Færre konkurser i norsk jordbruk

<p>I alt 26 gårder i norsk jordbruk gikk konkurs i fjor. Det er det laveste antallet siden 2008. Foto: Frank May (NTB scanpix)</p>
I alt 26 gårder i norsk jordbruk gikk konkurs i fjor. Det er det laveste antallet siden 2008. Foto: Frank May (NTB scanpix)

I alt 26 gårder i norsk jordbruk gikk konkurs i fjor. Det er det laveste antallet siden 2008.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare siden 2011 har antallet konkurserklærte gårder i Norge sunket med 47 prosent, viser tall fra kredittselskapet Experian ifølge Nationen.

– Utviklingen viser at de fleste bøndene driver sunt økonomisk og har god styring, sier Morten Malmin, banksjef for landbruk i SR-Bank.

Malmin peker på ulike årsaker til utviklingen: Fjoråret var et bra år for avlingene av grovfôr. I tillegg fikk de største produsentene, som tidligere var mest konkursutsatt, den største uttellingen i både volum og tilskudd etter jordbruksavtalen i 2014. Økonomien har også blitt bedre på grunn av en lengre periode med høyere matpriser og økte subsidier til landbruket.

Økonomien i norsk jordbruk er imidlertid utsatt. Andelen bønder med gjeld er rekordhøy, og den samlede gjelden i norsk jordbruk er på sitt høyeste siden Statistisk sentralbyrå begynte sine registreringer i 1999, ifølge avisen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus