Stygg smell for kronen

Har ikke sett maken siden finanskrisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tall fra SSB lagt frem tidligere i dag viste at detaljhandelen skuffet stort i oktober.

Konsensus pekte mot oppgang, men i stedet ble det en nedgang på 0,6 prosent fra september.

Samtidig viser tall for kredittveksten (K2) at nordmenn øker gjelden litt mer enn ventet (men veksten er lavere enn i september).

Svakeste på ni år

Kronen har reagert med å svekke seg markert mot både euro og dollar, og er på sine svakeste nivåer siden finanskrisen.

EURNOK står nå i 9,8631, og kronen har da svekket seg med nesten åtte øre på timen siden tallene ble sluppet.

Krysningen har vært oppe i 9,9025 på det høyeste i dagens handel, og 9,90-tallet mot euro har ikke kronen sett siden 18. desember 2008.

USDNOK står nå i 8,3195, noe som tilsvarer en kronesvekkelse på nesten syv øre.

Krysningen har vært oppe i 8,3443 på det høyeste i dagens handel.

Se også: Kronesjokket kom snikende

Black Friday-effekt?

– Det kan hende at husholdningene har holdt litt tilbake på forbruket i oktober for å utnytte tilbud i forbindelse med Black Friday i forrige uke. Det kan ha litt støtte i at de var tydeligst nedgang i omsetningen av dagligvarer, klær og elektronikk, mens salg på bensinstasjoner og av mat og drikke i spesialforretninger steg. Det vil likevel være overraskende om dette skulle forklare en vesentlig del av dagens svake detaljhandelstall, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets i en oppdatering.

Nedgangen i husholdningenes gjeldsvekst kan ifølge meglerhuset være en følge av at innstrammingen i boliglånsforskriften og nedgangen i boligprisene har fått effekt på kredittveksten.

– Kredittveksten nådde en topp på 6,7 prosent i mai, og har falt til 6,3 prosent i oktober - samme veksttakt som i desember i fjor. Gjeldsveksten må fortsatt avta for at gjelden skal stabiliseres som andel av husholdningenes disponible inntekter. Dagens tall trekker isolert sett i retning av at behovet for renteoppgang er dempet. Svekkelsen av kronen er et forhold som trekker i motsatt retning, oppsummeer Aamdal.

Svakeste siden julen 2008

På det svakeste i desember 2008 kostet en euro 10,18 kroner, og på svakeste i romjulen 2008 kostet en euro 10,00 - 10,18 kroner.

Flere har spådd at vi kan få se NOK mot euro på 10 kroner igjen. Sjefstrateg Erica Blomgren utelukket i hvert fall ikke det da hun var gjest i Økonominyhetene med Trygve Hegnar den 22. november.

Men med EURNOK på 10 kroner kan det kanskje også være en idé å shorte?

Sjeføkonom og valutaekspert i Nordkinn Asset Management, Bjørn Roger Wilhelmsen, mente ihvertfall det da han var gjest i Økonominyhetene med Trygve Hegnar den 20. november.

- Kronen skal styrke seg

SSB skriver om kronen i dagens konjunkturrapport at den har svekket seg de siste månedene.

– Svekkelsen var noe overraskende, gitt at oljeprisen har steget i samme periode. Men svekkelsen har ikke vært større enn at kronen målt som årsgjennomsnitt i 2017 ser ut til å bli noe sterkere enn i 2016, målt med den importveide valutakursen. Vi legger til grunn at kronen vil styrkes moderat i årene som kommer, heter det.

Ifølge SSBs prognoser skal kronen svekke seg mot euro fra en EURNOK på 9,30 i år til 9,50 neste år, før den i 2019 styrker seg til 9,30 og videre til 9,10 i 2020.

Saken er først publisert på Hegnar.no

Personvernpolicy