Budsjettilbudet fra Høyre og Frp straks klart

Budsjettkameratene på Stortinget Hans Olav Syversen (KrF, f.v.), Svein Flåtten (H), Hans Andreas Limi (Frp) og Terje Breivik (V) går i gang med andre forhandlingsuke mandag.
Budsjettkameratene på Stortinget Hans Olav Syversen (KrF, f.v.), Svein Flåtten (H), Hans Andreas Limi (Frp) og Terje Breivik (V) går i gang med andre forhandlingsuke mandag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Vi tar sikte på å komme med et tilbud i løpet av mandagen, sier Høyres budsjettforhandler Svein Flåtten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter flere dager med kun telefonisk og elektronisk kontakt mellom regjeringspartiene og støttepartiene Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF), ligger det an til at partene møtes rundt bordet igjen mandag ettermiddag eller kveld.

– Vi tar sikte på å komme med et tilbud i løpet av mandagen, sier Høyres budsjettforhandler Svein Flåtten til NTB.

– Vi jobber med å få satt opp et tilbud som vi kan presentere i ettermiddag eller tidlig i kveld, bekrefter Frps budsjettforhandler Hans Andreas Limi.

Les også: KrF: Ikke mer skattelette til de rikeste

Klima og bistand

Lørdag leverte KrF og Venstre sine spissede krav til motparten. Det viktigst for KrF er at regjeringen dropper forslaget om å omdisponere hele 4,2 milliarder kroner av neste års bistandsbudsjett til å dekke Norges kostnader ved den økte asyl- og flyktningtilstrømmingen til landet.

Mer penger til distriktene, mer til minstepensjonistene på bekostning av gifte pensjonister og flere lærere i de første årene i småskolen, er også blant partiets hovedkrav.

Venstre krever mer til klimatiltak og grønt skatteskifte, mer til verdiskapning og mer til fattigdomsbekjempelse.

Utfordringer

– Vi ser jo at vi har noen utfordringer, er Hans Andreas Limis beskrivelse av avstanden mellom partiene etter at KrF og Venstres kravlister ble lagt på bordet.

– Fram til nå har diskusjonene gått mer på et overordnet nivå. Bildet blir tydeligere når vi nå begynner å se mer konkret på inntektene og utgiftene, sier han.

Han sier at det viktigste for Høyre og Frp er å beholde flest mulig av regjeringens profilsaker.

– Det dreier seg om likebehandling av pensjonister, tiltakspakken mot arbeidsledighet og skattepakken vi har lagt fram, sier han

Utvalg

Limi mener særlig KrFs bistandskrav blir krevende.

– Dette blir en post vi må bruke mye tid på, fastslår han.

Partene ble forrige uke enige om å nedsette et eget utvalg med fagpolitikere fra de fire partiene, som skulle forhandle separat om fordelingen av bistandskronene. Selve summen på omdisponeringen ligger imidlertid fremdeles hos forhandlerne i finanskomiteen.

Bistandsutvalget satt i forhandlinger mandag formiddag, og skal levere sin endelige innstilling til forhandlingene i løpet av dagen, forteller Limi.

– Herfra er det vi som skal ta det videre, sier han.

Tidsnød

Limi og Flåtten ser optimistisk på at partene i år skal klare å bli enige innen fristen fredag klokken 12. Det er tidspunktet som er satt, for at finanskomiteen skal rekke å levere sin innstilling til Stortinget innen fristen 20. november.

– Vi jobber mot det målet, og alle de fire partiene er innstilt på det, sier Limi.

– Jeg synes ikke vi ligger dårlig an, sier Svein Flåtten.


Les også:

– Regjeringen gir med den ene hånden, tar med den andre

Jensen vil gi ni av ti lavere skatt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus