Hellas med tiltak mot korrupsjon og skattesnyting

Hellas' finansminister Yanis Varoufakis (t.v.) og statsminister Alexis Tsipras. (Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / NTB scanpix)
Hellas' finansminister Yanis Varoufakis (t.v.) og statsminister Alexis Tsipras. (Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / NTB scanpix)

Hellas satser på at tiltak mot korrupsjon og skatteunndragelse skal blidgjøre eurosonens finansministre, som møtes for å vurdere regjeringens foreslåtte reformer tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Hellas' nye låneavtale:

* Hellas leverte natt til tirsdag en liste reformer, som må godkjennes av EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF), samt eurosonens finansministre.

* Det kreves også vedtak i flere lands nasjonalforsamlinger, deriblant Tysklands, før låneavtalen kan utvides med fire måneder, som planlagt.

* Dersom Hellas' reformer blir godkjent, vil landet motta opptil 7,2 milliarder euro, rundt 61 milliarder norske kroner, i lån fra EU og IMF.

* Den eksisterende låneavtalen utløper 28. februar.

(Kilder: AFP, DPA, NTB)

Reformforslagene ble levert til EU-kommisjonen like før fristen løp ut ved midnatt.

Fredag ble Hellas og EU enige om å forlenge krisehjelpen til landet med fire måneder. Forutsetningen er at EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) godkjenner reformforslagene.

– Omfattende nok

De første reaksjonene er positive etter at forslagene ble overlevert. Eurosjef Jeroen Dijsselbloem sier Hellas tydeligvis «mener alvor», men understreker at avtalen ikke er i boks ennå.

– EU-kommisjonens mening er at denne listen er omfattende nok, og at den utgjør et godt grunnlag for å kunne avslutte forhandlingene, sier en kilde nær kommisjonen til Reuters.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble, som er sterk motstander av den økonomiske politikken til Hellas' nye regjering, har bedt om at låneforlengelsen blir tatt opp i landets nasjonalforsamling denne uken.

– Forutsatt at Hellas følger sine forpliktelser og at eurogruppens finansministre er enige, vil den tyske regjeringen støtte den foreslåtte forlengelsen, sier Schäuble.

Omfattende reformer

En kilde nær den greske regjeringen, som uttalte seg før fristen gikk ut, sier at forslagene inneholder en rekke tiltak som venstrepartiet Syriza lovte å innføre før valget. Blant dem er gratis elektrisitet til 300.000 fattige familier, gratis legehjelp, mat- og transportkuponger og bistand til minstepensjonister.

I en kopi av forslaget som nyhetsbyrået Reuters har sett, heter det imidlertid at tiltakene for å få bukt med «den humanitære krisen» i Hellas ikke skal gå ut over budsjettet.

Statsminister Alexis Tsipras' regjering lover videre å gjennomgå skattesystemet og få kontroll på offentlige utgifter innenfor «samtlige budsjettområder» – lovnader som klinger ganske annerledes enn Syrizas valgløfter.

Børsoppgang

Den opprinnelige krisehjelpen fra troikaen EU, ESB og IMF går ut ved månedsskiftet lørdag. Flere euroland må fortsatt godta en låneforlengelse i sine nasjonalforsamlinger, for at avtalen kan forlenges som planlagt.

Børsen i Aten åpnet tirsdag for første gang siden avtalen om låneforlengelse ble inngått fredag, siden mandag var helligdag i Hellas. ATHEX-indeksen startet dagen med en oppgang på 6,4 prosent til 908,52 poeng, melder AFP.

Personvernpolicy