Stoltenberg: – Krisen slår inn i norsk økonomi

Statsminister Jens Stoltenberg sier den økonomiske krisen har slått inn i norsk økonomi, og advarer mot konsekvensene av en borgerlig regjering etter høstens stortingsvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er en veldig god tradisjon at vi møtes ved enden av hvert halvår, og jeg vil gjerne fortsette å møtes på denne måten, sa Stoltenberg da han åpnet sin tradisjonelle sommerpressekonferanse torsdag formiddag.

Han spilte allerede da helt tydelig på høstens stortingsvalg og det viktige valget han mener velgerne står overfor. Han pekte på at vi kommer til å måtte håndtere virkningene av det største økonomiske tilbakeslaget siden 1930-tallet.

– Det er tegn til at krisen slår mer inn i norsk økonomi enn vi har sett tidligere, noe rapporten fra Norges Bank som ble lagt fram i dag, bekrefter, sa Stoltenberg.

Øyeoperasjon

Det har i mange år vært tradisjon for at statsministeren holder en pressekonferanse før sommerferien og før jul. I sine første år som statsminister for den rødgrønne regjeringen, samlet Stoltenberg hver sommer pressen på Huk, men etter at representasjonsboligen var ferdig oppusset, har sommeroppsummeringen foregått i Parkveien bak Slottet.

Se også: Jens om øyeoperasjonen

Statsministeren synes ikke å være preget av operasjonen han gjennomførte tidligere i uka. Han måtte onsdag avlyse en TV-duell med Høyre-leder Erna Solberg etter å ha fjernet en føflekk ved øyet.

Les også: Stoltenberg utsetter debatt etter operasjon

I hagen utenfor representasjonsboligen sa han som han har sagt så mange ganger før, at selv om det går godt i norsk økonomi nå, er ikke det en garanti for at det vil gå godt i norsk økonomi i framtiden.

– Det er noen varsellamper som blinker. Det er tendenser til økt arbeidsløshet, noe lavere investering i industrien og lavere eksport til Europa. Det siste vi trenger nå er ny usikkerhet i Norge om hvilken økonomi vi skal føre.

Ansvarlig

For at Norge skal bli minst mulig påvirket av den økonomiske krisen, med enda høyere arbeidsløshet og problemer i industrien, er det ifølge Stoltenberg svært viktig å føre en ansvarlig og forutsigbar politikk.

– Jeg anbefaler på det sterkeste at vi viderefører stabilitet og forutsigbarhet i økonomien. Vi vil videreføre en ansvarlig pengebruk, som styrker arbeidsplassene, sier Stoltenberg.

Han varsler at regjeringen i høstens statsbudsjett vil legge vekt på investeringer i offentlige bygg og anlegg.

– Innenfor forsvarlige økonomiske rammer vil vi investere for å avdempe noe den økende ledigheten i bygg- og anlegg.

Les også: Stoltenberg: Naivt å tro at oljen vil redde oss

Velferdssamfunnet

Statsministeren understreket også at det er en hovedutfordring å forbedre og forsterke velferdssamfunnet, ikke minst innenfor helse, omsorg og skole. Han fastslo at mens regjeringen har lyktes på mange områder, er det også områder der det «åpenbart er behov for modernisering», og her viste han til Forsvaret.

Han var innom en lang rekke temaer i oppsummeringen, fra situasjonen i Syria til klimautviklingen. Stoltenberg var imidlertid helt åpenbart opptatt av å advare mot et regjeringsskifte og en borgerlig regjering ved roret de neste fire årene.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus