Sverige senker renten ytterligere

Flere sjeføkonomer hadde på forhånd ventet at banken i sitt rentemøte ville senke renten fra minus 0,35 prosent til minus 0,45 prosent.
Flere sjeføkonomer hadde på forhånd ventet at banken i sitt rentemøte ville senke renten fra minus 0,35 prosent til minus 0,45 prosent.

Den svenske Riksbanken senker den allerede rekordlave styringsrenten med 0,15 prosentpoeng til minus 0,5 prosent. Kuttet er større enn mange hadde ventet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beslutningen ble tatt på bankens rentemøte torsdag formiddag.

Flere sjeføkonomer hadde på forhånd ventet at banken ville senke renten fra minus 0,35 prosent til minus 0,45 prosent.

– Det er helt tydelig at Riksbanken er stresset over inflasjonsutsiktene, at oppmerksomheten ligger fullt og helt på at inflasjonsforventningene ikke faller igjen og at tilliten til inflasjonsmålet opprettholdes, sier Anna Öster, sjeføkonom i Länsförsäkringar, til TT.

Kronen falt

Riksbanken justerer også prognosene for den framtidige styringsrenten.

Neste år forventer banken at renten ligger på minus 0,53 prosent, omtrent samme nivå som i dag. Tidligere var prognosen minus 0,33 prosent.

I 2018 forventes renten å ligge på 0, en nedgang fra den forrige prognosen på 0,26.

– Dette er en ganske kraftig senking av rentebanen. Nå får vi en enda lengre periode med lave renter, sier Swedbanks privatøkonom Arturo Arques.

Han tror ikke rentebeslutningen får noen umiddelbar effekt på boligrenten, men mener de lave rentene på sikt vil påvirke etterspørselen og boligprisene.

Den svenske kronen svekket seg mot dollar og euro umiddelbart etter rentebeskjeden.

Les også: Hva om det ble negativ rente?

Legger press på Norge

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener det Riksbanken gjør er merkelig.

– Det er veldig rart. Det må jeg si. Det er en økonomi som går veldig bra. Det er vekst og arbeidsledigheten faller. Det er mange argumenter for ikke å senke renten, sier han til Dagens Næringsliv.

Han mener rentebeslutningen legger ytterligere press på den norske sentralbanken.

– I en verden hvor landene rundt oss har nullrenter og negative renter, hvorav Sverige og euroland er de viktigste for Norge, er det klart at det gjør det vanskeligere for Norge å ha positive renter, sier Bruce.

Personvernpolicy