FN tror EU vil tjene stort på handelskrig

Børsene har hatt opplevd svingninger siden handelskrigen mellom USA og Kina startet. 1. mars er fristen mellom landene å få til en avtale. Foto: AP / NTB scanpix
Børsene har hatt opplevd svingninger siden handelskrigen mellom USA og Kina startet. 1. mars er fristen mellom landene å få til en avtale. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU kan tjene rundt 70 milliarder dollar på en handelskrig mellom USA og Kina, ifølge en FN-rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

UNCTAD – FNs generalforsamlings hovedorgan for handels-, investerings- og utviklingsspørsmål – har sett på konsekvensene av handelskrigen mellom USA og Kina, samt de ventede effektene av en betydelig tolløkning som kan tre i kraft 1. mars.

I rapporten heter det at «bilaterale tollavgifter endrer global konkurranseevne til fordel for bedrifter som opererer i land som ikke er direkte berørt av dem».

UNCTAD-rapporten spår at EU kan bli den største vinneren som følge av konflikten mellom stormaktene Kina og USA. Unionen anslås å kunne tjene 70 milliarder dollar.

Tollsatsene kan øke

Partene har tatt en pause fra handelskrigen for å forhandle om en handelsavtale. Hvis ingen avtale når fram 1. mars, vil USA øke tollavgiftene fra 10 til 25 prosent på kinesiske varer.

– De landene som forventes å ha størst nytte av konflikten mellom USA og Kina, er de som er mer konkurransedyktige og har økonomisk kapasitet til å erstatte amerikanske og kinesiske firmaer, heter det i rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge rapporten kan Japan, Mexico og Canada tjene 20 milliarder dollar hver ekstra. Også Australia, Brasil, India og Filippinene har også merket «betydelige effekter».

Valutakrig

Handelskrigen har imidlertid også hatt negative konsekvenser for den globale handelen, noe som særlig har gått utover markedene.

Den største bekymringen, ifølge rapportens forfattere, er effekten handelskrigen vil ha på en fortsatt skjør global økonomi. Dette er spesielt bekymringsfullt hvis handelsspenningen ender med en valutakrig, noe som vil true muligheten til mennesker og selskaper over hele verden å betale dollar-dominert gjeld, heter det i rapporten.

I rapporten trekkes soyabønnemarkedet fram, hvor Brasil nå har blitt den største leverandøren til Kina. Siden omfanget og varigheten er uklar, har de brasilianske produsentene vært motvillige til å ta investeringsbeslutninger de kan tape på dersom avgiftene fjernes. Brasilianske selskaper som kjøper soyabønner, kommer derimot til å tape når prisene ubønnhørlig går opp.