Meny

Mæland vil regulere dagligvarebransjen

Næringsminister Monica Mæland (H) presenterer flere tiltak for å styrke konkurransen i norsk dagligvarehandel. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Næringsminister Monica Mæland (H) presenterer flere tiltak for å styrke konkurransen i norsk dagligvarehandel. På lista er blant annet utvidet informasjonsplikt og mulighet for å gripe inn overfor andre kjeder enn Norgesgruppen.

I dag kontrollerer de tre store kjedene Norgesgruppen, Coop og Rema 1000 rundt 95 prosent av dagligvaremarkedet i Norge etter at Coop kjøpte opp ICA Norge. Næringsminister Monica Mæland mener derfor at konkurransen mellom både dagligvarekjedene og leverandørene er for dårlig, skriver Nationen.

– Det norske markedet er ett av de mest konsentrerte i Europa, og det er vanskelig for nye aktører å etablere seg, sier Mæland til avisa.

For å styrke konkurransen i næringslivet presenterer regjeringen derfor flere forslag til tiltak.

Blant annet ønsker regjeringen meldeplikt ved fusjoner og oppkjøp. I dag er det bare Norgesgruppen som har utvidet informasjonsplikt. Nå vil andre kjeder også bli pålagt dette.

En utredning av hva som hindrer nyetablering skal på plass, og en mulig etablering av en hjemmel for inngrep mot aktører som ikke er dominerende.

Man skal også se nærmere på konsekvensene av utveksling av informasjon mellom kjedene, og ha lavere terskel for å gripe inn i fusjoner.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus