Massive skatte- og avgiftskutt i Sverige:

Frykter nye harryhandelsrekorder

KUTTER AVGIFTENE: Køen av nordmenn på handletur til Sverige, kommer neppe til å bli mindre når søta bror kutter avgiftene på snus, tror den norske handelsstanden. Foto: Thomas Winje Øijord (Scanpix)
KUTTER AVGIFTENE: Køen av nordmenn på handletur til Sverige, kommer neppe til å bli mindre når søta bror kutter avgiftene på snus, tror den norske handelsstanden. Foto: Thomas Winje Øijord (Scanpix)

Sverige senker avgiftene på blant annet snus, rulletobakk og diesel. Nå frykter den norske handelsstanden enda mer harryhandel om ikke Norge følger etter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Bare dumt å kjøpe snusen i Norge

For Nordens største snusprodusent, Swedish Match, spiller det ingen rolle om nordmenn kjøper snusen i Norge eller Sverige.

– Vi registrerer bare at mange norske snusere kjøper alt i Sverige, og sier rett ut at det bare er dumt å kjøpe snusen i Norge.

Informasjonssjef for Swedish Match i Norge, Nils Erlimo, tar nyheten om avgiftskutt på snus i Sverige med ro. Produsenten av markedslederen General-snus selger uansett snus i bøtter og spann til nordmenn i Norge - og ikke minst til nordmenn på tur til utlandet.

– For Swedish Match er det ikke avgjørende hvor snusen selges. Men vi ser hvilke konsekvenser grensehandelen har for norsk handelsnæring. Avgiftene på snus har økt kraftig de siste fem årene, dette har ikke påvirket forbruket i Norge. Det norske markedet øker, men grensehandelen har økt enda mer, forteller Erlinmo.

Sverige har i dag blant verdens laveste andeler av røykere, samtidig som de har verdens høyeste andel snusere. Norge er i ferd med å følge etter Sverige - de unge velger bort sigaretter til fordel for snus, og mange som allerede røyker slutter ved hjelp av snus.

– Norge er i ferd med å bli en røykfri nasjon nettopp fordi mange kutter sigaretter ved hjelp av snus, sier Erlimo.

Han mener på denne bakgrunn at norske politikere har alle grunner til å kutte avgiftene på snus også i Norge. Forskere anslår helserisikoen ved snusbruk som minst 90 prosent lavere enn for sigaretter, og totalforbruket i Norden øker uansett kraftig.

Ikke minst nordmenn snuser mer enn noen gang, men avgiftene i Norge gjør at de benytter en hver anledning til å handle den andre steder. Det kommer ikke minst til uttrykk i statistikken over snussalget i Norge og Sverige i sommerferien.

– Hver sommer dropper snussalget i Norge med rundt 20 prosent, mens det samtidig kommer en markant økning i salget i Sverige. Det er rett og slett bare kjøpevanene som er forandret. Jeg har møtt snusere som kjøper all sin snus i Sverige og de sier rett ut at det bare er dumt å kjøpe snusen i Norge, sier Erlinmo.

Den borgerlige svenske regjeringen i Sverige varsler kraftige skatte- og avgiftskutt i statsbudsjettet for 2014 - som også er valgår.

Til sammen foreslås statens inntekter fra skatter og avgifter redusert med 18 milliarder svenske kroner.

Det største kuttet kommer på inntektsskatten som reduseres med rundt 2400 kroner i året for de med lave inntekter (200.000 SEK) og 3600 kroner i året for de med lønn rundt gjennomsnittet (400.000 SEK). Hensikten med tiltaket, som vil koste staten 12 miliarder svenske kroner, er å øke sysselsettingen.

Samtidig varsler regjeringen også kutt i avgifter.

Mens avgiften på sigaretter holdes på dagens nivå, senkes skatten på snus med 0,71 kroner og på rulletobakk med 3,17 kroner per kilo.

Skatten på diesel reduseres med en krone literen.

Les også: Kronen stuper - det gjør harryhandelen dyrere

Spår økt harryhandel

Dette vekker bekymring i Virke, som representerer den norske handelsstanden.

Effekten av svenske avgiftskutt på denne type varer er dessverre ganske forutsigbart. Prisgapet mellom Norge og Sverige blir enda større i norsk disfavør. Dette vil inspirere enda flere til å dra på dagsturer til Sverige for å handle. All erfaring viser at økt forskjell mellom prisen i Sverige og Norge fører til at nordmenn drar oftere og handler mer, sier Thomas Angell som er direktør i Virke Handel.

Særlig snus har de siste årene blitt en drivende faktor for den norske harryhandelen. Antall snusere i Norge stiger bratt, samtidig som prisen på snus i Norge har gjort det samme. Mens en boks snus koster 46 kroner i Sverige i dag, koster den nå nesten det dobbelte i Norge, 85 kroner.

Tall fra Virke viser at 40 prosent av all snus som brukes i Norge er kjøpt på enten tax free eller i Sverige.

Les også: Norge taper milliarder på rekordstor harryhandel

Bondevik-II-metoden

Med enda større prisforskjell, vil andelen snus kjøpt andre steder enn i norske butikker bare fortsette å øke, mener Thomas Angell. Han håper derfor at den nye regjeringen vil ta grep for å redusere prisforskjellen på grensehandels-sensitive varer.

Jeg vil oppfordre den nye regjeringen til å se på eksempelet fra Bondevik-II-regjeringen. I 2002 og 2003 satte de ned avgiftene på brennevin i Norge. I årene etter sluttet handelslekkasjen å vokse, og gikk faktisk ned. Samtidig økte vinmonopolets salg av brennevin så mye at de samlede avgiftsinntektene til den norske stat ble høyere med lavere avgifter.

Men hva med hensynet til folkehelsen?

Mange er veldig hektet opp i at det må være høye avgifter på tobakk og alkhol av hensyn til folks helse. Og det er i utgangspunktet godt tenkt. Problemet er at det ikke er noen direkte sammenheng mellom salget av disse varene i Norge og forbruket i Norge. Med høye avgifter i Norge erstattes forbruket av varer kjøpt på tax free eller i utlandet. Da vi kuttet avgiftene på brennevin økte ikke det totale forbruket, bare Vinmonopolets andel av salget, hevder han.

Les også: Norske politikere sender prisene og harryhandelen i været

Dyrere alkohol i Sverige

Når det gjelder øl, vin og sprit, planlegger imidlertid den svenske regjeringen å øke avgiftene, noe som isolert sett vil virke dempende på grensehandelen med Norge, alt annet likt.

Skatten på øl økes fra 1,66 til 1,78 kroner per volumprosent alkohol, og på vin fra 21,58 til 23,09 kroner per volumprosent. På sprit øker skatten fra 501,41 til 506,42 kroner per liter ren alkohol. Til sammen vil det gi den svenske statskassen 1,46 milliarder kroner i økte inntekter, anslås det.

Les også: Sammenligner milliardhandel med kjøp av bil

Virke-direktør Angell er likevel bekymret for at grensehandelen vil ende opp med å øke ytterligere om ingenting skjer på norsk side.

De svenske avgiftsøkningene på alkohol vil neppe gi noen virkninger idet prisene fortsatt vil være betydelig lavere enn i Norge. Det nok skal mer til - og oppskriften viste jo Bondevik-II-regjeringen.

Toppsaker på DN.no nå:

Dette vil befolkningen ha rentefradrag for

Krisen er langt fra over

Aftenposten blir ikke lenger gratisavis

- Bare dumt å kjøpe snusen i Norge

For Nordens største snusprodusent, Swedish Match, spiller det ingen rolle om nordmenn kjøper snusen i Norge eller Sverige. - Vi registrerer bare at mange norske snusere kjøper alt i Sverige, og sier rett ut at det bare er dumt å kjøpe snusen i Norge.

Informasjonssjef for Swedish Match i Norge, Nils Erlimo, tar nyheten om avgiftskutt på snus i Sverige med ro. Produsenten av markedslederen General-snus selger uansett snus i bøtter og spann til nordmenn i Norge - og ikke minst til nordmenn på tur til utlandet.

- For Swedish Match er det ikke avgjørende hvor snusen selges. Men vi ser hvilke konsekvenser grensehandelen har for norsk handelsnæring. Avgiftene på snus har økt kraftig de siste fem årene, dette har ikke påvirket forbruket i Norge. Det norske markedet øker, men grensehandelen har økt enda mer, forteller Erlinmo.

Sverige har i dag blant verdens laveste andeler av røykere, samtidig som de har verdens høyeste andel snusere. Norge er i ferd med å følge etter Sverige - de unge velger bort sigaretter til fordel for snus, og mange som allerede røyker slutter ved hjelp av snus.

- Norge er i ferd med å bli en røykfri nasjon nettopp fordi mange kutter sigaretter ved hjelp av snus, sier Erlimo.

Han mener på denne bakgrunn at norske politikere har alle grunner til å kutte avgiftene på snus også i Norge. Forskere anslår helserisikoen ved snusbruk som minst 90 prosent lavere enn for sigaretter, og totalforbruket i Norden øker uansett kraftig.

Ikke minst nordmenn snuser mer enn noen gang, men avgiftene i Norge gjør at de benytter en hver anledning til å handle den andre steder. Det kommer ikke minst til uttrykk i statistikken over snussalget i Norge og Sverige i sommerferien.

