Kina mett på norsk laks: <p>– Situasjonen er dramatisk

FISK: I første halvår i år falt markedsandelen av fersk laks til 29 prosent i Kina. Illustrasjonsfoto: Berit Roald/NTB scanpix
FISK: I første halvår i år falt markedsandelen av fersk laks til 29 prosent i Kina. Illustrasjonsfoto: Berit Roald/NTB scanpix Foto: Berit Roald

Markedsandelen for fersk norsk laks i Kina har falt fra 92 til 29 prosent på tre år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I første halvår i år falt markedsandelen av fersk laks til 29 prosent i Kina. Samtidig økte eksporten av fersk laks fra Færøyene og fra Storbritannia, og de to landene har nå større markedsandeler hver for seg enn Norge, viser tall fra Norges sjømatråd.

Norge har gått fra å være i en monopollignende situasjon i verdens mest folkerike land, til å bli tredje størst, skriver Dagens Næringsliv.

– I 2010 var Norge den suverent ledende eksportøren. Situasjonen er dramatisk, sier den norske fiskeriutsendingen i Kina og Hongkong, Sigmund Bjørgo.

Les også: - Norsk fiskeeksport trenger ikke EØS-avtalen

Samtidig som den norske markedsandelen i Kina faller kraftig, er det en voldsom vekst i laksekonsumet i landet, med rundt 30 prosent hvert år fremover. Norges sjømatråd har brukt rundt 100 millioner kroner i løpet av de siste 15 årene på å markedsføre norsk laks i Kina.

– Litt mer krevende Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) erkjenner at situasjonen er blitt det hun kaller «litt mer krevende». Hun har imidlertid tro på at markedsandelen skal gjenvinnes.

Les også: Nye russiske anklager mot norsk fisk

Bjørgo vil på sin side ikke konkludere med hvorfor markedsandelen har falt så kraftig de siste tre årene, men viser til at Kina innførte strengere regelverk for import i februar 2011, få måneder etter at Nobelkomiteen ga fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Konsernsjef Alf-Helge Aarskog i Marine Harvest er ikke i tvil om at fredsprisutdelingen er den direkte årsaken. Han ber politikerne om å løse floken.

Les også:

Boligprisene skal opp

Meglere siktet for svindel og forfalskning

Slik «lokkes» boligkjøperne

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus