- Da har vi sløst bort en god krise

OLJEPRIS: Eier og toppsjef i IKM Gruppen, Ståle Kyllingstad, tror oljeprisen vil stabilisere seg. Foto: HegnarTV / Skjermdump
OLJEPRIS: Eier og toppsjef i IKM Gruppen, Ståle Kyllingstad, tror oljeprisen vil stabilisere seg. Foto: HegnarTV / Skjermdump
Artikkelen fortsetter under annonsen

Investor og oljeservice-gründer Ståle Kyllingstad tror på bedre tider for oljeindustrien, men nå er han først og fremst opptatt av stabilitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Investor Ståle Kyllingstad, eier og toppsjef i IKM Gruppen sier til HegnarTV at han tror oljeprisen vil stabilisere seg på nivåer mellom 46-47 dollar og 55-56 dollar fatet ut året.

– Det er en pris som vi i industrien - særlig innenfor vedlikehold og feltutbygging, kan leve godt med. Hvis ikke Norge klarer det, har vi sløst bort en god krise.

Les også: Dobbelt så mye olje- og gass i Barentshavet

Opec-styrt oljepris?

– Du har tidligere sagt at bare Opec nyser reagerer oljemarkedet,og at det ikke er sunt. Hvilke forventninger har du til Opec-møtet 25. mai?

– Jeg har en forventing om at de er lojale til det de selv har besluttet. Det er en diskusjon innad i vår bransje om vi er tjent med om vi skal ha en råvare som er kartellstyrt, isteden for å være tilbud- og etterspørselstyrt. Når det er styrt etter tilbud og etterspørsel, kan du nesten måle hva prisen vil bli, når den vil gå opp og når den vil gå ned, som det gjør med jern, aluminium og en del andre råvarer. Men i dag er det slik at Opec styrer veldig mye, sier Kyllingstad og fortsetter;

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De hadde mye makt, mistet mye makt på grunn av amerikansk skiferolje. Nå har de tatt tilbake en del av makten og prisreguleringen. Og så tror jeg nesten alle oljeproduserende land mener at 50 dollar er en grei pris, og fortsatt er det Opec som styrer.

Les også: Trygve Hegnar: Nytt krakkvarsel

– 50 dollar eller mer

Kyllingstad peker på at oljeprisen har steget en-to dollar fordi Saudi-Arabia har sagt at de ville opprettholde kuttene for å stabilisere prisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Saudi-Arabia skal ha Saudi Aramco på børs. Tror du vi vil se ytterligere produskjonskutt?

–He-he, nei den som visste det. Jeg har spådd oljepris og truffet noen ganger, men også bommet noen ganger. Jeg er sikrere på aktivitetsnivå enn jeg er på oljeprisen, og hvordan man kan regne på hvordan aktivitetsnivået vil være i Norge - og da mener jeg særlig i Norge. Jeg tror at Saudi-Arabia tenker at skal de få betalt for Saudi Aramco, så må oljeprisen være ca. 50 dollar eller mer, sier Kyllingstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva med de amerikanske skiferprodusentene?

– Jeg tror nok at det vil nå sin metning på et håndterbart område. Men en ting er soleklart, blir oljeprisen 70 dollar, er det mange som kommer på banen. Er den 50 dollar, så tror jeg det vil stabilisere seg, svarer Kyllingstad.

– Jeg tror vi er på vei inn i en fase der du man vil få en bunn og en topp regulert av amerikansk skiferolje, kombinert med Saudi-Arabias og Opecs oljekutt.

Les også: Trump spikrer gigantisk våpenavtale i Saudi-Arabia

Bærekraft

– Hvor viktig blir oljeprisen fremover for norsk oljeindustri?

– Ganske viktig. For min del dreier det seg først og fremst om stabilitet, sier Kyllingstad og peker på at oljebransjen, med så store investeringer, ikke tåler ustabilitet.

–Folk må ha tro på en oljepris som er bærekraftig. Mange av oss kalkulerer med at man hvertfall må tåle 40 dollar (red.anm: En oljepris på 40 dollar), og det begynner mange av oss å ha et robust system som takler, sier Kyllingstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: NAV: Laveste antall varsler om oppsigelser på tre år

– Dyp krise

De siste to årene beskriver han slik:

– Det har vært et helsike.

– Det har vært negativ jobbing i to og et halvt år. I starten trodde ikke vi det skulle bli så dyp krise som det ble - politikerne klarte ikke engang å bruke ordet krise. Men det var tull. I vår bransje har det vært krise siden våren 2014, men for vår del så vi det komme. Vi hadde de første oppsigelsene i november 2013, og forventer å være ferdig med det i dette halvåret. Vi ser at det har vært en oppgang, vi har tatt inn veldig mange av de permitterte og vi ser for oss at vi vil se en bedring. Men det er klart at vi kommer fra mye lavere nivå. Vi har kanskje halvert kapasiteten i selskapet, og ti prosent økning føles jo fantastisk, sier Kyllingstad.

Les også: Kabinpersonale får bytte fagforening

Artikkelen fortsetter under annonsen

Optimisme

Den største forskjellen fra da oljeprisen var over 110 dollar til nede på 20-tallet, mener Kyllingstad var optimismen.

– Optimismen forvant litt i bransjen. Det er ikke til å stikke under en stol at vår bransje - i hele verden - var fartsblinde. I dag kan du bore en brønn i Nordsjøen for ca. 25 prosent av den kostnaden det var for bare to og et halvt år siden. Og det skal ikke gå an i et teknologiland som Norge å kutte kostandene på en så fysisk tjeneste som å bore en brønn ned til 25 prosent. Det sier både noe om kostbasen og mangel på edruelighet i bransjen.

– Var det nødvendig med en smell?

– Det var ikke bare nødvendig - det var absolutt nødvendig. Det reddet kanskje oljeservicebransjen og oljebransjen i Norge. Vi holdt på å prise oss ut, med de lønnsnivåene og de forventingene folk hadde til lønn og utvikling. Det var noe som måtte stoppes, og det måtte en stor krise til å for at vi klarte å stoppe det, sier Kyllingstad.

Les også: Søndagens aksjetips

Saken ble først publisert på Hegnar.no