- Hver sommer dropper snussalget i Norge med rundt 20 prosent, mens det samtidig kommer en markant økning i salget i Sverige. Det er rett og slett bare kjøpevanene som er forandret. Jeg har møtt snusere som kjøper all sin snus i Sverige og de sier rett ut at det bare er dumt å kjøpe snusen i Norge, sier Erlinmo.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:49 Per Sandberg åpner bar i Halden20:48 Solemdal tatt inn på landslaget før 15-kilometeren i VM20:37 Vipers vant for 18. gang på rad i eliteserien20:23 Norsk kvinne alvorlig skadd i Etiopia20:22 Casper Ruud tok sin første ATP-tittel, overlegen mot Sousa i Buenos Aires20:08 Arsenal-show etter pause sikret seier over Newcastle20:02 Syriske styrker rykker fram i Idlib og Aleppo19:54 Drama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut19:35 40 amerikanske cruisepassasjerer virussmittet19:24 Google vil betale franske aviser for kvalitetsjournalistikk19:15 Internasjonalt etterlyst ransmistenkt pågrepet ved en tilfeldighet i Troms19:05 Sørloth fikk nedsatt karantene og scoret da Trabzonspor vant toppoppgjør18:54 Rekordstort kokainbeslag i Costa Rica18:52 Ulv skutt i Trøndelag18:36 Minst 30 mistet livet i trafikkulykke i Kongo18:30 Laksevåg seriemester i bordtennis uten poengtap18:29 NRK droppet reprise av MGP-finalen17:58 Én viktig ting skiller Thunberg-opprøret fra tidligere bevegelser – følelser17:41 Uvær i Danmark – fireåring livstruende skadd17:39 Evakuering av virusfaste amerikanske cruisepassasjerer er i gang17:28 Statkraft sier nei til havvind16:57 – Jo mer naturlig vi kan gjøre ting, jo bedre er det for insekter og fugler16:35 Helnorsk pall da Johaug vant enkelt: – Det ble litt kjedelig16:17 Frp ber Oslo kommune kreve obligatorisk meslingvaksine15:48 Thingnes Bø tapte spurtduellen om jaktstartgullet i VM15:06 Kristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic14:43 Pål Golberg spurtslo Bolsjunov på 15-kilometeren i Östersund14:28 – Vi vedtok de nye fylkene vel vitende om at mange ikke ønsket det14:14 Voldsomt uvær fører til livsfarlig flom i Storbritannia13:47 Tre menn pågrepet etter voldshendelse i Brumunddal13:31 Marte Olsbu Røiseland tok VM-bronse13:14 Kina forbyr biltrafikk i Hubei-provinsen13:14 Kraft vant etter avlysning med Johansson i ledelsen12:46 Taiwan rapporterer sitt første dødsfall som følge av covid-19-viruset12:37 MGP-sjef: Uaktuelt med ny avstemning12:02 Skip skadet sjøkabel i Oslofjorden11:35 EL og IT Forbundet ber regjeringen vekte klima tyngre i offentlig innkjøp10:32 27 personer siktet for smugling av minst 100 kilo kokain i Danmark10:17 Fare for hungersnød etter ekstremtørke i Afrika10:10 Sanders i strupen på Bloomberg under partimiddag i Las Vegas10:02 Ingen mistanke om at noen er tatt av snøskred i Oppdal09:24 Februar – fortsatt en god måned for vinterferie09:07 LO-lederen: Økt ulikhet er som gift08:36 Ny rapport: Nye spisevaner hos oppdrettslaksen kan redusere klimautslipp08:12 Viken og Troms og Finnmark: Folket vil la fylkene oppløse seg selv07:54 Flere ledere har fått sparken i provinsen Hubei07:53 To unge døde av influensa i Norge07:00 Bø-brødrene i angrepsposisjon foran VM-jaktstarten06:53 Uvær fører til stengte veier, kansellerte ferger og isolering06:48 Tre biler brant på Bøler i Oslo06:01 Dette skjer i dag05:45 Libya igjen tema på politisk toppmøte05:42 Dette skjedde i natt04:32 Rødt og MDG føler seg utestengt fra spørretimen04:07 70 flere virussmittede på cruiseskip i karantene03:58 Kina: Tallet på nye virussmittede går ned03:36 Rakettangrep nær USAs ambassade i Irak03:22 Cruiseselskap vil ha flere tester etter at passasjer testet positivt på covid-1903:17 Trenerbytte hjalp ikke for Minnesota Wild – nytt tap på hjemmebane02:33 IOCs og FC Barcelonas Twitter-kontoer hacket01:46 To personer pågrepet etter voldssak på Ringsaker01:08 Minst 30 drepte i angrep mot landsbyer i Nigeria01:08 Gutt utsatt for vold og ran på buss i Oslo00:41 Mann skutt og drept i Linköping00:14 Tre meter høyt jordras over vei i Vaksdal23:56 Nederland vant VM-lagtempoen på verdensrekord, Norge sjanseløs i medaljekampen23:48 Ulrikke Brandstorp vant MGP-finalen etter stemmekrøll23:37 Mange ubesvarte spørsmål etter skyting i Berlin23:33 Friski: Killi nær pallen i Calgary23:15 Sævik og PSG til semifinale i cupen23:05 Kulizjnikov satte verdensrekord på 1000 meter, Lorentzen på fjerde22:56 Møre og Romsdal Høyre vil innføre lik pris på ferjer over hele landet22:56 Viktig Hertha-seier tross Jarstein-blemme22:25 Omstridt russisk kunstner pågrepet i Paris22:00 Kristin Husøy og Ulrikke Brandstorp kjemper om å vinne MGP-finalen21:58 Aleesamis Amiens sikret uavgjort på overtid mot PSG – etter å ha ledet 3-021:52 Ringen beste norske i Iron Mountain med 7.