Solberg kritiserer Støre for å jakte billig poeng

Ap-leder Jonas Gahr Støre møtte statsminister og Høyre-leder Erna Solberg til duell søndag. I midten står programleder Arill Riise.
Ap-leder Jonas Gahr Støre møtte statsminister og Høyre-leder Erna Solberg til duell søndag. I midten står programleder Arill Riise. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Ap-leder Jonas Gahr Støre hisset på seg statsminister Erna Solberg (H) da debatten fortsatte på bakrommet etter duellen om arbeidsledighet på TV 2 søndag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Støre ønsker å få se regjeringens prognoser for hvordan arbeidsledigheten vil utvikle seg framover, men får liten gehør hos statsministeren.

– Det vil være en fordel om alle fikk vite hva regjeringen tenker framover, nå som vi diskuterer tiltak mot en raskt økende ledighet. Et annet poeng er at regjeringen systematisk har undervurdert utviklingen, sa Ap-lederen.

– Faglig vurdering

Det fikk Solberg til å tenne.

– Prognosene er en faglig vurdering, og det vet Støre veldig godt. Prognosene utarbeides av Finansdepartementet. Ingen politikere er inne og gjør noe som helst med de tallene. Jeg reagerer veldig på at Jonas Gahr Støre gjør det til et politisk poeng, sa statsministeren.

– Jeg mener at arbeidsplasser handler om politikk, repliserte Støre.

Les også: KrF mener Norge må skrote Dublin-avtalen

Temperatur

Det var også tilløp til temperatur da de to partilederne møttes til en drøyt fem minutter lang debatt om arbeidsledighet mot slutten av TV 2s valgsending søndag kveld.

Begge var enige om at det er de store internasjonale svingningene og oljeprisfallet som er hovedårsaken til økningen i ledigheten. Virkemidlene var det imidlertid ikke enighet om.

– Det folk vil ha, er ikke arbeidsmarkedstiltak. Det de vil ha, er en jobb som er trygg for fremtiden, sa Solberg.

Støre påpekte at ledigheten her i landet har økt med anslagsvis 50-60 personer hver dag siden Høyre og Frp kom til maken.

– Vi ville prioritert annerledes. Vi har en regjering som kommer for sent og med for lite, og som konsekvent har undervurdert ledigheten, sa Ap-lederen.

Les også: Jonas vil se Ernas ledig­hets­pro­gnose