Valgvinner Mitsotakis i Hellas er klar til å «brette opp ermene»

Lederen av det greske opposisjonspartiet Nytt demokrati, Kyriakos Mitsotakis, er etter alt å dømme landets nye statsminister. Foto: Thanassis Stavrakis / AP / NTB scanpix
Lederen av det greske opposisjonspartiet Nytt demokrati, Kyriakos Mitsotakis, er etter alt å dømme landets nye statsminister. Foto: Thanassis Stavrakis / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Vinneren av valget i Hellas, Kyriakos Mitsotakis i Nytt Demokrati, lover å brette opp ermene og representere alle grekere som landets fremtidige statsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nytt demokrati ligger an til å få 39,8 prosent av stemmene, mot 31,5 prosent for sittende statsminister Alexis Tsipras' parti Syriza etter at 94 prosent av stemmene er talt.

Mitsotakis, som tilhører en av Hellas' mest kjente politikerfamilier, blir etter alt å dømme landets nye statsminister. I sin første uttalelse etter valget gjentok han sine valgløfter om å skape økonomisk vekst, arbeidsplasser og grobunn for bedre liv.

– Valgresultatet reflekterer ikke bare nasjonens ønske om å komme ut av krisen, men også at vi skal ta vår skjebne i egne hender, sier Mitsotakis.

Utfordringer

Mitsotakis oppfordret også de hundretusenvis av grekere som har emigrert i løpet av den økonomiske krisen det siste tiåret, til å komme hjem.

Arbeidsledigheten i Hellas er den høyeste i EU. Blant unge er den på hele 40 prosent. Om lag 400.000 av landets rundt 11 millioner innbyggere har forlatt landet – de fleste av dem er under 26 år.

Hellas vil også i mange år framover slite med enorm statsgjeld etter å ha fått kriselån i tre omganger på til sammen 289 milliarder euro (tilsvarende nesten 2.800 milliarder kroner). Det vil ta flere tiår å betale ned gjelden, og det forutsetter at budsjettene går med overskudd, slik at landet har noe å betale med.

Erkjenner nederlag

Statsminister Alexis Tsipras erkjenner å ha tapt valget, som er det første siden landet la kriseprogrammet bak seg. Tsipras tar selv ansvar for nederlaget.

Da venstrealliansen Syriza for første gang vant makten i Hellas i 2015, hadde Tsipras lovet å utfordre EU og landets kreditorer og bli kvitt spareprogrammene. Slik gikk det ikke. I likhet med sine forgjengere måtte statsministeren innordne seg de strenge kuttkravene med en trussel hengende over seg om at Hellas kunne gå konkurs og bli kastet ut av eurosonen.

– Vi godtar folkets dom. Vi har tatt vanskelige avgjørelser for å få Hellas dit det er i dag, og vi har betalt prisen for det, sier Tsipras.

Personvernpolicy