Hele oljekrisen bak oss

Sjeføkonom i Nordea Markets, Kjetil Olsen, mener gjeninnhentingen i norsk økonomi er i full fart. Foto: Brain Cliff Olguin
Sjeføkonom i Nordea Markets, Kjetil Olsen, mener gjeninnhentingen i norsk økonomi er i full fart. Foto: Brain Cliff Olguin
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidsledigheten synker raskere enn Norges Bank forventer. Sjeføkonom i Nordea Markets, Kjetil Olsen, mener den norske økonomien har taklet oljeprisfallet godt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Navs ledighetstall viser en sesongjustert nedgang i bruttoledighet på 1.300 personer i juli og antall helt arbeidsledige gikk ned med 400 personer.

– Dette er veldig gode tall, og er bedre enn Norges Bank har lagt til grunn. Hvis denne takten fortsetter, og det tror vi den vil gjøre, så vil dette være en nedgang i arbeidsledighet som går dobbelt så raskt som Norges Bank har i sine prognoser, konstaterer sjeføkonom i Swedbank, Øystein Børsum.

Snart tilbake

Sjeføkonom i Nordea Markets, Kjetil Olsen, mener norsk økonomi har klart seg godt etter oljeprisfallet.

– Ledighetstallene forteller oss at gjeninnhentingen i norsk økonomi er i full fart. Det er ikke så langt igjen før vi er tilbake der vi var før oljeprisnedgangen, sier Olsen.

Sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank, Kyrre M. Knudsen, forteller at ledighetstallene fra NAV etter sesongjustering viser at vi er på det laveste ledighetsnivået siden august 2013.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette forteller oss jo at den norske økonomien har håndtert nedgangen i oljepris ganske godt. Vi ser en bedring også i de områdene som ble hardest rammet av oljeprisen.

– Rogaland har en arbeidsledighet på rundt 4 prosent, mot 4,5 ved årsskiftet. Hvis denne utviklingen fortsetter ett år til, vil Rogaland være tilbake på nivået før oljeprisnedgangen, forteller Knudsen.

Les også: Restruktureringsvarsel sender aksje i rødt

Renteutvikling

Sjeføkonom i Swedbank, Øystein Børsum, mener at vi fremover fortjener en sterkere kronekurs, og tror en diskusjon om renteheving etterhvert vil komme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke noen hast ennå, men vi ser at diskusjonen om renteheving har kommet internasjonalt, og takten på fallet i ledighet tilsier at rentehevingen må komme tidligere enn man før har antatt.

Børsum legger til at det vi ser i norsk økonomi nå, er viktigere enn hva som skjer i boligmarkedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er et viktigere fenomen enn boligprisene i Oslo. Boligprisfall blir jo assosiert med økonomisk krise, men alle tallene vi har sett på er gode, bortsett fra boligmarkedet. Og det er også viktig å være oppmerksom på at nedgangen i boligprisene er drevet av tilbudssiden, og ikke etterspørselssiden, sier han.

Makroøkonom i DNB Markets, Jeanette Strøm Fjære, tror at en renteheving i år blir uaktuelt.

– Nå er Norges Bank ferdig med å kutte renten, og utviklingen vi ser nå gjør dem sikrere i sin sak. Men det er fortsatt mye ledig kapasitet, og inflasjonen er på vei ned, så det blir ikke aktuelt med en renteheving i år. Norges Bank har selv sagt at det lave rentenivået skaper stor usikkerhet om virkningen av pengepolitikken, så de vil gå varsomt frem, forteller Fjære.

Les også: Tapte alt i dotcom-krisen - nå tjener han penger igjen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Detaljomsetningsindeksen

Den sesongjusterte detaljomsetningsindeksen fra SSB som beskriver volumutvikling i detaljhandelen, hadde en svak nedgang på 0,6 prosent fra mai til juni.

Sjeføkonom i Nordea Markets, Kjetil Olsen, mener dette bare er snakk om en justering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en klar oppsving i husholdningenes forbruk. Siste måneds fall kommer etter flere måneder med veldig sterk vekst, og var forventet. Trenden er klart på vei opp etter å ha ligget rolig lenge etter oljenedturen, og utviklingen de siste månedene har vært sterkere enn det vi trodde.

Børsum forteller om et omslag i de underliggende kategoriene.

– Detaljvarehandelen hadde en kraftig oppgang i mai, og vi ser en korreksjon nå. Omslaget i underliggende kategorier har vært tydelig. Vi handler mer av de varene som vi ikke må ha. Det omslaget kom allerede i fjor, og har vært markert i første halvår, forteller Børsum.

Og legger til;

– Forbrukertilliten har styrket seg kraftig de siste årene.

Les også:

Morten Gamst Pedersen tjente fem millioner på aksjer

- Ekstremt lukrativ tid for salg av dyre boliger

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen