Meny

Handelskrigen mellom Kina og USA når nye høyder:

– Det USA gjør akkurat nå, er økonomisk galskap

Handelsstriden mellom USA og Kina trappes opp. Foto: Andy Wong / AP
Kina varsler mottiltak som svar på USAs nye toll. Dermed trappes handelskrigen mellom landene ytterligere opp.

President Donald Trump har varslet toll på 10 prosent på kinesiske varer verdt 200 milliarder dollar. Den trer i kraft fra og med neste uke.

Hvis ikke USA får innrømmelser fra Kina, vil landet øke tollsatsen til 25 prosent fra 1. januar.

Listen over tollbelagte varer omfatter 5.000 kinesiskproduserte varer, blant dem en lang rekke elektronikkprodukter.

Trump truer med «Fase 3»

Trump gir imidlertid unntak for sykkelhjelmer, barnesikringsprodukter og kinesiskproduserte Apple-produkter.

USA har også advart Kina mot å svare med mottiltak:

– Videre, om Kina kommer med gjengjeldelser mot våre bønder og annen industri, vil vi øyeblikkelig gå til fase tre, som er ytterligere toll på varer verdt rundt 267 milliarder dollar, sa Trump mandag.

Bakgrunn:  USA innfører ny omfattende Kina-toll

Kina slår tilbake

USAs president Donald Trump besøkte i november i fjor sin kinesiske motpart Xi Jinping. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tirsdag besluttet Kina å svare med mottiltak.

– Vi beklager dette på det sterkeste. For å sikre sine legitime rettigheter har ikke Kina noe annet valg enn å treffe mottiltak, heter det i en uttalelse fra handelsdepartementet i Beijing.

I uttalelsen spesifiseres det ikke hva mottiltakene vil bli, og handelsdepartementet nevner heller ikke noe om hvorvidt Beijing kan komme til å trekke seg fra handelssamtaler som USA i forrige uke foreslo å starte opp. Men den nye tollen «skaper ny usikkerhet i konsultasjonene» mellom partene, heter det i uttalelsen tirsdag.

Kommentar:  «Ny silkevei skal gjøre Kina til økonomisk supermakt»

– Galskap

Det amerikanske handelskammeret i Kina advarer Washington om at USA undervurderer Beijings evne til å slå tilbake.

– Den nedadgående spiralen som vi tidligere har advart mot, ser nå ut til å bli virkeliggjort, sier handelskammerets leder WIliam Zarit.

EUs handelskammer i Kina bruker sterkere ord.

– Vi mener at det USA gjør akkurat nå, er økonomisk galskap, sier dets leder Mats Harborn.

Han slår fast at europeisk næringsliv deler USAs bekymringer. Men å presse Kina med toll vil bare tvinge Kina inn i et hjørne, noe som vil bremse utviklingen av reformer, mener Harborn.

Det asiatiske markedet har på sin side håp om at de to landene vil være i stand til å inngå en avtale innen nyttår. Trump skal møte Kinas president Xi Jinping i november. Optimismen viste seg med børsoppgang i Shanghai, Hongkong, Tokyo og Seoul tirsdag.

Aktuelt:  Frykten for ny amerikansk Kina-toll svekker Asias børser

Kan ramme alt

Intens handelskrig: Donald Trump og Xi Jinping Foto: Andy Wong / AP

Trump innførte toll på 25 prosent på kinesiske varer verdt 34 milliarder dollar i juli.

Kina svarte med å innføre tilsvarende toll på amerikanske varer til samme verdi. I august kunngjorde USA samme tollsats på kinesiske varer verdt 16 milliarder dollar. Kina bekreftet tilsvarende mottiltak.

I neste uke trer Trumps fase to i kraft – toll på varer verdt 200 milliarder dollar. Hvis Trump iverksetter fase tre – toll på varer verdt 267 milliarder dollar – vil kinesiskproduserte varer verdt til sammen 517 milliarder dollar, i praksis nesten alt som Kina selger til USA, være rammet.

Les også:  Kina endrer reiseråd for Sverige etter hostellbråk

Handelsunderskudd

Trump argumenterer med den skjeve handelsbalansen mellom USA og Kina. USA hadde i fjor et handelsunderskudd på 336 milliarder dollar med Kina.

Trump viser også til kinesisk handelspraksis og lovverk som tillater kinesiske selskaper å overta eierskap til utenlandske selskapers teknologi når de produserer varer i Kina.

Også amerikansk næringsliv, EU og Japan har lenge klaget over Kinas handelsbarrierer og industripolitikk. Men de mener Trumps fremgangsmåte er feil.

Aktuelt:  Amerikanske selskaper i Kina sliter under handelskrigen

(VIDEO: Eksperter advarer Trump mot handelskrig)

Privatøkonomi
Populært