Meny

Erna Solberg: Ledighetsprognosene er usikre

Statsminister Erna Solberg (H) nøler med å vise fram regjeringens oppdaterte prognoser over forventet utvikling av arbeidsledigheten, slik Ap-leder Jonas Gahr Støre oppfordrer henne til å gjøre. Her fra åpningen av årskonferansen for olje og gass i mai. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Erna Solberg (H) nøler med å vise fram regjeringens prognoser for arbeidsledigheten framover, fordi det er så stor usikkerhet knyttet til dem.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener at økningen i ledigheten tilsier at regjeringen nå bør vise fram prognosene – og ikke vente til statsbudsjettet som blir lagt fram i oktober.

Men Solberg er skeptisk.

Les også: Solberg ber arbeids­le­dige om å se framover

– Det spørs om vi har de tallene, for dette jobbes det med helt fram til statsbudsjettet går i trykken. Og for å være ærlig, så er det nå først og fremst usikkerhet om disse prognosene. Jeg tror ikke noen mener at man nå med sikkerhet kan si at det blir slik eller sånn fremover, sier statsministeren til NTB.

Les også: Ledigheten øker, men bare i vest

Flere arbeidsledige

Arbeidsledigheten i Norge har nå vokst til 4,5 prosent ifølge Statistisk sentralbyrås AKU-tall, som ble lagt fram onsdag. Også tallene over registrerte ledige som Nav presenterte fredag, viser at ledigheten er økende.

– Dette er et nøkkeltall i budsjettet som er svært aktuelt. Det bør ikke være noe problem å legge det fram nå som vi diskuterer ulike tiltak for å møte den økende ledigheten. Jeg utfordrer derfor statsminister Erna Solberg og regjeringen til å dele disse prognosene med offentligheten, sa Støre til NTB fredag.

Flere prognoser

Solberg sier at hun ikke avviser Støres ønske, men hun vil heller ikke si at det er innvilget.

– Det er jo Finansdepartementet som utarbeider disse tallene, ikke regjeringen som sådan. Men både Statistisk sentralbyrå, Norges Bank og flere andre banker utarbeider sine prognoser, så det er mange steder å hente prognoser, sier hun til NTB.

Statsministeren møtte lørdag representanter for næringen og de ansatte i petroleumsbransjen, som er den som først og fremst opplever økende arbeidsledighet. Møtet fant sted i Sola kommune i Rogaland.

Nav-tallene viser at så å si hele økningen i ledigheten skjer i Rogaland, Hordaland og Møre og Romsdal.

For tøft

Statsministeren sier hun hadde et positivt møte lørdag.

– Jeg vil ikke kalle det optimisme, men jeg vil si at det er et pågangsmot både i næringen og blant de ansattes organisasjoner, lød Solbergs oppsummering.

Hun merket seg at både bedrifter og arbeidstakere ser på deler av omstillingen som nødvendig for å bli mer kostnadseffektiv.

– Samtidig er det klart at den lave oljeprisen gjør at nå er det for tøft, blant annet med tanke på vedlikehold som stopper opp og prosjekter vi bør komme i gang med, sier Solberg til NTB.

Hun sier at noen av de tiltakene som hun fikk innspill om, vil regjeringen komme tilbake til i statsbudsjettet for neste år.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus