Nå peker pilene rett vei i Norge

Illustrasjonsfoto: ESB Professional / Shutterstock / NTB scanpix.
Illustrasjonsfoto: ESB Professional / Shutterstock / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har kommet oppløftende norske tall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk PMI, innkjøpssjefens indeks som er en indikator på tilstanden i en sektor, steg til 59,0 i januar i år, opp fra 58,1 i desember i fjor. Det er først og fremst en markant økning i produksjonsindeksen som trekker PMI opp, men også litt reduserte leveringstider bidro positivt. Indeksene for nye ordre, sysselsetting og lager av innkjøpte varer bidro til å bremse oppgangen i hovedindeksen, melder NIMA og deres nye samarbeidspartner DNB.

Produksjon

Produksjonsindeksen, justert for sesongvariasjoner, steg til 64,4 poeng i januar. Det var en oppgang på 4,9 poeng fra desember og nivået i januar var det høyeste siden juli 2011. Indeksen indikerer en sterk start på 2018. Bare seks ganger tidligere har indeksen vært på så høye, eller høyere, nivåer. Noe av denne oppgangen er trolig tilfeldig, fremgår det av meldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: En rekke PMI-tall fra Europa

Ordre

Indeksen for nye ordre falt med 0,4 poeng til 59,7 i januar. Eksportordrene trakk ned, mens hjemmemarkedsordre steg. Nivået er fortsatt høyt.

Sysselsetting

Sysselsettingsindeksen falt til 55,5 i januar, ned fra 56,1 i desember. Endringen er innenfor normale svingninger og nivået er godt over gjennomsnittet.

Leverandørenes leveringstid og lager

Indeksen for leverandørenes leveringstid steg til 61,5 i januar fra 60,4 i desember. Dette er den høyeste indeksverdien siden 2007. Samtidig økte lagrene av innkjøpsvarer, etter fall i desember.

Kilde: NIMA/DNB.
Kilde: NIMA/DNB.

Les også: Nordea tror på en lys fremtid for norsk økonomi

Denne saken ble først publisert i Hegnar.no