USA avviser skyld i Tyrkias økonomiske krise

Talskvinne i Det hvite hus, Sarah Huckabee Sanders, sier presidenten er frustrert over at Tyrkia ikke løslater amerikanske statsborgere og ber dem «gjøre det som er rett». Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
Talskvinne i Det hvite hus, Sarah Huckabee Sanders, sier presidenten er frustrert over at Tyrkia ikke løslater amerikanske statsborgere og ber dem «gjøre det som er rett». Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske myndigheter avviser at deres sanksjoner har ført til den økonomiske krisen Tyrkia står i. USA mener roten til problemene stikker langt dypere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den økonomiske smerten begynte ikke da vi innførte sanksjonene mot to personer 1. august i år, sier talsperson Heather Nauert i det amerikanske utenriksdepartementet. Da iverksatte USA sanksjoner mot to tyrkiske ministre.

Tyrkia svarte med sanksjoner mot flere amerikanske ministre, og fredag svarte USA med å doble tollen på tyrkisk stål og aluminium, noe som førte til det kraftigste kursfallet på tyrkiske lira siden 2001.

Nauert hevder hun har økonomer med seg i påstanden om at «det som skjer i Tyrkia stikker langt dypere enn USA» og den nye linjen USA har lagt seg på.

Krever løslatelse

Det er tirsdag Nauert og talskvinne i Det hvite hus, Sarah Huckabee Sanders, tar opp temaet rundt den snart to år lange fengslingen av den amerikanske pastoren Andrew Brunson, som er tiltalt for å ha hatt kontakt med kurdiske PKK og Gülen-bevegelsen. Brunson ble nylig overført til husarrest, og saken mot ham skal etter planen innledes 12. oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sanders sier at Trump er frustrert over at Brunson og andre amerikanske statsborgere i Tyrkia ennå ikke er løslatt.

– Vi kommer til å fortsette å kreve at Tyrkia gjør det som er rett og løslater disse personene, sier Sanders.

Boikott

Tidligere tirsdag sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at landet vil boikotte amerikansk elektronikk som følge av den diplomatiske feiden med USA.

– Vi vil boikotte amerikansk forbrukerelektronikk. Hvis USA har iPhone, så finnes det alltid Samsung, sa Erdogan i en TV-tale. Mens iPhone fra Apple er et amerikansk merke, er Samsung sørkoreansk.

I en kommentar til dette sier Sanders at USA ikke har noen politiske kunngjøringer relatert til Erdogans uttalelser. Hun legger til at sikkerhetsrådgiver John Bolton hadde møte med Tyrkias ambassadør Serdar Kilic mandag, der Bolton brakte USAs interesser på banen.