomi i løpet av året, er ifølge SSB økning i eksportmarkedene, svak krone, svak økning i oljeinvesteringene, lave renter, økte investeringer i fastlandsøkonomien og en ekspansiv finanspolitikk.

Anslagene for prisveksten er usikre, men SSB anslår at konsumprisindeksen vil ligge på 2,4 prosent året sett under ett. I årene som følger vil den falle til rundt 2 prosent.

Veksten i boligprisene ventes å avta noe i løpet av året, før de igjen øker klart i 2017 og de to årene som følger. Enda lavere renter og nedgang i arbeidsledigheten er to faktorer som SSB venter vil bidra til dette.