Norske gatemagasiner sliter med sviktende salg

Gatemagasiner i hele landet har stadig lavere salgstall, og snart kan flere måtte legge ned.

Ole Petter Haug er en av de som selger gatemagasinet Erlik Oslo. Mens det går dårlig for denne typen magasin andre steder i Norge, er Erlik Oslo et av de som klarer seg best. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Ole Petter Haug er en av de som selger gatemagasinet Erlik Oslo. Mens det går dårlig for denne typen magasin andre steder i Norge, er Erlik Oslo et av de som klarer seg best. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

På midten av 2000-tallet ble det etablert en rekke gatemagasiner i Norge, et lavterskeltilbud for vanskeligstilte, misbrukere og hjemløse som kan selge bladene på gaten. Nå opplever alle magasinene opplagsfall, og flere kan gå inn på grunn av sviktende salg, skriver Dagsavisen.

Gatemagasinet Klar som gis ut på Sørlandet er blant de hardest rammede. Daglig leder og redaktør Oddmund Harsvik forteller at de mellom 2006 og 2013 hadde et opplag på mellom 13.000 og 17.000 blader i måneden. I dag er opplaget bare på 5.000. Han tror det er flere grunner til at flere magasiner sliter med salget. Blant annet har publikum blitt mette.

– Jeg har snakket med andre gatemagasiner som sliter, og vi tror folk har begynt å ta oss for gitt, sier Harsvik til Dagsavisen.

Sorgenfri, som gis ut i Trondheim, hadde i 2010 et opplag på omtrent 10.000 blader. I dag ligger det på mellom 5.500 og 7.500.

Megafon, som gis ut i Bergen, har opplevd et opplagsfall fra rundt 15.000 eksemplarer for noen år siden, til 5-6.000 eksemplarer i dag.

Magasinene som klarer seg best er Erlik Oslo og Asfalt i Rogaland. Sistnevnte har hatt et opplagsfall på omtrent 2.500 eksemplarer det siste året, og har i dag et opplag på i underkant av 20.000 blader i måneden.

Erlik Oslo opplevde et stort opplagsfall fra 2013 til 2014, men sier de klarer seg fint med et snitt på 14.000 solgte blader i måneden i fjor.

Sammenlign forsikringer

Få tilbud - spar penger

Samle smålån

Få lavere rente på smålån og kredittgjeld.

Tjenesten er gratis og uforpliktende.

Eksempel eff.rente 15,84%, 65000, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 92334

Start her
i samarbeid med Tjenestetorget

Sammenlign alle kredittkort i Norge

Kredittkort.com i samarbeid med Kredittkort.com

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Diskuter artikkelen her:

comments powered by Disqus

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden