Meny

– Dette lover godt for dagens store internasjonale begivenhet

Det amerikanske arbeidsmarkedet vil bli helt sentralt for den videre utviklingen i verdens finansmarkeder. Dette bildet viser en stålarbeider som jobber med det nye One World Trade Center på Manhattan i New York. Foto: Ap/ NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ett tall får all oppmerksomhet i finansmarkedene fredag.

Tidligere har den offisielle jobbrapporten fra amerikanske myndigheter blitt kalt både «verdens viktigste makrotall» og «alle nøkkeltalls mor». Rapporten har gang på gang vist seg å kunne skape betydelige markedsbevegelser.

Forventningene stiger

Før juliutgaven av rapporten er forventningene skrudd kraftig opp. Amerikanske nøkkeltallene har vist svært solid utvikling de siste dagene.

  • Onsdag viste tall fra ADP at privat sysselsetting steg med 200.000 i juli
  • Onsdag viste de foreløpige tallene for bnp at aktiviteten i økonomien økte mer i årets andre kvartal enn i kvartalet før
  • Torsdag viste ISM, aktivitetsindeksen for industrien, at utsiktene er de beste siden 2011
  • Torsdag viste også de ukentlige tallene for nye søkere til ledighetstrygd at køen av nye jobbsøkere var den laveste på fem år

– Markedsresponsen var betydelig idet både aksjer og lange statsrenter steg til nye nivåer, mens dollaren styrket seg. Dette lover godt for dagens store internasjonale begivenhet, nemlig den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets.

– I tillegg til lovende signaler fra onsdagens ADP og gårsdagens ISM, var gårsdagens ukesstatistikk med på å bedre forventningene. Vi må naturligvis merke oss at datene for månedsstatistikken ble samlet inn noe tidligere enn disse uketallene. Ikke desto mindre ser det ut til å være god grunn til å vente en ganske så positiv rapport denne gangen, skriver Mork i rapporten.

Les også: – Liten tvil om at norsk økonomi bremser

Omfattende informasjon

Før fredagens rapport er det ventet at sysselsettingen utenom jordbruket, de såkalte «nonfarm payrolls», steg med 185.000 i juli mot en oppgang på 195.000 måneden før. Ledighetsraten er ventet å falle med 0,1 prosentpoeng til 7,5 prosent.

Den månedlige jobbrapporten blir sett på som en av de beste målestokkene for nåværende og fremtidig utvikling i amerikansk økonomi. Den inneholder tall for hvor mange som leter etter jobb, hvor mange som har jobb, hvor mye de jobber og hvor mye de får betalt. Rapporten, som er basert på to separate undersøkelser i husholdningene og bedriftene, er blant få kilder som gir et omfattende bilde av den økonomiske aktiviteten i alle bransjer på månedlig basis.

Les også: – Hellas nærmer seg balanse

Følger ledigheten tett

Utviklingen i arbeidsledigheten kan vise seg å bli helt sentral i tiden fremover. Etter rentemøtet i midten av juni ga sentralbanksjef Ben Bernanke i Federal Reserve markedet en helt konkret plan for hvordan støttekjøpene av obligasjoner skal trappes ned. På pressekonferansen etter møtet avslørte Bernanke at han ser for seg at støttekjøpene avsluttes helt når arbeidsledigheten når syv prosent.

– Utviklingen i arbeidsmarkedet er helt avgjørende for når sentralbanken Federal Reserve vil begynne å redusere kjøpene av obligasjoner. Dette ble senest angitt i pressemeldingen etter FOMC-møtet onsdag, hvor det het at det vil være behov for ekspansiv pengepolitikk i lang tid fremover, og at det ikke vil gjøres noen endringer i verdipapirkjøpene før Fed ser en betydelig bedring i arbeidsmarkedet. Først når arbeidsledigheten når 6,5 prosent vil banken vurdere å gjøre noe med styringsrenten, skriver økonomene i morgenrapporten fra Nordea Markets fredag.

Meglerhuset venter at jobbveksten utenom jordbruket var på 210.000 i juli.

– Viser det seg at sysselsettingsveksten i juli var godt over 210-tusen og ledighetsraten falt med mer enn 0,1 % -poeng, må vi regne med høyere lange renter og en sterkere dollar, skriver økonomene i rapporten.

Du kan lese alt om jobbrapporten på DN.no kl 14.30 i dag.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus