Meny

Forlot Børsen for Peer Gynt

Wardahl Høgfjellshotell er fremdeles i drift blant hyttene på Gålå. Foto: Håkon Sæbø / Finansavisen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pål Egil Rønn (49) sa opp jobben som adm. direktør i AFGruppen for å satse på hytteturismei hjembygda. Blant annet.

GÅLÅ, GUDBRANDSDALEN (Finansavisen): – I natt fikk vi faktisk årets første kalv. Vi har bare 20 kyr, men cirka 600 sauer.

Ellers sindige Pål Egil Rønn lyser opp i entusiasme og glede over den vellykkede fødselen på gården i Sør-Fron, noen kilometer nedenfor et postkortlignende vinterlandskap på Gålå.

Etter å ha mangedoblet verdiene som adm. direktør i AF Gruppen, overrasket Rønn med å gå av høsten 2015. Åtte år satt han ved roret i entreprenørselskapet, men mye lenger hadde han pendlet de 25 milene fra hjemgården til kontoret i Oslo. Da han overtok sjefsjobben i mai 2007, var AF Gruppen priset til 1,5 milliarder kroner på Oslo Børs. Ved avskjeden var verdien 11,1 milliarder. I Rønns regjeringstid var det i tillegg delt ut 2,5 milliarder kroner i utbytte. Det er en av de største suksesshistoriene på Børsen i nyere tid.

Den nye sjefen, Morten Grongstad, overtok pendlerstafettpinnen fra Rønn. Også han bor i dalen, og høres til forveksling lik ut når han melder om AF Gruppens bragder.

– Pendler gjør jeg fortsatt. Hver uke. Jeg er litt i Oslo, litt i Trondheim og litt i Stavanger, sier Rønn til Finansavisen.

Bakgrunn: Hoppet av sjefsstolen som 47-åring

Står for tomtesalget selv

Men allerede før oppsigelsen hadde han sikret seg et heisanlegg og en større eiendom på Gålå, der familien i generasjoner har hatt seterdrift. 2.600 mål pluss Gålåvatnet på 3.100 mål ble kjøpt fra Høegh-familien, som bygget ut alpinanlegget og supplerte med en del hytter på 80- og 90-tallet.

«Gålåvatnet har ikkje vore på lokale hender på over hundre år. Høegh Eigedom har eigd Gålåvatnet sidan 70-talet. Nå er vatnet, saman med området rundt tårnet og skistugu igjen i lokalt eige,» skrev lokalavisen Dølen triumferende i februar 2015.

Saken fortsetter under

Wardahl Høgfjellshotell er fremdeles i drift blant hyttene på Gålå. Foto: Håkon Sæbø / Finansavisen

Rønn vil ikke tallfeste hvor mange hytter han mener det kan bli plass til på det enorme området. Sammenlignet med Hafjell og Kvitfjell er Gålå en spredt bebygget hyttedestinasjon.

– Arbeidet begynner nå. Vi bygger suksessivt, men har 15–20 tomter som ligger klare med infrastruktur, sier han.

Tomtesalget står han for selv. Og i tråd med lokale tradisjoner er det en langt mer lavmælt og mindre påtrengende type salg enn det man kan vente seg i… la oss si Bergen. Det er ikke Rønn som har tatt initiativ til dette intervjuet, for å si det slik.

– Jeg har ikke gjort noe med markedsføring ennå, men vurderer å gjøre det nå når vi skal ut med 50 tomter. Jeg har solgt rundt 15 tomter med null markedsføring, sier han.

Les også: 1.300 ansatte i AF Gruppen venter på 150 mill

– Jeg er like mye på farten som jeg er her, sier Pål Egil Rønn. Foto: Håkon Sæbø / Finansavisen

– Det ser ut til å være nok tomter her?

– Det er mange nok i min karriere, ihvertfall. Det har jeg ikke vurdert. Det er mange andre her som har tomter også. Men når jeg selger tomter, da må jeg se folk inn i øynene. Jeg er ikke noen overselger, ihvertfall.

– Oversalg er ikke typisk for gudbrandsdøler?

– Det kan nok hende. Men jeg solgte 17 ferdige hytter før jul da. Det tok fem uker. Da brukte jeg megler. De var litt billigere enn denne, sier Rønn.

– Jeg mener det er veldig eksklusivt

Vi står inne i en nybygget tømmerhytte som er bygget for representasjon og litt for utleie. På det massive trebordet er det hjemmebakt brød. Solen stråler inn gjennom sprossevinduene. Peisen varmer. Rønns datter er nettopp tilbake fra en tre mils skitur. Det føles som om vi spiller inn en Tine-reklame.

– De som skal kjøpe tomt av meg – jeg sier at de må innom Hafjell og Kvitfjell først og se hva de betaler for og hva de ikke betaler for.

– Hva koster det?

– Her får du tomter fra en halv million for et lite mål og opp til 2–3 millioner, sier Rønn.

Tomtene er større her enn på Hafjell og Kvitfjell, lenger sør i dalen. Vanligvis er de på mellom 1,5 og 2,5 mål.

Gålå ligger midtveis mellom Oslo og Trondheim, og ble blinket ut som turistdestinasjon allerede på 1890-tallet, da jernbanen gjennom Gudbrandsdalen ble bygget. På 930 meter over havet er stedet svært snøsikkert. Men til tross for syv skiheiser og 15 nedfarter, er Gålå først og fremst en langrennsdestinasjon. Her finnes få tette hyttefelt. Bebyggelsen er mer blandet, med alt fra hundre år gamle til helt nye hytter – og et par tradisjonelle høyfjellshoteller som naturlig nok har hatt sine problemer.

– Vil ikke mange oppfatte Gålå som for langt unna?

– Det var ikke slik før, og det blir ihvertfall ikke det nå, med nye E6. Toget fra Oslo S til Vinstra stasjon bruker tre timer.

Rønn vil ikke si hva han betalte for å få eiendommen tilbake på lokale hender.

Les også: Ny sjef i AF Gruppen

– Nei. Svaret gir ikke hele meningen, for det er mye forpliktelser og annet som følger med.

– Var det alltid naturlig for deg å komme tilbake hit?

– Jeg er ikke sikker på at det beste er å skifte sjef når det går dårlig, sier den tidligere AF-toppsjefen. Foto: Håkon Sæbø / Finansavisen

– Ja. Jeg hadde veldig lyst til å få til næringsaktivitet her. Ting folk trenger i livet sitt er en plass til å restituere seg og samles, å ha en ladestasjon. En bedre ladestasjon enn Gålå, det finnes ikke. Jeg mener det er veldig eksklusivt. Det er ikke noe Hemsedal her. Dette er en familieplass. Det er mye nikkersadel, men ikke så høy Armani-faktor.

– Det gikk som en kule

Vi kravler oss oppover i lia i Rønns Tesla, som selv er i desperat behov for en mer konkret ladestasjon enn det Gålå kan tilby. Over de høye brøytekantene med skinnende hvit snø, skimter vi noen hytter. Og så er det utsikten, det spektakulære panoramaet over Jotunheimen og Rondane.

– Dette er crème de la crème, arnestedet til Peer Gynt og Ibsens rike, sier Rønn.

Ambisjonene om å ta det «litt roligere» etter topplederlivet gikk i vasken. I tillegg til eiendomsutviklingen, gårdsdriften, andre investeringer og flere styreverv, er Rønn hyret inn til en 20-prosentsstilling som professor II ved NTNU.

– Hvor mye jobber du?

– Altfor mye og ihvertfall det samme som før. Jeg er like mye på farten som jeg er her, svarer han, og avviser at han savner sin gamle tilværelse.

– Det gikk som en kule, så det var litt vemodig å gå av. Men jeg stilte meg til disposisjon for selskapet, og det synes jeg er veldig givende. Jeg er styreleder der nå, i tillegg til å ha fem andre styreverv.

– Hvorfor gikk du av?

– Det var en del av det å utvikle nye ledere i AF. Da jeg følte vi hadde en ny toppleder klar, var min ambisjon «å overlevere gården til neste generasjon». Når jeg mener det er riktig, må jeg gjøre det også – ikke bare si det.

– Det er temmelig uvanlig?

– Alle mener de gjør det beste for sitt selskap, men jeg er ikke sikker på at det beste er å skifte sjef når det går det går dårlig, når sjefen blir pensjonist eller får sparken. Og ut fra et kulturperspektiv bør selskapet ha en ambisjon om å utvikle egne ledere.

