Professorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen

Anlegg for lakseoppdrett med spesialbåter for fiskeoppdrett i Sjona, på Helgelandskysten.
Anlegg for lakseoppdrett med spesialbåter for fiskeoppdrett i Sjona, på Helgelandskysten. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre professorer ved Universitetet i St avanger har uttalt seg negativt om lakseskatt, men har ikke opplyst at forskningen deres er sponset av lakse næringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Red.anm: Nyhetsbyrået NTB siterte E24 i denne saken. Pressens faglige utvalg konkluderte 23. juni 2020 at E24 i denne artikkelen har opptrådt kritikkverdig på punkt 3.2 i Vær Varsom-plakaten. På lik linje med E24 og NTB har ABC Nyheter lagt følgende til i denne saken: Etter at denne artikkelen ble publisert, skriver professor Ragnar Tveterås følgende i en e-post: «Forskningen har vært finansiert av både Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF) og av Forskningsrådets skatteprogram, som er finansiert av Finansdepartementet.

------

Det tre professorene Bård Midsund, Ragnar Tveterås og Petter Osmundsen ved Universitetet i Stavanger (UiS) har samtidig som de har uttalt seg negativt om konsekvensene av innretningen på en mulig lakseskatt, ledet et prosjekt betalt av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF), skriver E24.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prosjektet, som var å forske på virkningene av grunnrenteskatt i oppdretts næringen og å spre kunnskapen, er støttet med 3,3 millioner FHF-kroner. FHF er 100 prosent finansiert av sjømat næringen.

Professor Ragnar Tveterås avviser at støtten fra FHF har farget deres konklusjoner og sier at de fremover vil sørge for å opplyse enda tydeligere om finansiering.

– Vi er ikke kjøpt og betalt. Vi skriver kronikker på grunnlag av vår forskning, men jeg forstår at noen mener dette burde blitt opplyst, sier Tveterås til E24.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Petter Osmundsen erkjenner at de kunne ha vært bedre på å opplyse om bindinger og finansiering, mens Bård Misund ikke ønsker å gi ytterligere kommentarer.

Dekan Ola Kvaløy ved Handelshøyskogen ved UiS, som er leder for avdelingen forskerne er tilknyttet, sier han har full tillit til professorene og understreker at finansieringen av prosjektet ikke bevisst har blitt holdt skjult.

Etter at denne artikkelen ble publisert, skriver professor Ragnar Tveterås følgende i en e-post til E24:«Forskningen har vært finansiert av både Fiskeri- og havbruks næringens forskningsfinansiering (FHF) og av Forskningsrådets skatteprogram, som er finansiert av Finansdepartementet.