Milliardkontrakter under statsminister Abes Kina-besøk

Japans statsminister Shinzo Abe og Kinas statsminister Li Keqiang går forbi en æresvakt på Den himmelske freds plass i Beijing fredag. Foto: AP / NTB scanpix.
Japans statsminister Shinzo Abe og Kinas statsminister Li Keqiang går forbi en æresvakt på Den himmelske freds plass i Beijing fredag. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Shinzo Abes møter i Beijing har resultert i næringslivskontrakter verdt rundt 21 milliarder kroner. Fredag møter han president Xi Jinping.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det japanske flagget vaiet over Folkets store hall da Abe ble tatt imot av Kinas statsminister Li Keqiang. De to lederne inspiserte æresvakten før de gikk inn i hallen for samtaler som gikk over to runder.

Etter drøftingene opplyste Li er det er inngått 500 kontrakter på til sammen 2,6 milliarder dollar mellom japanske og kinesiske selskaper. Summen tilsvarer over 21 milliarder kroner.

Statsministeren snakket om en «lys framtid» for samhandelen mellom de to store økonomiene i Asia. Den japanske statsministeren gikk enda lenger.

– Ny æra

– Dette er starten på en ny æra for forholdet mellom Kina og Japan, en overgang fra konkurranse til samarbeid. Kina og Japan er naboer og partnere. Vi skal ikke bli en trussel mot hverandre, sa Abe ifølge det apanske nyhetsbyrået Kyodo.

Forholdet mellom Asias to største økonomier har vært på bedringens vei de siste årene etter at det nådde et nytt bunnpunkt i 2012 under striden om kontrollen over et stort antall omstridte øyer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bedringen i forholdet har skjedd raskt, samtidig som USAs president Donald Trump har innført omfattende tollsatser på kinesiske varer. Trump har også innført toll på japansk eksport, selv om han har skrytt av sitt personlige forhold til både Abe og Kinas president Xi Jinping.

Mer samarbeid

Det ventes at Abe og Xi vil diskutere mulighetene for å øke det økonomiske samarbeidet mellom verdens nest største og tredje største økonomier når de møtes senere fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Abe har med seg delegater fra 500 japanske selskaper, som ønsker økt tilgang til Kinas massive marked. Kineserne er på sin side interessert i japansk teknologi og bedriftskunnskap.

– Selv om USA er en innflytelsesrik faktor i forholdet mellom Japan og Kina, er effekten begrenset, het det i lederen i den kinesiske avisen Global Times i forkant av Abe-besøket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis Beijing og Tokyo har tenkt å planlegge sitt framtidige forhold basert på Washingtons holdninger, vil de bare gå seg vill, het det videre fra den statlige avisen.

Okkupasjon

Den politiske, økonomiske og militære rivaliseringen mellom Japan og Kina danner bakteppet for alt som skjer i denne delen av verden.

Kina har lenge nektet å legge bak seg de japanske overgrepene som skjedde da store kinesiske områder ble okkupert under den annen verdenskrig.

Men stilt overfor president Donald Trumps provoserende handelspolitikk, med trusler og straffetoll, synes Kina og Japan å finne det formålstjenlig å styrke samhandelen og samarbeidet. Offisielle uttalelser på begge sider legger ut om store planer innen handel, investeringer og prosjekter i tredjeland.

Ingen forhandlingsvilje

CNNs kommentator David A. Andelman, som er tilknyttet Center on National Security ved Fordham Law School, skriver fredag at Kina ikke vil spille på Donald Trumps premisser, med tiltak og mottiltak. Han mener landet har rettet blikket ut over Trumps periode og viser til amerikanske kilder som sier at kineserne overhodet ikke er villig til å forhandle om Trumps krav om handelsreform.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina kjøper imidlertid systematisk opp amerikanske statsobligasjoner, vel vitende om at dette er et økonomisk verktøy som gir stor påvirkningskraft på USAs økonomi.

Kina er Japans største handelspartner og de underliggende økonomiske forbindelsene mellom de to landene har vært sterke, til tross for politiske uoverensstemmelser.

Abe avslutter sitt besøk i Kina lørdag. Det forrige besøket på tilsvarende nivå skjedde i 2011.