-plass21:40 Fire artister et skritt videre i MGP-finalen21:38 Voronina vant 5000 meter med verdensrekord, sterk pers for Haugen21:35 Omsorgsarbeidere tiltalt for grovt tyveri og bedrageri mot pleietrengende21:08 Mange sivile drept i saudiarabisk angrep i Jemen21:00 Storhamar påførte seriemesteren sjeldent tap20:54 Tusener protesterer mot AfD i tysk delstat20:54 Britisk TV-kjendis funnet død20:46 Liverpool slet seg til seier mot Norwich, en seier unna Premier League-rekord20:46 – Sau er et ubrukelig dyr til å forsvare seg20:40 Finland åpner for å hente flyktningbarn fra Hellas20:31 Casper Ruud vendte semifinalen i Argentina Open og slo farens rekord20:30 Airbus beklager amerikansk toll20:05 Overdosedødsfall skaper bekymring hos politiet – advarer unge om hardere stoffer19:40 Massegrav med 6.000 lik funnet i Burundi19:36 Elverum kollapset mot Johannesens Flensburg-Handewitt19:33 Iran utelukker ikke flere hevnangrep mot USA19:27 Solberg mener fiskeriministeren «må rydde opp» etter å ha fått feilaktig etterlønn19:12 Matchvinner Røthe utpeker kompisen Golberg til Tour-favoritt19:03 Tyrkia truer med opptrapping i Idlib-provinsen i Syria18:50 Tenåringer hoppet ned i T-banespor i Oslo – politiet advarer mot livsfarlig trend18:29 – Hvis barnet mitt spør: «Det går vel bra, pappa?». Hva skal jeg svare da?18:07 Firedobbelt norsk på åpningsetappen i Ski Tour 202017:19 Kvinne i 90-årene fraranet veske i Fredrikstad
Siste nytt
20:49NorgePer Sandberg åpner bar i Halden20:48SportSolemdal tatt inn på landslaget før 15-kilometeren i VM20:37SportVipers vant for 18. gang på rad i eliteserien20:23VerdenNorsk kvinne alvorlig skadd i Etiopia20:22SportCasper Ruud tok sin første ATP-tittel, overlegen mot Sousa i Buenos Aires20:08SportArsenal-show etter pause sikret seier over Newcastle20:02VerdenSyriske styrker rykker fram i Idlib og Aleppo19:54SportDrama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut19:35Verden40 amerikanske cruisepassasjerer virussmittet19:24VerdenGoogle vil betale franske aviser for kvalitetsjournalistikk19:15NorgeInternasjonalt etterlyst ransmistenkt pågrepet ved en tilfeldighet i Troms19:05SportSørloth fikk nedsatt karantene og scoret da Trabzonspor vant toppoppgjør18:54VerdenRekordstort kokainbeslag i Costa Rica18:52NorgeUlv skutt i Trøndelag18:36VerdenMinst 30 mistet livet i trafikkulykke i Kongo18:30SportLaksevåg seriemester i bordtennis uten poengtap18:29KulturNRK droppet reprise av MGP-finalen17:58VerdenÉn viktig ting skiller Thunberg-opprøret fra tidligere bevegelser – følelser17:41VerdenUvær i Danmark – fireåring livstruende skadd17:39Helse og livsstilEvakuering av virusfaste amerikanske cruisepassasjerer er i gang17:28NorgeStatkraft sier nei til havvind16:57Verden– Jo mer naturlig vi kan gjøre ting, jo bedre er det for insekter og fugler16:35SportHelnorsk pall da Johaug vant enkelt: – Det ble litt kjedelig16:17Helse og livsstilFrp ber Oslo kommune kreve obligatorisk meslingvaksine15:48SportThingnes Bø tapte spurtduellen om jaktstartgullet i VM15:06SportKristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic14:43SportPål Golberg spurtslo Bolsjunov på 15-kilometeren i Östersund14:28Politikk– Vi vedtok de nye fylkene vel vitende om at mange ikke ønsket det14:14VerdenVoldsomt uvær fører til livsfarlig flom i Storbritannia13:47NorgeTre menn pågrepet etter voldshendelse i Brumunddal13:31SportMarte Olsbu Røiseland tok VM-bronse13:14VerdenKina forbyr biltrafikk i Hubei-provinsen13:14SportKraft vant etter avlysning med Johansson i ledelsen12:46VerdenTaiwan rapporterer sitt første dødsfall som følge av covid-19-viruset12:37NorgeMGP-sjef: