Telenor-sjefen: – Kunne fulgt opp Vimpelcom bedre

Telenors konsernsjef Sigve Brekke Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Telenors konsernsjef Sigve Brekke Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Telenor kunne fulgt opp sitt eierskap i Vimpelcom på en bedre måte, sier Telenors konsernsjef Sigve Brekke etter at det russiske teleselskapet innrømmet korrupsjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag inngikk Vimpelcom forlik med amerikanske myndigheter om å betale 795 millioner dollar, noe som tilsvarer litt over 6,8 milliarder kroner.

– Det er en svært alvorlig sak. Jeg er skuffet over at et selskap som vi er deleier av, har begått korrupsjon. Dette er noe vi tar særdeles alvorlig, og noe som ikke skal eksistere i virksomheter vi er inne i, sier Brekke til NTB.

Gjenopptar salgsprosess

Vimpelcom og underselskapet Unitel har innrømmet korrupsjon som omfatter mer enn 114 millioner dollar (980 millioner kroner) i utbetalinger til Usbekistan.

Telenor kjøpte seg opp i det russiske selskapet i 1998, men varslet i oktober i fjor at de ville selge sin eierandel på 33 prosent.

– Vimpelcom har vært en krevende investering for Telenor. Nå må vi ta læring av det som har skjedd. Vi kunne ha fulgt opp vårt eierskap i Vimpelcom på en bedre måte, sier Brekke.

– Vi vil nå gjenoppta prosessen med å selge oss ut av Vimpelcom og prioritere ressurser på land og selskaper som vi mener vi kan skape mer verdier i.

Telenor har bestilt en ekstern gjennomgang av konsernets håndtering av Vimpelcom-saken. Rapporten er ventet i slutten av mars eller begynnelsen av april.

Les også: – Telenor må ha visst hva som foregikk i Vimpelcom

Høring

Hans Fredrik Grøvan (KrF) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité sier til E24 at han vil høre med Riksadvokaten når kontrollkomiteen kan holde en ny høring om Vimpelcom. Komiteens andre høring i saken skulle egentlig vært holdt i desember i fjor, men ble utsatt av hensyn til politiets etterforskning.

Ifølge KrF-politikeren er det første spørsmålet som kontrollkomiteen må stille seg, hva Telenor og Telenors styrerepresentanter visste om hva som foregikk i det russiske selskapet.

Brekke avviser at noen i Telenor har vært innblandet i saken.

– Jeg føler meg trygg på at ingen i Telenor er involvert i korrupsjon, men vi ønsker å se på hvordan Telenor har håndtert saken. Det er viktig for oss å få alle kort på bordet, mener Brekke, som sier han vil forholde seg til en høring når det blir aktuelt.

Les også: Vimpelcom innrømmer korrupsjon - betaler 6,8 milliarder i forlik til USA

Vi gjør oppmerksom på at ABC Nyheter eies av ABC Startsiden, som igjen eies av Telenorkonsernet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus