Åpent om rentekutt kommer nå eller i juni

Sentralbanksjef Øystein Olsen kunngjør torsdag om hovedstyret i Norges Bank har besluttet å kutte den rekordlave styringsrenten ytterligere. Renten ligger i dag på 1,25 prosent, og banken har varslet et nytt kutt før sommeren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Sentralbanksjef Øystein Olsen kunngjør torsdag om hovedstyret i Norges Bank har besluttet å kutte den rekordlave styringsrenten ytterligere. Renten ligger i dag på 1,25 prosent, og banken har varslet et nytt kutt før sommeren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Det er høyst uklart om Norges Banks varslede rentekutt kommer torsdag denne uka eller først i juni.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mars varslet nemlig sentralbankens hovedstyre at prognosene for norsk økonomi tilsa et nytt rentekutt før sommeren. I dag ligger styringsrenten på 1,25 prosent.

Av de fem ekspertene NTB har vært i kontakt med, tror to på kutt nå, mens to tror kuttet kommer i juni.

– Det er helt åpent hva Norges Bank vil gjøre, sier professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo, som ikke ønsker å spå om utfallet av torsdagens møte.

Som forventet

Tirsdag nedjusterte EU-kommisjonen sin vekstprognose for norsk økonomi i år og neste år. Dagen før opplyste Nav at arbeidsledigheten i Norge nå er på 3 prosent, mot 2,8 prosent i fjor.

Utviklingen i norsk økonomi har vært omtrent som forventet siden Norges Bank kom med sitt varsel i mars, påpeker Holden.

– Lønnsveksten har vært noe lavere, arbeidsledigheten har steget noe mer og regionalt nettverk noe svakere. Dette taler for å senke renten nå, forklarer han, men legger til:

– På den annen side har blant annet kredittveksten vært relativt høy, og det kan tale for at banken venter med å kutte renten til junimøtet.

Norges Banks regionale nettverk består av bedrifter, organisasjoner og kommuner i hele landet som deler sine tanker om den økonomiske utviklingen med banken.

Les også: Laveste boligrente noensinne

Tror på kutt

Men sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener det som har kommet av nyheter siden mars, taler for kutt nå.

– Vi mener det blir rentekutt etter de svake tallene vi fikk fra nettverket til Norges Bank, som bekrefter at veksten blir svak og at arbeidsledigheten øker ganske markant, sier han.

Bruce får støtte fra risikoanalytiker Jørgen Gudmundsson i Sparebanken Vest. Siden forrige rentemøte har vi fått et moderat lønnsoppgjør på 2,7 prosent, økt ledighet, noe svakere valutakursutvikling og avtagende boligprisvekst, men tiltakende gjeldsvekst.

– Samlet sett skulle det tilsi at Norges Bank kutter renten på torsdag. Men datagrunnlaget er tynt mellom mars og mai-møtet. Det taler vanligvis for at de venter til juni med å bestemme seg, sier han.

Sparebanken Vest anslår likevel, med marginalt høyere sannsynlighet, rentekutt.

Les også: Slik endrer vi sparingen etter rekordlav rente

For små utslag

Andre analytikere tror endringene er for små på de økonomiske indikatorene til at det varslede rentekuttet vil komme alt torsdag.

– Jeg tror på status quo på grunn av små endringer i forventninger for økonomien i forhold til forrige gang, sier professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole.

– Om de skulle røre renten, blir det heller ned enn opp og da neppe mer enn 250 poeng, sier han videre.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Markets mener det er helt åpent om det blir kutt eller ikke på torsdagens møte.

– Så langt har tallene støttet opp under den utviklingen Norges Bank så for seg. De har bekreftet at vekstbildet kommer til å bli svakere, og at ledigheten kommer til å øke, sier han.

– Vi har sagt de venter til juni med rentekutt, men at det er veldig nær 50 prosent sjanse for kutt nå.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært