Åpen for alle - alltid

Oppsving i Chiles fiskerinæring – norske bedrifter ser muligheter

Det Ålesund-baserte selskapet Cflow, som leverer fiskehåndteringsutstyr, satser i Chile og er med i næringslivsdelegasjonen under statsbesøket denne uken. Her ses utstyret deres i bruk. Foto: Vasco Pinhol / Cflow Fish Handling / NTB scanpix
Det Ålesund-baserte selskapet Cflow, som leverer fiskehåndteringsutstyr, satser i Chile og er med i næringslivsdelegasjonen under statsbesøket denne uken. Her ses utstyret deres i bruk. Foto: Vasco Pinhol / Cflow Fish Handling / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter flere magre år, puster Chile nå Norge i nakken som verdens nest største lakseeksportør. Det får norske leverandører til å flokke seg rundt landet igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kongeparet leder an under denne ukens statsbesøk i Chile, men i «stimen» bak dem finner man flere leverandører til fiskerinæringen.

De posisjonerer seg i et marked som nå vokser raskere enn det norske.

– Vi har fulgt det chilenske markedet ganske tett de siste åtte-ti årene, og leverer allerede til flere kunder her. Først nå ser vi at det er logisk og strategisk å være fysisk til stede her, sier daglig leder Trygve Nystøyl i Mørenot Chile til NTB.

Selskapet fra Sunnmøre leverer blant annet service på nøtene til oppdrettsnæringen, og snart åpner de sitt første kontor i Chile.

– Ute etter kvalitet

På begynnelsen av 2000-tallet vokste den chilenske lakseindustrien enormt raskt på kort tid. I 2005 skal industrien sågar en periode ha passert den norske som verdens største lakseeksportør, men det varte ikke lenge før problemene med laksesykdom slo inn for fullt. I flere år har fiskeindustrien i landet ligget med brukket rygg. Nå peker imidlertid pilene oppover, og Chile puster igjen Norge i nakken som verdens største lakseprodusent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi merker at det er et vakuum etter kvalitetsprodukter i det chilenske markedet. Industrien har måttet kutte i alle hjørner for å få det til å gå rundt, og har i de dårlige tidene betalt minst mulig for mest mulig. Nå har de kanskje fått større muligheter til å investere og kjøpe bedre kvalitet, sier Nystøyl.

Han opplever at den chilenske oppdrettsnæringen er blitt langt mer opptatt av sunn og trygg drift.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Industrien har innsett at de må passe på seg selv, hvis ikke risikerer de å få rammevilkårene innskrenket. Når en aktør blir påvirket av sykdom kan det få store konsekvenser for hele næringen, sier Nystøyl.

Ekstrem innovasjon

Et annet selskap som ser nye muligheter i Chile er Ålesund-baserte Cflow, som leverer fiskehåndteringsutstyr.

– Vi har jobbet i Chile i mange år. De siste årene har det vært ganske stille her, og tyngre for oss. Men nå begynner det å ta seg opp igjen. Vi har tidligere levert utstyr til 30–40 brønnbåter, og noen av dem nærmer seg en alder på 20 år. Da er de nok modne for en oppgradering, sier markedsdirektør Gunnar Hoff i Cflow.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han håper på en ny vår i landet.

– Nå vil vi gjerne være med på å dra næringen i Chile opp til samme nivå som i Norge. Vi har hatt en ekstrem innovasjonshastighet i hele næringen i Norge, så vi ligger en god del foran på tekniske løsninger og investeringer, sier Hoff.

Nærmere 60 norske selskaper

Med på statsbesøket er også fiskeriminister Harald T. Nesvik. Han ser gode muligheter.

– Norge er største utenlandske aktør i Chile innen havbruk og fiskeri, og mulighetene for norsk leverandørindustri er store. Norge har et meget godt samarbeid med Chile, og det er viktig for begge land at vi videreutvikler det gode samarbeidet. Chilensk lakseproduksjon har nok opplevd større svingninger enn den norske, men den chilenske næringen har vist en enestående evne til å reise seg etter både sykdom og andre biologiske utfordringer, sier Nesvik til NTB.