Oljearbeidere: – Tilliten på norsk sokkel må gjenvinnes

Leder i SAFE, Hilde-Marit Rysst, og forbundssekretær HMS Roy Erling Furre under høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om Riksrevisjonens kritikk av Petroleumstilsynets manglende oppfølging av helse, miljø og sikkerhet i sektoren.
Leder i SAFE, Hilde-Marit Rysst, og forbundssekretær HMS Roy Erling Furre under høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om Riksrevisjonens kritikk av Petroleumstilsynets manglende oppfølging av helse, miljø og sikkerhet i sektoren. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal sikkerheten på norsk sokkel være basert på tillit, må den tilliten i så fall gjenvinnes, mener arbeiderne i norsk oljenæring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tillit må være fundamentet i regimet, men stadige krav til inntjening, kutt i kostnader og effektivisering av vedlikeholdsrutiner har satt den under press, sa hovedverneombud Trond Arvid Larsen ved Goliat-plattformen under en høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité mandag.

– Det har vært en voksende aksept for avvik, framfor at de fikses og repareres. Man flytter til stadighet grenser. Skal systemet baseres på tillit, må tilliten gjenvinnes. Det gjelder for alle selskaper, fortsatte han.

Temaet for mandagens høring var Riksrevisjonens knusende kritikk av Petroleumstilsynet (Ptil), som de mener ikke avdekker alvorlige sikkerhetsutfordringer og ikke reagerer når det trengs.

Både arbeidsgiverne og arbeidstakersiden var under høringen samstemte i at sikkerhetsarbeidet på norsk sokkel har blitt bedre etter Riksrevisjonens kritikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nettopp det er også et klart eksempel på hvorfor det er behov for et tydeligere, skarpere Ptil, mener leder Hilde Marie Ryst i arbeidstakerorganisasjonen SAFE.

– Bedriftene er mest opptatt av å utfordre regler istedenfor å etterleve dem. Når Ptil har stolt på selskapenes virkelighetsbeskrivelse istedenfor å kritisk ettergå, har dette fortsatt i en nedadgående spiral, sa hun under høringen.

I likhet med sine kolleger i Industri Energi, NITO, Tekna og Lederne etterlyste hun at Ptil gjør flere uannonserte besøk, oftere tar i bruk pålegg og andre virkemidler, og gjør mer etterkontroll for å sikre at avvik lukkes.