Stygg smell for kronen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har ikke sett maken siden finanskrisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tall fra SSB lagt frem tidligere i dag viste at detaljhandelen skuffet stort i oktober.

Konsensus pekte mot oppgang, men i stedet ble det en nedgang på 0,6 prosent fra september.

Samtidig viser tall for kredittveksten (K2) at nordmenn øker gjelden litt mer enn ventet (men veksten er lavere enn i september).

Svakeste på ni år

Kronen har reagert med å svekke seg markert mot både euro og dollar, og er på sine svakeste nivåer siden finanskrisen.

EURNOK står nå i 9,8631, og kronen har da svekket seg med nesten åtte øre på timen siden tallene ble sluppet.

Krysningen har vært oppe i 9,9025 på det høyeste i dagens handel, og 9,90-tallet mot euro har ikke kronen sett siden 18. desember 2008.

USDNOK står nå i 8,3195, noe som tilsvarer en kronesvekkelse på nesten syv øre.

Krysningen har vært oppe i 8,3443 på det høyeste i dagens handel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: Kronesjokket kom snikende

Black Friday-effekt?

– Det kan hende at husholdningene har holdt litt tilbake på forbruket i oktober for å utnytte tilbud i forbindelse med Black Friday i forrige uke. Det kan ha litt støtte i at de var tydeligst nedgang i omsetningen av dagligvarer, klær og elektronikk, mens salg på bensinstasjoner og av mat og drikke i spesialforretninger steg. Det vil likevel være overraskende om dette skulle forklare en vesentlig del av dagens svake detaljhandelstall, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets i en oppdatering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nedgangen i husholdningenes gjeldsvekst kan ifølge meglerhuset være en følge av at innstrammingen i boliglånsforskriften og nedgangen i boligprisene har fått effekt på kredittveksten.

– Kredittveksten nådde en topp på 6,7 prosent i mai, og har falt til 6,3 prosent i oktober - samme veksttakt som i desember i fjor. Gjeldsveksten må fortsatt avta for at gjelden skal stabiliseres som andel av husholdningenes disponible inntekter. Dagens tall trekker isolert sett i retning av at behovet for renteoppgang er dempet. Svekkelsen av kronen er et forhold som trekker i motsatt retning, oppsummeer Aamdal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svakeste siden julen 2008

På det svakeste i desember 2008 kostet en euro 10,18 kroner, og på svakeste i romjulen 2008 kostet en euro 10,00 - 10,18 kroner.

Flere har spådd at vi kan få se NOK mot euro på 10 kroner igjen. Sjefstrateg Erica Blomgren utelukket i hvert fall ikke det da hun var gjest i Økonominyhetene med Trygve Hegnar den 22. november.

Men med EURNOK på 10 kroner kan det kanskje også være en idé å shorte?

Sjeføkonom og valutaekspert i Nordkinn Asset Management, Bjørn Roger Wilhelmsen, mente ihvertfall det da han var gjest i Økonominyhetene med Trygve Hegnar den 20. november.

- Kronen skal styrke seg

SSB skriver om kronen i dagens konjunkturrapport at den har svekket seg de siste månedene.

– Svekkelsen var noe overraskende, gitt at oljeprisen har steget i samme periode. Men svekkelsen har ikke vært større enn at kronen målt som årsgjennomsnitt i 2017 ser ut til å bli noe sterkere enn i 2016, målt med den importveide valutakursen. Vi legger til grunn at kronen vil styrkes moderat i årene som kommer, heter det.

Ifølge SSBs prognoser skal kronen svekke seg mot euro fra en EURNOK på 9,30 i år til 9,50 neste år, før den i 2019 styrker seg til 9,30 og videre til 9,10 i 2020.

Saken er først publisert på Hegnar.no