Uaktuelt med ny avstemning12:02NorgeSkip skadet sjøkabel i Oslofjorden11:35NorgeEL og IT Forbundet ber regjeringen vekte klima tyngre i offentlig innkjøp10:32Verden27 personer siktet for smugling av minst 100 kilo kokain i Danmark10:17VerdenFare for hungersnød etter ekstremtørke i Afrika10:10VerdenSanders i strupen på Bloomberg under partimiddag i Las Vegas10:02NorgeIngen mistanke om at noen er tatt av snøskred i Oppdal09:24NorgeFebruar – fortsatt en god måned for vinterferie09:07PengerLO-lederen: Økt ulikhet er som gift08:36NorgeNy rapport: Nye spisevaner hos oppdrettslaksen kan redusere klimautslipp08:12PolitikkViken og Troms og Finnmark: Folket vil la fylkene oppløse seg selv07:54VerdenFlere ledere har fått sparken i provinsen Hubei07:53Helse og livsstilTo unge døde av influensa i Norge07:00SportBø-brødrene i angrepsposisjon foran VM-jaktstarten06:53NorgeUvær fører til stengte veier, kansellerte ferger og isolering06:48NorgeTre biler brant på Bøler i Oslo06:01NorgeDette skjer i dag05:45VerdenLibya igjen tema på politisk toppmøte05:42NorgeDette skjedde i natt04:32NorgeRødt og MDG føler seg utestengt fra spørretimen04:07Verden70 flere virussmittede på cruiseskip i karantene03:58VerdenKina: Tallet på nye virussmittede går ned03:36VerdenRakettangrep nær USAs ambassade i Irak03:22VerdenCruiseselskap vil ha flere tester etter at passasjer testet positivt på covid-1903:17SportTrenerbytte hjalp ikke for Minnesota Wild – nytt tap på hjemmebane02:33SportIOCs og FC Barcelonas Twitter-kontoer hacket01:46NorgeTo personer pågrepet etter voldssak på Ringsaker01:08VerdenMinst 30 drepte i angrep mot landsbyer i Nigeria01:08NorgeGutt utsatt for vold og ran på buss i Oslo00:41VerdenMann skutt og drept i Linköping00:14NorgeTre meter høyt jordras over vei i Vaksdal23:56SportNederland vant VM-lagtempoen på verdensrekord, Norge sjanseløs i medaljekampen23:48NorgeUlrikke Brandstorp vant MGP-finalen etter stemmekrøll23:37VerdenMange ubesvarte spørsmål etter skyting i Berlin23:33SportFriski: Killi nær pallen i Calgary23:15SportSævik og PSG til semifinale i cupen23:05SportKulizjnikov satte verdensrekord på 1000 meter, Lorentzen på fjerde22:56NorgeMøre og Romsdal Høyre vil innføre lik pris på ferjer over hele landet22:56SportViktig Hertha-seier tross Jarstein-blemme22:25VerdenOmstridt russisk kunstner pågrepet i Paris22:00NorgeKristin Husøy og Ulrikke Brandstorp kjemper om å vinne MGP-finalen21:58SportAleesamis Amiens sikret uavgjort på overtid mot PSG – etter å ha ledet 3-021:52SportRingen beste norske i Iron Mountain med 7.-plass21:40NorgeFire artister et skritt videre i MGP-finalen21:38SportVoronina vant 5000 meter med verdensrekord, sterk pers for Haugen21:35NorgeOmsorgsarbeidere tiltalt for grovt tyveri og bedrageri mot pleietrengende21:08VerdenMange sivile drept i saudiarabisk angrep i Jemen21:00SportStorhamar påførte seriemesteren sjeldent tap20:54VerdenTusener protesterer mot AfD i tysk delstat20:54VerdenBritisk TV-kjendis funnet død20:46SportLiverpool slet seg til seier mot Norwich, en seier unna Premier League-rekord20:46Norge– Sau er et ubrukelig dyr til å forsvare seg20:40VerdenFinland åpner for å hente flyktningbarn fra Hellas20:31SportCasper Ruud vendte semifinalen i Argentina Open og slo farens rekord20:30VerdenAirbus beklager amerikansk toll20:05NyheterOverdosedødsfall skaper bekymring hos politiet – advarer unge om hardere stoffer19:40VerdenMassegrav med 6.000 lik funnet i Burundi19:36SportElverum kollapset mot Johannesens Flensburg-Handewitt19:33VerdenIran utelukker ikke flere hevnangrep mot USA19:27PolitikkSolberg mener fiskeriministeren «må rydde opp» etter å ha fått feilaktig etterlønn19:12SportMatchvinner Røthe utpeker kompisen Golberg til Tour-favoritt19:03VerdenTyrkia truer med opptrapping i Idlib-provinsen i Syria18:50NorgeTenåringer hoppet ned i T-banespor i Oslo – politiet advarer mot livsfarlig trend18:29Helse og livsstil– Hvis barnet mitt spør: «Det går vel bra, pappa?». Hva skal jeg svare da?18:07SportFiredobbelt norsk på åpningsetappen i Ski Tour 202017:19NorgeKvinne i 90-årene fraranet veske i Fredrikstad
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus