Dyrere matvarer i april

Prisen på sjokolade, frukt og grønnsaker har økt. Foto: NTB Scanpix
Prisen på sjokolade, frukt og grønnsaker har økt. Foto: NTB Scanpix

Fra mars til april steg konsumprisindeksen med 0,6 prosent. Matvareprisene gikk mest opp, med 1,1 prosent. Økonom mener dette reduserer muligheten for en rentenedgang i nær framtid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra april i fjor til april i år har konsumprisindeksen steget med 1,9 prosent.

Prisstigningen er høyere enn det flere økonomer og Norges Bank ventet seg på forhånd.

Prishoppet på matvarer fra mars til april gjaldt spesielt frisk frukt og grønnsaker samt sjokoladeprodukter, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Oppgangen må ifølge SSB sees i sammenheng med at påsketilbudene i mars sørget for et prisfall forrige måned.

Kjerneinflasjonen, som måler endringer i prisnivået – utenom energipriser – og etter at det er justert for eventuelle endringer i avgiftsnivået, har økt med 1,5 prosent siden april i fjor. Også dette er mer enn ekspertene ventet.

Økonom Knut Magnussen i DNB Markets mener tallene betyr at alle forhåpninger om et rentekutt kan legges vekk.

– Lav lønnsvekst og lav inflasjon i mars økte sannsynligheten for kutt. Dagens høye inflasjonstall betyr at sannsynligheten for kutt er markert redusert, sier han til E24.

I tillegg til at matvarene ble dyrere har prisene på klær og sko økt med 2,2 prosent den siste måneden, mens utgiftene til kultur og fritid økte med 1,6 prosent.

Strømutgiftene økte marginalt med bare 0,4 prosent, mens utgifter til transport (herunder drivstoff) gikk ned med 0,7 prosent. Flyprisene falt med hele 5 prosent.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus