Sterk prisvekst på boliger i april

Prisveksten i boligmarkedet var større enn forventet i april måned med en oppgang på 1,3 prosent fra måneden før, viser statistikk fra Eiendom Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boligprisene steg 1,3 prosent fra mars til april, 0,5 prosent korrigert for sesongvariasjon. Prisene lå 7,9 prosent høyere enn i april i fjor, viser månedsstatistikken fra Eiendom Norge.

Dette var i overkant av hva bransjen selv ventet, ifølge administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer.

– April var preget av høy aktivitet. Vi har mange boligsalg og i tillegg en vekst som tenderer mellom moderat til sterk. Det er god fart i markedet fremdeles, sier Dreyer til NTB.

Drammen hadde den sterkeste veksten, opp 1,8 prosent, mens Stavanger lå lavest med 0,4 prosent. Eiendomsbransjen er likevel overrasket over at utslagene ikke er verre i Stavanger-regionen, gitt problemene i olje- og gassnæringen.

Les også: Åpent om rentekutt kommer nå eller i juni

Skeptiske til innstramming

Finansminister Siv Jensen (Frp) er nå i gang med å vurdere mulige innstrammingstiltak for å kjøle ned markedet. Høringsfristen for Finanstilsynets forslag løp ut denne uken.

Tilsynet foreslo blant annet strengere krav til å betale avdrag, at det bare skal være mulig å låne opp til 85 prosent av boligens verdi uten anledning til skjønnsmessig vurdering og at muligheten for kausjon/garanti fra foreldre faller bort.

Eiendom Norge synes krav om at flere må betale avdrag er fornuftig, men har lite til overs for mange av de andre forslagene. De mener innstramming vil føre til at markedet mister mye av den nødvendige fleksibiliteten.

– Med de skyene vi ser i horisonten, med stigende arbeidsløshet og mer krevende makroprognoser, stiller vi spørsmålet om det uansett er riktig timing å innføre etterspørselsregulerende tiltak, sier styreleder Leif J. Laugen i Eiendom Norge.

Les også: Finanstilsynet vil kutte kraftig i boliglån

Ser tegn til utflating

Eiendomsbransjen mener det er tegn til at markedet allerede er i ferd med å kjølne noe. Selv om veksten fra april i fjor til april i år er sterkere enn ventet, fant den sterkeste veksten sted i høstmånedene i fjor. Hittil i år ligger veksten tilsvarende 5 prosents vekst for ett år.

Styreleder Laugen sier bransjen selv er de første til å erkjenne at det er behov for å vurdere tiltak for å bremse gjeldsveksten. Men forslagene er feilslått, mener han.

– Problemene ligger på tilbudssiden i boligmarkedet, men på grunn av tregheten så holder man på å lappe på etterspørselssiden og prøver å styre den, sier Laugen, og fortsetter:

– Forslaget er tenkt som en forskrift hvor man slår av og på en bryter. En slik finstyring av markedet er krevende. Det blir fort til at man gir gass i nedoverbakke og bremser når man er i oppoverbakke i stedet for det motsatte.

Store variasjoner

I gjennomsnitt tok det 33 dager å få solgt en bolig i forrige måned, men det var store variasjoner. I Bergen tok det ti dager å selge en bolig, mens det i Sogn og Fjordane tok fire måneder.

Det var ved utgangen av april 14.000 boliger til salgs på Finn.no. Det er 5,2 prosent færre boliger enn på samme tid i fjor.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært