USAs handelsunderskudd øker igjen

President Donald Trump bruker økt toll i et forsøk på å minske handelsunderskuddet, men foreløpig har det hatt liten effekt. Foto Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix
President Donald Trump bruker økt toll i et forsøk på å minske handelsunderskuddet, men foreløpig har det hatt liten effekt. Foto Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I juni økte USAs handelsunderskudd for første gang på fire måneder idet eksporten falt og importen av utenlandske varer økte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av måneden økte handelsunderskuddet med 46,3 milliarder dollar, tilsvarende 380 milliarder kroner. Det er den største økningen på 19 måneder.

Det økende handelsunderskuddet gjelder i forhold til både Kina, Mexico og Canada, alle land som president Donald Trump har anklaget for å sko seg på USAs bekostning.

Det amerikanske handelsdepartementet opplyste fredag at den amerikanske eksporten sank med 0,7 prosent – til 213,8 milliarder dollar – mens importen steg med 0,6 prosent – til 260,2 milliarder dollar. USAs økende import gjelder spesielt varer som medisiner og råolje.

Trumps toll

Trump lovet i valgkampen å redusere handelsunderskuddet, som han tolker som et tegn på svakhet og resultatet av urettferdige handelsavtaler som har ført til at andre land etter hans mening utnytter USA.

Tidligere i år innførte han høye tollsatser på importert stål og aluminium samt en rekke kinesiske varer, men dette har så langt ikke hatt noen effekt på handelsunderskuddet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ledigheten faller

Mange økonomer mener at det amerikanske handelsunderskuddet kun gjenspeiler en økonomisk virkelighet som i liten grad kan endres med politiske virkemidler: Amerikanerne forbruker mer enn de produserer og må importere varer for å fylle gapet.

Tall som ble lagt fram fredag, viser også at det ble opprettet 157.000 nye arbeidsplasser i juli, noe som regnes som en beskjeden økning. Samtidig falt arbeidsløsheten med 0,1 prosentpoeng til 3,9 prosent.