Meny

Betydelig svakere resultat for Statoil

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Betydelig lavere olje- og gasspriser er hovedårsaken til at Statoils resultat for første kvartal ligger 70 prosent lavere enn i fjor. Selskapet kutter kostnader alle steder det kan.

Statoil hadde et justert driftsresultat på 857 millioner dollar i første kvartal, mot 2.945 millioner dollar i samme kvartal i fjor. Nedgangen var som ventet. Statoil har dette kvartalet i snitt fått 29 dollar per fat olje, mot 47 dollar fatet i snitt i samme periode i fjor. Samtidig motvirkes prisraset av god drift og reduserte underliggende driftskostnader, ifølge Statoil.

– Vi er i rute for å redusere kostnadsnivået og derved påvirke faktorene vi kan kontrollere. Arbeidsprosessene jobber vi med å forenkle, ta bort ting, aktiviteter og produkter, som ikke er nødvendig. Det er mye å ta tak i i vår bransje. Det har vært et høyt kostnadsnivå gjennom mange år, sier Statoil-sjef Eldar Sætre til NTB.

Siden oljeprisfallet begynte i 2014 har selskapet annonsert at over 4.500 stillinger skal bort.

Unngikk rødt

Oljeanalytiker Christian Yggeseth i Artic Securities sier til NTB at tallene stort sett er som forutsett:

– Statoil overrasker positivt med tallene fra norsk sokkel. På den annen side stiger nettogjelden i selskapet med nesten 2 milliarder dollar fra forrige kvartal, og det var mer enn vi ventet.

I slutten av kvartalet var Statoils gjeldsgrad 28,1 prosent.

Kontantstrøm fra driften var 2.205 millioner dollar i første kvartal, sammenlignet med 3.740 millioner dollar i samme periode i fjor. Justert driftsresultat etter skatt var 122 millioner dollar i første kvartal, en nedgang fra 902 millioner dollar i samme periode i fjor, hele 86 prosent lavere enn første kvartal i fjor.

Det var likevel langt bedre enn det 26 oljeanalytikere hadde spådd i sin konsensusrapport i forkant, som var et negativt resultat etter skatt på 40 millioner dollar. Hadde det blitt et negativt resultat, ville det vært første gang for Statoil.

Hellig utbytte

Selskapet fortsetter å holde hardt på utbyttepolitikken, tross tøffere tider. Statoil skal betale et utbytte på 0,2201 dollar per aksje for første kvartal 2016.

Aksjonærene vil igjen få muligheten til å motta utbyttet for første kvartal i nyutstedte aksjer i Statoil til 5 prosent rabatt. Dette er forutsatt at generalforsamlingen 11. mai godkjenner det foreslåtte utbytteaksjeprogrammet.

Statoil leverte en egenproduksjon på 2,054 millioner fat oljeekvivalenter per dag i første kvartal, en produksjonsvekst på 2 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor. Samtidig er letekostnadene redusert med 20 prosent, fra 351 millioner dollar i første kvartal i fjor til 280 millioner dollar i år.

Vil ha mer areal

Letedirektør Sissel Eriksen i Oljedirektoratet manet tidligere i måneden bransjen til å øke letingen:

– Ressursene kommer ikke av seg selv. Det må letes og produseres, sa hun.

Sætre påpeker at det forutsetter at de får flere arealer tildelt:

– Skal vi lete må vi ha noe å lete på, vi har brukt mye areal. Vi har boret opp mye av det vi hadde og er avhengige av å fornye biblioteket.

Han påpeker også at de vanskelige tidene gjør flere av Statoils partnere tilbakeholdne med å satse på nye prosjekter.

I første kvartal gjorde Statoil to mindre funn på norsk sokkel. Ved utgangen av mars hadde Statoil fullført sju brønner, mens boring pågikk i fire brønner.

Se hele pressekonferansen her:

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus