Ny rapport om Det grønne Norge:De fire mest forurensende næringene står for nær 80 prosent av utslippene

De fire mest forurensende næringene i Norge står for 80 prosent av klimagassutslipp fra norske næringer, ekskludert utslipp knyttet til offentlig virksomhet og husholdninger. Samtidig står de samme næringene for 58 prosent av landets eksportinntekter. Det viser Norges utfordring for framtiden, mener miljøstiftelsen Zero.
De fire mest forurensende næringene i Norge står for 80 prosent av klimagassutslipp fra norske næringer, ekskludert utslipp knyttet til offentlig virksomhet og husholdninger. Samtidig står de samme næringene for 58 prosent av landets eksportinntekter. Det viser Norges utfordring for framtiden, mener miljøstiftelsen Zero. Foto: Scanpix / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det viser veldig tydelig den utfordringen vi har i Norge. Det kan ikke fortsette, mener miljøstiftelsen Zero. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jord- og skogbruk, maritim sjøtransport, prosessindustri og olje og gass er kategorisert som de fire mest utslippstunge næringene i Norge i en ny rapport om grønne næringer og grønn vekst fra Menon Economics. Til sammen står disse fire næringene for nærmere 80 prosent av klimagassutslippene i næringslivet, ekskludert utslipp knyttet til offentlig virksomhet og husholdninger.

Totalt står næringene for 28 prosent av den norske verdiskapningen og hele 58 prosent av norsk eksport til utlandet. Samtidig sysselsetter de kun 10 prosent av arbeidsstokken, men har høyest verdiskapning per sysselsatt på 3,5 millioner kroner. De mest forurensende næringene står med andre ord også for de største eksportinntektene.

– Hvis du ser på de tallene totalt sett, så viser de veldig tydelig den utfordringen vi har i Norge, sier Stig Schjølset til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er fagsjef i miljøstiftelsen Zero, som har bestilt rapporten fra Menon Economics sammen med Eksportkreditt Norge.

– Pengene vi tjener i internasjonale markeder kommer fra næringer med høye utslipp. Det kan ikke fortsette verden og vskal utvikle seg slik at vi er i nærheten av å nå målene i Parisavtalen, fortsetter Schjølset.

Hva vi skal leve av etter oljen

Zero-fagsjefen mener dagens situasjon i næringslivet byr på en enorm utfordring for Norge.

– Vi vet at våre eksportinntekter fra petroleumsnæringen må falle. For å unngå et stor fall i Norge eksportinntekter og en dårligere økonomi, må vi satse mer på næringer som kan vokse internasjonalt og samtidig bidra til utslippskutt både i Norge og andre land.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rapporten foreslår å satse særlig på fire næringer som kan bidra til å erstatte bortfallet av petroleumsinntekter på sikt, basert på hvor utslippsintensive, produktive og internasjonaliserte de er:

Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Fornybarnæringen – kategorisert som en næring med lave utslipp per verdiskapningskrone.
  • Havbruk- og fiskerinæringen – kategorisert som en næring med middels utslipp per verdiskapningskrone.
  • Maritim næring – kategorisert som en næring med høyt utslipp per verdiskapningskrone.
  • Prosessindustrien – kategorisert som en næring med høyt utslipp per verdiskapningskrone.

Innen fornybarnæringen mener rapporten at Norge kan hevde seg blant annet innen flytende havvind-produksjon og teknologi og kompetanse knyttet til dette.

Hovedargumentet for å fortsette satsingen på havbruk- og fiskerinæringen er at den er viktig for norsk eksport, og har høy produktivitet, samtidig som det er lavere CO2-utslipp knyttet til fiske og sjømatproduksjon enn til kjøttproduksjon.

Naturvernforbundet: Norge kan bli fossilfritt om 20 år

Forurensende næringer kan vokse – men ikke oljenæringen

Stig Schjølset er fagsjef i miljøstiftelsen Zero, og kom dit fra en stilling som fagdirektør for grønn konkurransekraft i Klima- og miljødepartementet. Foto: Caroline Dokken Wendelborg/ZERO
Stig Schjølset er fagsjef i miljøstiftelsen Zero, og kom dit fra en stilling som fagdirektør for grønn konkurransekraft i Klima- og miljødepartementet. Foto: Caroline Dokken Wendelborg/ZERO

Maritim næring og prosessindustrien er blant de fire næringene som ifølge Menons definisjon forurenser mest i Norge i dag. Likevel mener rapporten Norge bør satse videre innenfor disse næringene. Hovedargumentene er at det er mulig å gjøre industriene grønnere med lavere utslipp enn i dag, og at det er lavere utslipp knyttet til disse næringene i Norge enn det er i andre land med tilsvarende produksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Grunnen til at utslippstunge næringer likevel kan vokse, er at de har et konkurransefortrinn internasjonalt fordi de produserer med lavere utslipp enn andre land. De som kan produsere aluminium og betong med lavest utslipp vil få et stadig sterkere konkurransefortrinn i årene fremover, mener Schjølset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Argumentet med at norsk produksjon er renere og mer klimavennlig enn produksjon i utlandet er et argument vi kjenner igjen fra olje- og gassnæringen.

– Det er likevel en fundamental forskjell mellom disse næringene. I et scenario der vi klarer å nå målene i Paris-avtalen, kan vi ikke ta opp og forbrenne all den oljen vi vet finnes. Derfor kan ikke petroleumsnæringen bidra med like store eksportinntekter i et framtidsscenario med grønn vekst.

Nøkkelen er å få økt lønnsomhet i andre, grønnere næringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror ingen land, inkludert Norge, kommer til å få en næring som er like lønnsom som petroleumsnæringen har vært. Vi kan ikke har forhåpninger om at den skal bli erstattet med noe som er like lønnsomt. Men det å bygge opp industri i Norge som er lønnsom og har lave utslipp er mulig. Det klarer de fleste land vi sammenligner oss med.

Nabolandene våre har høyere ambisjoner

Land vi liker å sammenligne oss med har også en mer ambisiøs og konkret plan for å skape vekst og økt eksport i grønne næringer enn Norge har, ifølge rapporten. Den trekker fram at land som Sverige, Danmark og Storbritannia har tallfestede og svært ambisiøse målsetninger innen eksport.

«Sammenlignet med land som Danmark, Sverige og Storbritannia er det norske ambisjonsnivået lavere, og langt mindre konkretisert . Dette gjelder særlig innen fornybar, hvor både Storbritannia og Danmark har svært ambisiøse og konkrete målsetninger», heter det i rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Zero er enig i rapporten om at Norge ikke har tydelige nok og sterke nok ambisjoner om å få fram grønne næringer som kan bidra til eksport av produkter og teknologiske løsninger. Samtidig skulle jeg ønske rapporten sa litt mer om hvilke virkemidler Norge kan ta i bruk for å lykkes med vekst og eksport i grønne næringer.

Han viser til at regjeringen er i gang med en full gjennomgang av alle de næringsrettede virkemidlene i Norge.

– Dette er en gyllen mulighet til å forsterke satsingen for å få vekst i næringer som både kan gi utslippskutt i Norge og samtidig bidra med eksportinntekter.