Meny

«Alle» er enige - det blir rentekutt i mars

Illustrasjonsfoto: Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekspertene er derimot uenige om det blir nullrente.

Alle de ti økonomene E24 har spurt slår fast at styringsrenten kuttes 17. mars fra dagens rekordlave 0,75 prosent. Ni av ti tror renten blir kuttet til 0,5 prosent, mens én mener sentralbanksjefen kutter til 0,25 prosent.

I utlandet har flere sentralbanker sett seg nødt til å kutte renten til 0. Økonomene E24 har intervjuet er imidlertid uenige når det gjelder nullrente i Norge.

Les også: Dette må du vite om oppsigelser

– Nei. Dersom oppbremsingen i norsk økonomi blir så kraftig at mer stimulans blir nødvendig, så må finansministeren ta et større ansvar og sørge for å dempe veksten i arbeidsledigheten. Det er begrenset hvor stor effekt Norges Bank kan vente at et rentekutt ned til null vil ha på den økonomiske veksten, og tvert imot er de langsiktige effektene av så lave renter høyst usikre. Men, dersom kronen nå skulle styrke seg markant på kort tid, så blir ikke nullrente like usannsynlig lenger, sier Erica Blomgren, sjefstrateg i Seb, til E24.

Jan Lundvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen er uenig:

– Ikke bare null, men til minus. Jeg tror styringsrenten er på minus 0,25 prosent neste år, den må ned for at pengemarkedsrenten skal bli minimal, det er det som må til

Les også:

Oppsigelse kan utløse en sorgprosess

Oppsigelse kan utløse en sorgprosessFlere eldre i pengetrøbbel

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus