Marine Harvest søkte om 14 konsesjoner – fikk fire

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Marine Harvest har søkt om 14 konsesjoner til å teste en ny type lukket oppdrettsanlegg. Fiskeridirektoratet mener det holder med fire.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selskapet er ett av flere som har søkt om såkalte utviklingstillatelser, skriver Bergens Tidende. Disse er i utgangspunktet gratis, men det koster ti millioner kroner å gjøre dem permanente. Det er 40 millioner mindre enn Fiskeridirektoratets anslåtte pris på en vanlig oppdrettskonsesjon.

I utgangspunktet ønsket Marine Harvest å teste 14 nye flytende, lukkede anlegg av en type kjent som egget. Hvert anlegg skal kunne produsere opptil 1.000 tonn laks. Lukkede anlegg skal også løse problemer med lakselus, utslipp og rømt fisk. Selskapet skal selv satse 600 millioner kroner. Det er mindre enn de 700 millioner kronene direktoratet mener 14 konsesjoner er verdt.

«Ordningen [med utviklingstillatelser] skal bidra til å redusere søkerens risiko, men ikke nødvendigvis eliminere den», skriver Fiskeridirektoratet i sitt svar. Direktoratet finner heller ingen tungtveiende grunner til å gi tillatelse til mange like enheter. Derfor blir 10 av de 14 søknadene fra Marine Harvest avslått.

Kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland i Marine Harvest sier selskapet vil lese brevet fra direktoratet nøye før det kommenterer avgjørelsen.

Les også:

Marine Harvest vil kutte i Norges sjømatråd

Laks dør etter alternativ lusebehandling

Høye laksepriser ga rekordresultat for Marine Harvest

Personvernpolicy