Les også: Buchardt bygger for 900 mill. i Hemsedal

Saken er først publisert i Finansavisen lørdag 17. februar

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:03 Henla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53 To mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30 Japans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19 To menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09 Trump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50 – Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53 Krigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32 Ambassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14 Søreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12 Sokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09 Skotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36 Mitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16 Rekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12 Grenseløs grensehandel i påsken14:54 Solskjær nummer to på sparke-listen14:50 Skogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43 Full kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27 Boeings overskudd krymper14:17 Tyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15 Nå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14 Tyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51 Politisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50 Det heter ikke NSB lenger13:27 Brann i Vestfold under kontroll13:22 Sør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22 Kulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44 Vindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24 Innrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06 Tolv drept i eksplosjon i Idlib11:52 Chelsea-manageren må svare for utbrudd11:27 USA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14 Tesla med viktige nyheter i natt11:09 Dagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56 Én kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49 Åpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35 Fortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31 Tottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30 Savnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26 Stor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16 Ikke like ille for XXL som fryktet09:16 Drev butikker – forsynte seg med pengene09:11 Forskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07 Minister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07 FpU vil ha pant på snusbokser08:01 Mistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39 Følg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17 «Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10 Skogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52 Uhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46 Heiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28 Nasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26 Fengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25 Guardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11 Ny leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10 Tre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00 Dette skjer i dag05:55 Sri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55 Sjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52 Beboerne i Sokndal puster lettet ut05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kim framme i Vladivostok05:22 Krav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00 Ropstad varsler et tydeligere KrF04:50 Raymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46 New Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10 «Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08 Bondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56 Flere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53 Pavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35 Ytre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02 Guardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02 Netanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51 Mexico har returnert 15.000 migranter02:33 May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16 Forsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41 Barcelona nærmere seriegull etter seier01:40 Kurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25 Protesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00 36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52 17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32 Sokndal skole stengt etter storbrann00:31 Brasils ekspresident får redusert straff00:06 Afrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05 Ektepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48 Ordfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28 USA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09 Skogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08 Eriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08 Økende skogbrannfare på Vestlandet22:42 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33 Alvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01 Saudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56 Byfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57 Innbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53 Skogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13 Egypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01 Medier: Biden starter valgkampen torsdag19:59 Sjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana
Siste nytt
19:03Helse og livsstilHenla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53NorgeTo mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30VerdenJapans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19MotorTo menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09PolitikkTrump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50Norge– Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53VerdenKrigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32VerdenAmbassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14PolitikkSøreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12NorgeSokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09PolitikkSkotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36SportMitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16KulturRekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12PengerGrenseløs grensehandel i påsken14:54SportSolskjær nummer to på sparke-listen14:50NorgeSkogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43KulturFull kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27PengerBoeings overskudd krymper14:17PolitikkTyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15NorgeNå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14VerdenTyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51VerdenPolitisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50NorgeDet heter ikke NSB lenger13:27NorgeBrann i Vestfold under kontroll13:22NorgeSør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22KulturKulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44NorgeVindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24NorgeInnrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06VerdenTolv drept i eksplosjon i Idlib11:52SportChelsea-manageren må svare for utbrudd11:27VerdenUSA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14MotorTesla med viktige nyheter i natt11:09PengerDagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56VerdenÉn kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49SportÅpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35NorgeFortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31SportTottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30VerdenSavnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26NorgeStor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16PengerIkke like ille for XXL som fryktet09:16NorgeDrev butikker – forsynte seg med pengene09:11VerdenForskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07VerdenMinister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07PolitikkFpU vil ha pant på snusbokser08:01Helse og livsstilMistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39PolitikkFølg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17Sport«Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10NorgeSkogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52NorgeUhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46Helse og livsstilHeiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28PengerNasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26VerdenFengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25SportGuardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11NorgeNy leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10ReiseTre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00NorgeDette skjer i dag05:55VerdenSri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55VerdenSjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52NorgeBeboerne i Sokndal puster lettet ut05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenKim framme i Vladivostok05:22VerdenKrav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00PolitikkRopstad varsler et tydeligere KrF04:50NorgeRaymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46VerdenNew Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10Verden«Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08PolitikkBondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56NorgeFlere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53VerdenPavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35PolitikkYtre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02SportGuardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02VerdenNetanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51VerdenMexico har returnert 15.000 migranter02:33VerdenMay gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16NorgeForsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41SportBarcelona nærmere seriegull etter seier01:40NorgeKurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25VerdenProtesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00Norge36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52Verden17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32NorgeSokndal skole stengt etter storbrann00:31VerdenBrasils ekspresident får redusert straff00:06VerdenAfrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05NorgeEktepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48NorgeOrdfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28VerdenUSA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20NorgeSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09NorgeSkogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08SportEriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08NorgeØkende skogbrannfare på Vestlandet22:42PolitikkSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33VerdenAlvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01VerdenSaudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56NorgeByfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57SportInnbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53NorgeSkogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13PolitikkEgypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01PolitikkMedier: Biden starter valgkampen torsdag19:59SportSjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana
Populært