Massive skatte- og avgiftskutt i Sverige:

Frykter nye harryhandelsrekorder

KUTTER AVGIFTENE: Køen av nordmenn på handletur til Sverige, kommer neppe til å bli mindre når søta bror kutter avgiftene på snus, tror den norske handelsstanden. Foto: Thomas Winje Øijord (Scanpix)
KUTTER AVGIFTENE: Køen av nordmenn på handletur til Sverige, kommer neppe til å bli mindre når søta bror kutter avgiftene på snus, tror den norske handelsstanden. Foto: Thomas Winje Øijord (Scanpix)

Sverige senker avgiftene på blant annet snus, rulletobakk og diesel. Nå frykter den norske handelsstanden enda mer harryhandel om ikke Norge følger etter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Bare dumt å kjøpe snusen i Norge

For Nordens største snusprodusent, Swedish Match, spiller det ingen rolle om nordmenn kjøper snusen i Norge eller Sverige.

– Vi registrerer bare at mange norske snusere kjøper alt i Sverige, og sier rett ut at det bare er dumt å kjøpe snusen i Norge.

Informasjonssjef for Swedish Match i Norge, Nils Erlimo, tar nyheten om avgiftskutt på snus i Sverige med ro. Produsenten av markedslederen General-snus selger uansett snus i bøtter og spann til nordmenn i Norge - og ikke minst til nordmenn på tur til utlandet.

– For Swedish Match er det ikke avgjørende hvor snusen selges. Men vi ser hvilke konsekvenser grensehandelen har for norsk handelsnæring. Avgiftene på snus har økt kraftig de siste fem årene, dette har ikke påvirket forbruket i Norge. Det norske markedet øker, men grensehandelen har økt enda mer, forteller Erlinmo.

Sverige har i dag blant verdens laveste andeler av røykere, samtidig som de har verdens høyeste andel snusere. Norge er i ferd med å følge etter Sverige - de unge velger bort sigaretter til fordel for snus, og mange som allerede røyker slutter ved hjelp av snus.

– Norge er i ferd med å bli en røykfri nasjon nettopp fordi mange kutter sigaretter ved hjelp av snus, sier Erlimo.

Han mener på denne bakgrunn at norske politikere har alle grunner til å kutte avgiftene på snus også i Norge. Forskere anslår helserisikoen ved snusbruk som minst 90 prosent lavere enn for sigaretter, og totalforbruket i Norden øker uansett kraftig.

Ikke minst nordmenn snuser mer enn noen gang, men avgiftene i Norge gjør at de benytter en hver anledning til å handle den andre steder. Det kommer ikke minst til uttrykk i statistikken over snussalget i Norge og Sverige i sommerferien.

– Hver sommer dropper snussalget i Norge med rundt 20 prosent, mens det samtidig kommer en markant økning i salget i Sverige. Det er rett og slett bare kjøpevanene som er forandret. Jeg har møtt snusere som kjøper all sin snus i Sverige og de sier rett ut at det bare er dumt å kjøpe snusen i Norge, sier Erlinmo.

Den borgerlige svenske regjeringen i Sverige varsler kraftige skatte- og avgiftskutt i statsbudsjettet for 2014 - som også er valgår.

Til sammen foreslås statens inntekter fra skatter og avgifter redusert med 18 milliarder svenske kroner.

Det største kuttet kommer på inntektsskatten som reduseres med rundt 2400 kroner i året for de med lave inntekter (200.000 SEK) og 3600 kroner i året for de med lønn rundt gjennomsnittet (400.000 SEK). Hensikten med tiltaket, som vil koste staten 12 miliarder svenske kroner, er å øke sysselsettingen.

Samtidig varsler regjeringen også kutt i avgifter.

Mens avgiften på sigaretter holdes på dagens nivå, senkes skatten på snus med 0,71 kroner og på rulletobakk med 3,17 kroner per kilo.

Skatten på diesel reduseres med en krone literen.

Les også: