Utvalg mener Norge er for avhengig av Telenor

Justisminister Anders Anundsen (Frp) deltok da sårbarhetsutvalget la fram sine konklusjoner etter en utredning av Norges digitale sårbarhet.
Justisminister Anders Anundsen (Frp) deltok da sårbarhetsutvalget la fram sine konklusjoner etter en utredning av Norges digitale sårbarhet. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det norske samfunnet vil få store problemer dersom Telenors kjernenett bryter sammen. Derfor bør det bygges et alternativt nett, konkluderer Digitalt sårbarhetsutvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt fra finansielle tjenester, transport- og helsetjenester til krisehåndtering og mange andre sektorer er helt avhengig av at Telenors kjernenett fungerer. Det utgjør en stor sårbarhet i det norske samfunnet, konkluderer Digitalt sårbarhetsutvalg, som overleverte sin innstilling til justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) mandag.

– Den totale summen av samfunnsverdier dette nettet bærer, er uakseptabelt høy, fastslo utvalgets leder, IKT-professor Olav Lysne ved Universitetet i Oslo, under overrekkelsen.

Les også: Raja kritiserer taushet fra Kolberg

Sårbart

Utvalget, som ble oppnevnt i juni i fjor, har fått i oppgave å kartlegge samfunnets digitale sårbarheter.

Det peker på at selv om Telenors kjernenett i dag er profesjonelt utbygd og historisk sett har meget høy stabilitet, så kan det bli satt ut av spill ved menneskelige feil, rutinesvikt, sabotasje, terror eller utro tjenere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utvalget anbefaler derfor at minst én aktør til har et landsdekkende kjernenett på samme nivå som Telenors, sier Lysne videre.

Lysne sier til NTB at det i dag er to aktører, Broadnet og Altibox, som ligger best an til å på ta seg en slik oppgave. Ifølge en beregning utvalget har fått utført vil det koste rundt 500 millioner kroner å få opprettet og drifte et nytt nett i et tiårsperspektiv.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen sier det er for tidlig å antyde hva regjeringen vil konkludere med når det gjelder oppbyggingen av et alternativt kjernenett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er et av forslagene som vil være mest krevende å gjennomføre raskt. Det å bygge et slikt nett er en stor oppgave og noe vi må vurdere nærmere, sier Anundsen til NTB.

Les også: – Vimpelcom-varsling sendt i retur

For få kan nok

Utvalget mener også det er svært viktig at IKT-sikkerhetskompetansen i en rekke sektorer styrkes, og at særlig politiets evne til å bekjempe IKT-kriminalitet styrkes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utvalget skriver at det blant virksomheter og enkeltpersoner er liten forventning til hvilken bistand politiet kan gi når man blir utsatt for IKT-kriminalitet, noe som fører til at slik kriminalitet i liten grad blir anmeldt.

Utvalget mener det bør opprettes en nytt nasjonalt senter for å forebygge og etterforske kompleks og grenseoverskridende IKT-kriminalitet.

Kristine Korme, direktør for digitalisering og fornying i Abelia, sier det er et stort behov for at myndighetene og næringslivet i større grad samarbeider om digital kriminalitet.

– Vi aksepterer ikke at noen fysisk bryter seg inn og stjeler sensitiv informasjon fra arkivet til en norsk industribedrift uten at myndighetene gjør noe med saken. Det er imidlertid den digitale hverdagen for mange norske bedrifter. Det er graverende at selv virksomheter med sentrale samfunnsroller innen energi, bank og elektronisk kommunikasjon ikke får nødvendig hjelp fra norske myndigheter, sier Korme.

Vi gjør oppmerksom på at ABC Nyheter eies av ABC Startsiden, som igjen eies av Telenorkonsernet.