Regjeringen bekymret for høye boligpriser

I et brev til Finanstilsynet understreker Finansdepartementet at høy etterspørsel og god tilgang til boliglån har bidratt til boligprisveksten i Norge. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix
I et brev til Finanstilsynet understreker Finansdepartementet at høy etterspørsel og god tilgang til boliglån har bidratt til boligprisveksten i Norge. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix

Det er fornuftig at Finanstilsynet skal vurdere tiltak for å bremse veksten i boligprisene, mener økonomer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansdepartementet ga fredag Finanstilsynet ti dager på foreslå tiltak som skal hindre ubalanse i norsk økonomi og hindre at boligprisene øker enda mer. I et brev til Finanstilsynet peker Finansdepartementet på at tilsynets retningslinjer for forsvarlig utlånspraksis kan bidra til å dempe oppbyggingen av systemrisiko i norsk økonomi.

– Her ligger det et klart signal om at regjeringen nå er villig til å gjøre noe for å begrense prisøkningen på boliger og til å gjøre noe for å stanse utlånsveksten. Det er et fornuftig signal, men man må nok være enda mer konkret hvis man ønsker at bankene skal gjøre noe, sier økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole til NTB.

Ønsker ikke tiltak

Også Finans Norge mener initiativet om å følge nøye med i bolig- og lånemarkedet er fornuftig. Men interesseorganisasjonen for bank og forsikring ønsker ikke nye tiltak fra Finanstilsynet.

– Vi mener det ikke er grunnlag for ytterligere tiltak nå. Imidlertid bør myndighetene vurdere å ta en samlet gjennomgang av forholdene på boligmarkedet og invitere til dialog om hvordan vi kan få et boligmarked som fungerer bedre, sier direktør for samfunnsøkonomi og kapitalmarker, Erik Johansen.

Les også: Dette gjør du helt feil når det gjelder pengene dine

Kan lette rentekutt

DNB Markets tror at eventuelle tiltak fra Finanstilsynet for å bremse boligprisveksten kan gjøre det lettere for Norges Bank å sette rentene ned. Den historisk høye gjeldsbyrden og høye boligpriser har bidratt til å holde styringsrenten høyere enn den ellers ville være, mener analytiker Kjersti Haugland i DNB Markets.

– Fristen for å foreslå tiltak er 16. mars. Dette er samme uke som rentemøtet i Norges Banks. Innen Norges Bank tar sin beslutning, som etter alle solemerker blir et rentekutt, har sentralbanken fått vite om det kommer nye tiltak for å bremse boligprisveksten. Prisveksten er en bekymring for Norges Bank, sier Haugland til NTB.

Tror på kapitalkrav

Ola Grytten er spent på hva slags tiltak Finanstilsynet vil foreslå. Han sier det kan være aktuelt å øke egenkapitalkravet for dem som skal kjøpe bolig.

– Eventuelt kan bankene bli pålagt å øke kjernekapitalkravet til bankene. Finanstilsynet kan ikke gjøre det lettere å bygge bolig i Norge, men påvirke bankenes rammebetingelser, sier Grytten.

DNB Markets tror også at strengere krav til egenkapital er aktuelt.

– Det kan også komme strengere krav til avdragsbetaling. For eksempel retningslinjer til bankene som fører til kortere nedbetalingstid og at betaling av avdrag øker. Men det kan også komme helt nye tiltak fra Finanstilsynet, sier Kjersti Haugland til NTB.

Personvernpolicy