Thorleif Enger får ikke erstatning – varsler søksmål

Den tidligere Yara-sjefen Thorleif Enger krevde 19,5 millioner kroner i erstatning og oppreisning etter at han først ble dømt og så frifunnet.
Den tidligere Yara-sjefen Thorleif Enger krevde 19,5 millioner kroner i erstatning og oppreisning etter at han først ble dømt og så frifunnet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere Yara-sjefen Thorleif Enger krevde 19,5 millioner kroner i erstatning etter at han først ble dømt og så frifunnet. Nå er kravet avvist.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statens sivilrettsforvaltning har fattet vedtak i saken og avviser kravet, skriver Dagens Næringsliv.

– Vi er selvfølgelig dypt uenige i vedtaket fra Statens sivilrettsforvaltning. Saken vil bli brakt inn for domstolene, sier Engers advokat Jan Erik Teigum, som anslår at søksmål vil tas ut relativt snart.

I avslaget Enger har fått, avvises kompensasjon av flere grunner. Hans argumenter om at han ville fortsatt i styrevervene han satt i hvis han ikke hadde blitt siktet, får ikke gjennomslag.

Forvaltningen mener det er usikkert om det var siktelsen mot ham personlig som var grunnen til at han sluttet i sine styreverv, eller om han måtte slutte fordi han hadde vært toppsjef i et selskap som senere innrømmet at korrupsjon hadde foregått mens han var toppsjef.

Bakgrunnen for Økokrims etterforskning av Yara var mistanker om at gjødselprodusenten hadde betalt bestikkelser i forbindelse med forhandlinger om en fabrikk i Libya.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Parallelt satte Yara-styret i gang en privat granskning. Granskerne konkluderte sommeren 2012 at det var betalt store summer i såkalte «uakseptable utbetalinger» fra Yaras datterselskap i Sveits til råvareleverandører i Øst-Europa.

Økokrim-etterforskningen endte med at Yara i 2014 erkjente tre tilfeller av grov korrupsjon og vedtok et forelegg på 295 millioner kroner – historiens største foretaksbot i Norge.

Fire tidligere Yara-sjefer sto tiltalt for bestikkelser i forbindelse med forhandlinger i India og Libya. Alle nektet straffskyld. Alle ble dømt i Oslo tingrett, men i Borgarting lagmannsrett ble Enger frikjent sammen med de tidligere konserndirektørene Tor Holba og Daniel Clauw.