Norske gatemagasiner sliter med sviktende salg

<p>Ole Petter Haug er en av de som selger gatemagasinet Erlik Oslo. Mens det går dårlig for denne typen magasin andre steder i Norge, er Erlik Oslo et av de som klarer seg best. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX</p>
Ole Petter Haug er en av de som selger gatemagasinet Erlik Oslo. Mens det går dårlig for denne typen magasin andre steder i Norge, er Erlik Oslo et av de som klarer seg best. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Gatemagasiner i hele landet har stadig lavere salgstall, og snart kan flere måtte legge ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På midten av 2000-tallet ble det etablert en rekke gatemagasiner i Norge, et lavterskeltilbud for vanskeligstilte, misbrukere og hjemløse som kan selge bladene på gaten. Nå opplever alle magasinene opplagsfall, og flere kan gå inn på grunn av sviktende salg, skriver Dagsavisen.

Gatemagasinet Klar som gis ut på Sørlandet er blant de hardest rammede. Daglig leder og redaktør Oddmund Harsvik forteller at de mellom 2006 og 2013 hadde et opplag på mellom 13.000 og 17.000 blader i måneden. I dag er opplaget bare på 5.000. Han tror det er flere grunner til at flere magasiner sliter med salget. Blant annet har publikum blitt mette.

– Jeg har snakket med andre gatemagasiner som sliter, og vi tror folk har begynt å ta oss for gitt, sier Harsvik til Dagsavisen.

Sorgenfri, som gis ut i Trondheim, hadde i 2010 et opplag på omtrent 10.000 blader. I dag ligger det på mellom 5.500 og 7.500.

Megafon, som gis ut i Bergen, har opplevd et opplagsfall fra rundt 15.000 eksemplarer for noen år siden, til 5-6.000 eksemplarer i dag.

Magasinene som klarer seg best er Erlik Oslo og Asfalt i Rogaland. Sistnevnte har hatt et opplagsfall på omtrent 2.500 eksemplarer det siste året, og har i dag et opplag på i underkant av 20.000 blader i måneden.

Erlik Oslo opplevde et stort opplagsfall fra 2013 til 2014, men sier de klarer seg fint med et snitt på 14.000 solgte blader i måneden i fjor.

Personvernpolicy