Meny

Varsler sveitserfrancens fall som trygg havn

Gjeninnhentingen i USA og en global renteøkning vil føre til kapitalflukt ut av trygge havner, tror Societe Generale. (Foto: ARND WIEGMANN/Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fransk storbank tror på flukt fra sveitserfrancen. Her er valutaene du bør laste opp i.

I takt med økende frykt for at statsgjeldskrisen ville føre til en fullstendig kollaps i eurosamarbeidet, søkte investorene i tilflukt i valutamarkedets antatt trygge havner.

For Sveits førte de store bevegelsene til at valutamarkedet utover sommeren og høsten 2011 sendte sveitserfrancen stadig sterkere mot euro.

«Sveits har vært en trygg havn for kapitalflukt ut av euroområdet, ettersom eurokrisen eksploderte og siden har holdt det gående. Kapitalinnstrømmingen gjorde sveitserfrancen (CHF) overvurdert, og satte pengepolitikken delvis ute av spill», skriver analytikerne Alvin T. Tran og Olivier Korber i Societé Générale i en rapport.

I september samme år innførte derfor sentralbanken i et gulv der sveitserfrancen ikke kan falle under 1,20 sveitserfranc for en euro. I praksis betyr det at sentralbanken intervenerer i markedet ved å kjøpe internasjonal valuta i ubegrensede mengder for å oppnå svekkelsen.

Kapitalflukt

Nå ser det ut til at sveitserfrancen kan falle som trygg havn, ifølge rapporten. De to analytikerne spår at sveitserfrancen vil falle ned til 1,35 mot euroen innen midten av 2014, fra dagens nivå på 1,23.

«For det første tror vi på videre finansiell stabilisering i euroområdet ettersom regionen snur til positiv vekst i 2014, samtidig som at verdensøkonomien støttes av en bærekraftig amerikansk økonomi. For det andre vil gjeninnhentingen i USA og en global renteøkning føre til kapitalflukt ut av trygge havner», skriver Tran og Korber.

For å tjene på en fallende franc anbefaler analytikerne å selge sveitserfranc mot euro og dollar.

«Vi tror at dollaren kommer til å gå sterkere enn euroen mot slutten av året, og da er det logisk å kjøpe dollar også mot franc, og ikke bare euro mot franc».

Les også: En krig med bare tapere

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus